Чому хліб зберігати в холодильнику не можна, а в морозилці можна

Багато людей помилково вважають, що холодильник — найкраще місце для зберігання різних продуктів. У багатьох сім'ях він виступає в якості універсального «продовольчого складу». Сюди поміщаються всі продукти поспіль, починаючи від м'яса і закінчуючи крупами і макаронами. А також холодильник використовується і для зберігання хлібобулочних виробів. Таким чином намагаються вберегти його від засихання. Однак холодильник не завжди справляється зі своїм призначенням. Найчастіше свіжий батон тут псується через кілька днів, черствіючи і покриваючись цвіллю.

Чому холодильник не підходить для зберігання хліба

Викидаючи з холодильника зіпсувався батон, люди починають звинувачувати в цьому виробників, нібито виготовили неякісну продукцію. Але мало хто замислюється про те, що причиною всьому є холодильник! Він зовсім не призначений для зберігання таких продуктів.

Не рекомендується використовувати його в такій якості з кількох причин.

Швидка втрата вологи

Свіжоспечений хліб на 50% складається з просочують його вологи. Завдяки цьому, він має пружну, м'яку консистенцію.

Стандартна температура усередині холодильної камери в залежності від режиму роботи становить від 0 до +5о° С.

Довідка! При такій температурі волога з борошняних виробів досить швидко випаровується. Тому батон вже на другу добу черствіє.

Утворення цвілі

Подібна неприємність трапляється, якщо буханець, відправлена на зберігання в холодильник, була попередньо герметично упакована в поліетиленовий пакет.

Причини пліснявіння хліба в холодильнику

  • До складу більшості борошняних виробів входять дріжджі — живі організми, що відносяться до грибкам. Активно виділяючи в процесі своєї життєдіяльності вуглекислий газ, вони розпушують тісто, роблячи його повітряним.

Довідка! Зберігають свою активність дріжджі зберігають і після випічки, ще протягом доби продовжуючи виділяти СО2.

  • Батон відправляють в холодильник в герметично запакованому не пропускає повітря поліетиленовому пакеті. Він переповнюється по всьому своїм обсягом вуглекислим газом.
  • Додатково до цього слід додати підвищену вологість всередині поліетиленової упаковки, яка виникає з-за неможливості виділяється води випаруватися. В результаті отримуємо саму сприятливу атмосферу для якнайшвидшого розвитку плісняви, яка спочатку утворюється на поверхні, поступово проникаючи вглиб.

Важливо! У холодильнику розвиток цвілі на хлібі відбувається стрімко. Вже за добу вона може покрити тонким шаром більшу частину батона, зробивши його непридатним для вживання.

  • Пориста структура мучної випічки обумовлює її здатність швидко вбирати в себе сторонні запахи. Зберігаються в холодильнику вироби з тіста поглинають і зберігають запахи лежать поруч продуктів (риба, овочі, м'ясо). При цьому вони втрачають свій аромат. В результаті кулінарні якості виробу погіршуються буквально за годину-другу.

Увага! Якщо ви все ж вирішили покласти хліб у холодильну камеру, упакуйте його в «дихаючий» пакет з паперу або оберніть тканиною, наприклад, чистим рушником. Це вбереже його від плісняви, одночасно не давши швидко перш часу засохнути.

Чому хліб можна зберігати в морозилці

Якщо ж ви вирішили законсервувати хлібний батон на тривалий час, то краще всього для цих цілей використовувати морозильну камеру.

Чим морозилці краще?

Справа в тому що збереження свіжості залежить від швидкості випаровування міститься в ньому вологи.

Чим швидше відбувається дегідрації, тим швидше свіжий м'який батон перетворюється на сухар.

Довідка! Випаровування вологи можливо тільки при температурах, що перевищують 0°. Нижче цього показника вода замерзає, і її молекули втрачають рухливість.

В цьому і полягає суть консервації хліба в морозилці, при температурі нижче нуля.

Правила зберігання хліба в морозилці

Процес заморозки хлібних виробів слід здійснювати, дотримуючись ряду правил.

  • Хліб попередньо слід нарізати на порційні шматки і заморожувати вже у вигляді нарізки.

Важливо! Справа в тому, що один раз розморожена буханець при повторному заморожуванню втрачає свої смакові якості.

  • Булку, що поміщається в морозильну камеру, потрібно упакувати в металеву фольгу, цупкий папір або харчову плівку. Це захистить її від сторонніх запахів, що виходять від зберігаються в морозилці продуктів. А також не дасть випаровуватися волозі до того моменту, поки хліб повністю не замерзне.
  • Заморожувати рекомендується свіжоспечений хліб. Так вище ймовірність зберегти всі його смакові якості.
  • Щоб размораживаемая буханець зберегла свої первісні кулінарні властивості, відтавати вона повинна поступово, при кімнатній температурі.
  • Діставати хліб з морозильної камери рекомендується за пару годин до трапези, просто залишивши на тарілці для «делікатною» розморожування. Знімати з нього упаковку не потрібно до самого прийому їжі, щоб уникнути втрати аромату і пружності, властивої свіжому продукту.

Увага! Консервація хлібних виробів в морозильнику придатна лише на невеликі терміни — не більше двох тижнів.

Після цього під впливом низьких температур починається процес деструкції крохмалю. Він втрачає свою в'язкість, і розтанув хліб починає кришитися і розсипатися при спробі розрізати або розламати його.