Як вибрати міксер
На сьогоднішній день існує величезна різноманітність корисних побутових агрегатів, що значно спрощують наше життя. До них відноситься і міксер, наявність на кухні якого по достоїнству оцінить кожна господиня. Він значно полегшує процес приготування їжі, допомагаючи перемішувати або збивати продукти. Виробники побутової техніки пропонують широкий вибір різноманітних моделей, серед яких нелегко знайти те, що дійсно потрібно.
Що таке міксер і навіщо він потрібен
Зміст статті
Міксер — це спеціальний пристрій, який збиває ними перемішує продукти на високій швидкості обертання. Його часто плутають з блендером. Однак головна їх відмінність є в тому, що у міксера відсутні гострі леза, і його основне завдання — збивати, а не подрібнювати.
Так зване серце подібного приладу — це двигун, який працює від електромережі і забезпечує обертання насадок. Перші екземпляри були дуже великі і громіздкі — не кожна господиня могла дозволити собі таке обладнання, яке було не тільки надзвичайно дорогим, але і займало багато місця на кухні. Нинішні міксери досить компактні. На ринках можна знайти істотно недорогі моделі, що володіють низькою ціною і потужністю. Такі екземпляри підійдуть тим господиням, які не так часто готують.
Види домашніх міксерів
Магазини техніки та електроніки пропонують два види міксерів — ручний і настільний. Вони відрізняються не тільки розмірами і дизайном, але і потужністю.
Особливості ручних і стаціонарних міксерів
В основному домашні міксери поділяють на ручні і стаціонарні. Виходячи з назви, нескладно здогадатися — принцип роботи першого типу агрегатів, припускає, що їх необхідно тримати в руці. У той же час стаціонарний збиває автоматично, без чиєї-небудь допомоги. Це істотно полегшує процес готування, так як поки стаціонарний міксер збиває тісто, господиня може зайнятися чимось іншим.
Ручні міксери — більше полегшений варіант, який підходить для будь-яких випадків. За допомогою такого пристрою, можна збити їжу в будь чаші, кухлі або каструлі, що значно спрощує процес готування. Ручні агрегати встановлений невеликий двигун, який забезпечує меншу кількість обертів.
Стаціонарний агрегат працює самостійно, у нього значно більше потужності, однак такі прилади коштують дорожче ручних пристроїв.
УВАГА! Перш ніж придбати той чи інший апарат, задумайтеся: чи дійсно збивати належить велика кількість продуктів, або можна обійтися малим, але зручних ручним варіантом? В даному випадку, необхідно керуватися виключно своїми уподобаннями.
Ручний міксер також має плюс — його досить просто і легко мити, практично не потрібно розбирати, і щоб очистити від залишків їжі, достатньо лише сполоснути. Однак, на відміну від стаціонарного варіанту, ручний міксер необхідно тримати в процесі роботи, що не дозволяє одночасно виконувати ще яку-небудь дію.
Планетарний міксер
Планетарний міксер працює за принципом обертання планет у сонячній системі, а також рухається навколо осі свій. Ця особливість дозволяє легко перемішувати дуже в'язкі продукти великого обсягу — досить великий і місткий планетарний варіант підходить господиням, які багато часу проводять на кухні і часто готують різноманітні страви.
Який міксер краще
Перед покупкою важливо визначитися з тим, що саме ви бажаєте отримати від свого міксера.
Щоб правильно вибрати міксер для дому, необхідно звернути увагу на наступні критерії:
- Потужність. В першу чергу, важлива потужність пристрою, так як від неї буде залежати сила обертового елемента і якість перемішування продуктів. Важливо пам'ятати, що чим вище потужність електричного вироби, тим більше енергії він споживає! Ручні міксери мають потужність від 160 до 400 Вт, у той час як у стаціонарних вона може досягати 1000 Вт. В основному для роботи достатньо і 300 Вт — такий агрегат легко збиває як рідке тісто, так і вершки в густу піну.
- Функціональність. Найпростіші екземпляри мають лише три режими перемикання швидкостей. Чим більше можливостей і швидкостей, тим вище вартість виробу. Якщо скористатися інструкцією до пристрою, можна дізнатися, для якого продукту краще застосувати ту чи іншу швидкість, щоб процес збивання їжі був більш раціональний.
- Додаткові функції. На корпусі повинна знаходитись спеціальна кнопка, що відповідає за викидання насадок. Також якісне виріб повинен мати додаткову функцію захисту від перегріву двигуна та оповіщення про це.
- Об'єм чаші.
ВАЖЛИВО! Вибираючи міксер з чашею, варто заздалегідь визначитися з її розмірами і тим, що ви плануєте збивати в ній.
Розміри хащі передбачають обсяги приготованих страв:
- 1 літр чаші дозволяє збивати інгредієнти для соусів або омлету;
- 2 літри можуть вмістити в себе продукти для приготування тіста і пюре;
- 3 літри найбільш поширений варіант, так як він ідеально підходить для приготування практично будь-якої страви;
- більше 3 літрів використовують професіонали, які готують щоденно великі обсяги продуктів.
Також важливий і матеріал виготовлення чаші. Необхідно, щоб вона не дряпалася і не пошкоджувалась в процесі готування. Для цього найкраще підійде пластик, скло або метал. Пластик — найпростіший і дешевий матеріал, він легкий, порівняно з іншими, і в разі раптової поломки, легко замінюється іншою, аналогічною чашею.
Для того щоб побутової помічник працював тривалий час, необхідно правильно доглядати за ним — після кожної роботи якісно очищати від забруднень. Не можна збивати стандартними насадками густе тісто — це призведе до перегріву двигуна. Також, не варто мити корпус міксера під проточною водою — краще всього просто протерти його вологою ганчіркою.