Ящики або полиці — що краще на кухні?

Всі господині хочуть розумно облаштувати кухонний простір, щоб легко було навести порядок і все потрібне було поряд. Великі і маленькі кухні повинні бути зручними і функціональними. Важливо вміти раціонально розмістити посуд і продукти, побутову техніку та інші необхідні компоненти.

Системи раціонального зберігання

Дизайнери пропонують використовувати для цього різні системи зберігання.

Полиці

Полиці, як варіант простору для зберігання, мають свої плюси і мінуси.

Їх головне достоїнство — можливість розмістити все на виду і під рукою. А значить, не доведеться витрачати час, щоб шукати потрібну начиння або банку зі спеціями.

Та й для прикраси інтер'єру кухні полиці також виграшніше. Сувеніри, невеликі вази з квітами, фотографії і багато милих дрібниць можна красиво розташувати на полиці.

У той же час відкриті полиці незручні тим, що на них швидко збирається пил. При наявності домашніх кішок є ризик, що вони будуть намагатися залізти на полицю і господарювати там. Так і безлад на одній полиці псує вигляд всієї кухні.

Тому слід добре подумати, перш ніж обзаводитися такий меблюванням.

Нерідко господині вважають, що шафки з дверцятами і прихованими за ними полицями будуть більш зручні.

Рада. Зручніше звичайної стаціонарної конструкції висувні полиці. Для того, щоб знайти який-небудь предмет на висувній полиці, слід просто висунути її і оглянути вміст зверху.

Однак мінусом в даному випадку є висока вартість цих конструкцій. Компромісом може бути виготовлення висувних ящиків з великими виїмками в передніх стінках. Такі столярні вироби більш традиційні. Оскільки вони не є новинкою, їх вартість набагато доступнішою.

Рада. В сучасних кутових гарнітурах можна встановити таке нововведення, як поворотна карусель. Так називають закруглені полки, які фіксуються навколо осі.

Як правило, пристосування розміщується у важкодоступних місцях. На ньому зберігаються сковорідки, каструлі та інший посуд.

Ящики

Ящики забезпечують господині можливість легше підтримувати порядок на кухні. Вони зберігають багато дрібниць, без яких не обійтися.

Продумуючи розташування ящиків для зберігання, випливає в першу чергу подбати, щоб потрібну техніку, посуд і інше начиння було легко діставати.

Завдяки цьому цілком реально скоротити час і сили при щоденному перебування на кухні. Приготування сніданків, обідів і вечерь перестане втомлювати і стане приносити радість.

Важливо! Створюючи власний проект меблів для кухні, варто відразу ж врахувати, де будуть зберігатися посуд, кухонні агрегати, рушники, крупи, овочі, спеції та інші необхідні речі.

Для цього потрібно ретельно продумати розташування ящиків для зберігання.

  • Робоча зона призначена для основних процесів в приготуванні їжі. Тут чистять овочі і обробляють рибу і м'ясо. У даній зоні раціонально розмістити максимум містких ящиків для зберігання.
  • Каструлі, сковороди, обробні дошки, ножі для нарізки і чищення, рушники, салатники і страви — ось далеко не повний список того, що використовується найбільш часто. Ці предмети необхідно розташувати в прилеглих до робочої зоні місцях.
  • Для дрібниць підходять висувні ящики карго — металеві корзини, заховані за фасадом меблів. Подібні ящики можна зробити за індивідуальним розміром, зайнявши невеликий вільний простір або нішу.

Мінусом ящиків стає їх надмірна завантаженість. Це ускладнює пошук потрібної речі.

Що вибрати?

Не можна відповісти однозначно на питання, що краще: ящики або полиці. Кожна господиня вирішує це для себе особисто, виходячи з особливостей своєї кухні і враховуючи свої потреби.

Незалежно від уподобання, слід розташовувати начиння раціонально.

Верхні шафи розумніше використовувати для найбільш часто використовуваного кухонного інвентарю і для речей першої необхідності. Нижні тумби слід виділити для зберігання побутової техніки та посуду, що використовується рідше.

Більшість господинь не готові віддати перевагу одному варіанту зберігання, вибираючи поєднання відкритих і закритих полиць з висувними ящиками.