Дійсно конвекція потрібна в духовці

Виробники побутової техніки часто додають у свої прилади безліч крутих, але нікому не потрібних функцій. Це робиться для того, щоб штучно завищити вартість і отримати максимальний прибуток. Спробуємо розібратися, чи є конвекція способом нажитися на покупців або вона дійсно може виявитися дуже корисною у веденні домашнього господарства.

Навіщо конвекція в духовці

Виробники запевняють, що плити з функцією конвекції допомагають господині:

  • пропікатися товсті шматки м'яса або тесту;
  • випарювати велику кількість рідини або соку з страви;
  • швидко розморожувати продукти або м'ясо;
  • використовувати кілька дек для приготування кількох страв одночасно;
  • домагатися золотистої хрусткої скоринки з усіх боків.

Що таке конвекція

Конвекція — це природний фізичний процес. Всі вивчали її в школі. Його суть полягає в тому, що гаряче повітря розміщується вгорі камери. Остуджуючись, він переміщається вниз, де знову нагрівається і знову піднімається. Цей процес ефективно працює навіть в самих старих моделях нагрівальних приладів. Але в сучасних плитах присутні спеціальні вентилятори, які сприяють значному прискоренню зміни повітряних потоків.

Важливо! Якщо готувати м'ясо, рибу, овочі або випічку в кухонній техніці, яка має примусову конвекцію, то цей процес буде протікати набагато швидше і якісніше.

Як утворюється конвекція

Виділяють кілька типів процесу конвекції.

  • Природна присутня в будь духовці. Її найбільш значний мінус — це дуже повільна зміна повітряних потоків. Це не самий корисний варіант, так як він не дозволяє значно полегшити і прискорити процес приготування їжі.
  • У багатофункціональних сучасних духових шафах на заводі встановлюються тепловентилятори, які рівномірно розподіляють тепло всередині камери. Часто в такі моделі додаються ще й додаткові нагрівальні елементи, щоб досягти максимально рівномірного пропікання страв.
  • Паровий спосіб прискорення циркуляції повітря в духовці — найсучасніший. Завдяки додатковому зволоженню, їжа під час запікання не пересушується, а зберігає всі свої найкращі смакові якості. Відповідно, і коштувати електроприлади з цією функцією будуть значно дорожче.

Іноді значків на приладовій панелі електричного приладу буває дуже багато. Їх значення не кожен зрозуміє інтуїтивно. Особливо якщо жодного разу з ними не стикався раніше. Щоб переконатися в наявності конвекції, потрібно заглянути в інструкцію.

Ставлення до конвекції

До головних плюсів духовки з конвекцією господині відносять наступне:

  • Повноцінна заміна варильної панелі.
  • Більш ефективне використання газу та електроенергії.
  • Збільшення швидкості приготування їжі.
  • Зниження витрати масла в процесі готування.
  • Можливість готувати одночасно на двох-трьох листах кілька різних страв.
  • Їжа пропікається рівномірно з усіх боків.
  • Додаткові функції (можна сушити лікарські рослини, горіхи, фрукти, цедру цитрусових).
  • Можна сміливо експериментувати з різними варіаціями рецептів, а також готувати складні страви.

Найголовнішим мінусом таких електроприладів вважають більш дорогу цінову категорію. Крім того, на думку фахівців, ускладнення конструкції спричинить за собою ймовірність виникнення поломок.

Купувати чи духовку з функцією конвекції

На це питання не можна дати повністю універсальний і однозначну відповідь.

Якщо в будинку духовка використовується лише за дуже великих святах, то купувати дорогу побутову техніку на кухню не має ніякого сенсу. Адже більшу частину часу це придбання буде лише простоювати і збирати пил, але ніяк не радувати своїх власників.

Існує безліч прикладів, коли люди за багато років так і не скористалися цією кнопкою на приладовій панелі свого духового шафи.

Рада. У такому випадку слід розглянути більш дорогі електроприлади для приготування страв з тієї категорії, яку в родині більше віддають перевагу.

Навпаки, якщо люди звикли готувати більшість страв, саме запікаючи їжу, то функція конвекції явно не буде зайвою для господині.

Духовка з такими характеристиками підійде і любителям правильного харчування. Адже з нею можна дуже просто готувати здорову їжу.

Експериментуючи з різними ступенями нагріву або функцією гриля, можна без клопоту годувати всю сім'ю дуже смачно і корисно.