Хлорування води: необхідно або небезпечно

Всім відомо, що вода, яка тече з крану у кожному будинку, пройшла попередню хімічну обробку. Але питання, наскільки це необхідно і правильно, досі залишається відкритим.

Навіщо хлорують воду

У 1900-х роках вперше застосували сполуки хлору, щоб позбавити воду від живуть в ній шкідливих мікроорганізмів. З тих пір мало що змінилося. Цей метод застосовують сьогодні повсюдно.

Довідка! Саме хлорування води в 1908 році допомогло впоратися з епідемією холери в Росії.

Для нейтралізації життєдіяльності мікробів і найпростіших на очисних спорудах забрану з природних водойм воду додають рідкий хлор або хлорне вапно. Вони є згубними для всієї знаходиться там «живності». При цьому вважається, що норми хлору, прийняті ГОСТом, досить малі і не можуть завдати шкоди людині. Так вода знезаражується, набуває нормальну кольоровість, запах і нейтральний смак.

Міські служби додають сполуки хлору з надлишком для того, щоб вся патогенна флора і фауна була напевно знешкоджено. Зазвичай процедуру проводять з розрахунку не менше 0,3 мг залишкового хлору на літр через півгодини після обробки. Якщо показник буде менше, то вода вважається неякісною. У періоди епідемій може проводитися подвійне хлорування, тоді концентрація сполук стає ще вище.

Можна замінити хлор чимось іншим

У деяких містах (Москва, Санкт-Петербург) для очищення питної води почали застосовувати технології озонування і обробки ультрафіолетом, також для заміни хлору використовують гіпохлорит натрію. Але все це не є настільки дієвим, як саме хлорування. Тому названі технології є швидше додатковими методами, що дозволяють підвищити якість води.

Найближчим часом навряд чи відбудеться відмова від усталеної процедури, тому що:

  • це найбільш ефективний спосіб знезаражування води з усіх відомих на даний момент;
  • у світі не спостерігається дефіциту хлору, що робить його відносно дешевим;
  • багаторічна практика використання показує всі її переваги.

Все це говорить про те, що сьогодні заміна процедури очищення води хлором на щось інше неможлива і безглузда. Залишається тільки сподіватися, що в найближчому майбутньому вчені винайдуть нові способи знезараження питної води.

Безпечно хлорування

На жаль, всупереч усім аргументів на користь обробки хлором, така вода шкідлива й небезпечна для людини. Вся справа в залишковий хлор, який має властивість накопичуватися в організмі. До того ж при нагріванні (наприклад, коли кип'ятимо чайник) утворюється ще більш отруйну речовину – хлороформ.

Навіть якщо намагатися не вживати неочищену водопровідну воду, вона все ж потрапляє всередину організму людини через шкіру. Доведено, що час, проведений у теплій хлорованої ванні, дорівнює приблизно десяти літрів випитої води. До речі, коли ви відчуваєте сухість і стягнутість шкіри після домашніх гігієнічних процедур − це і є прояв високої концентрації хлору у воді. Він згубно впливає на волосся (робить їх сухими і ламкими), подразнює слизову оболонку носоглотки і очей.

В результаті багаторічних досліджень учені прийшли до висновку, що є пряма залежність між використанням хлорної води і розвитком небезпечних хвороб. Згубним наслідком накопичення в організмі цієї речовини можуть бути захворювання печінки, серцева та ниркова недостатність, рак молочної залози, кишечника, гортані. Крім того, у вагітних збільшується загроза викидня і можливість розвитку серйозних патологій плоду (наприклад, заяча губа або вовча паща).

Що робити, щоб зменшити вміст хлору у воді

Найпростіша процедура – відстоювання. Перед тим, як використовувати воду за призначенням, можна набрати її в окрему ємність і дати відстоятися близько 24 годин. Потім верхню половину від цього об'єму можна акуратно перелити в чайник або каструлю для готування, а залишок необхідно злити – в ньому знаходяться всі осіли канцерогени.

Вищеописаний спосіб підходить далеко не всім. Щоб зробити процес швидше, зручніше і простіше, рекомендується використовувати додаткову систему очищення. Наприклад, вугільні фільтри чудово звільняють воду від усіх шкідливих речовин. Їх можна використовувати як у вигляді окремих ємностей, так і в якості статичного пристрою прямо під мийкою. Єдиною умовою їх застосування є часта заміна (згідно інструкції, приблизно раз в один-два місяці).

Важливо! Пам'ятайте, що після фільтрації у воді не залишається консервуючих речовин, тому буквально через добу в ній вже буде безліч бактерій.

Тепер ви знаєте все про користь і шкоду хлорування і можете зробити самостійний висновок про те, наскільки важливо вживати заходів для нейтралізації залишкових з'єднань після хлорування.