Як користуватися кавоваркою

- Можна мелену каву залити окропом в чашці.
- Можна скористатися кавоваркою, яка приготує каву, просто пропустивши потік скипіла води через порцію меленої кави.
- Можна скористатися високотехнологічної моделлю з широким набором опцій: контроль фортеці, регулювання порції, приготування капучіно, можливість приготування з зернового або меленої кави, автовимкнення і багато іншого.
По частині дизайну вибір також безмежний: від мінімалістського до кавоварок з позолоченою фурнітурою. Вибір залежить від того, наскільки сильно ви любите каву, від смакових уподобань та фінансових можливостей.
У статті описані найбільш популярні типи кавоварок, представлені узагальнені інструкції їх використання.
Увага! Незалежно від типу кавоварки перед першим використанням її необхідно почистити. Частини, які не контактують з електрикою, ретельно помийте. Частини, в яких дроти і елемент нагрівання, протріть. Потім залийте воду в резервуар для води і запустіть кавоварку без кавового порошку, щоб промилися приховані частини. Процедуру холостого пуску краще повторити 2-3 рази.
Важливо! Не залежно від типу кавоварки рекомендується використовувати очищену воду. Це може бути фільтрована вода з крана або бутильована. Водопровідна вода без очищення зіпсує смак напою, скоротить термін експлуатації кавоварки.
На замітку: Існують норми і рецепти різних напоїв з кави:
- еспресо – 7-9 г меленої кави на 30 мл води;
- американо – 7-9 г кави на 120 мл води;
- капучино – 7-9 г кави, 30 мл води, 30 мл молока, 30 мл спіненого молока;
- інші рецепти.
Головна принадність кавоварки будинку в тому, що можна сипати і лити в тих пропорціях, які подобаються вам, додавати молоко і сиропи за вашим смаком. І не настільки важливо, як цей напій називався б в кав'ярні! Експериментувати можна нескінченно!
Один і той же напій можна приготувати, наприклад, з сортів кави Арабіка і Робуста. Смак буде помітно відрізнятися. Можна поекспериментувати з жирністю використовуваного молока або вершків.
Гейзерна кавоварка як користуватися
Зміст статті

Принцип її дії схожий з однойменною природним явищем. Вода нагрівається в нижній частині і під тиском викидається у верхню, по дорозі проходячи через порцію меленої кави.
Складається така кавоварка з трьох частин: нижня – для води, середня – для меленої кави і верхня – для готового напою. Нагріватися може на газовій або електричній плиті, а також від електричної мережі через розетку або працювати на акумуляторі.
Приготування:
- налийте воду в резервуар для води;
- засипте мелену каву у фільтр;
- зберіть і скрутіть всі 3 частини кавоварки;
- поставте кавоварку нагріватися, у разі нагрівання на газовій плиті подбайте, щоб нагрівалося тільки дно, на стінки не повинно потрапляти полум'я;
- ви почуєте характерний шум при вступі напою через гейзер, як тільки шум припиниться, відразу приберіть кавоварку з плити;
- почекайте кілька хвилин, щоб кава повністю стек в резервуар для готового напою.
Відео
Як користуватися крапельної кавоваркою

Деякі кавоварки укомплектовані нейлоновими фільтрами або «золотими» з титановим покриттям. Зручність таких фільтрів в багаторазовому використанні. Проте вони вимагають дуже дбайливого ставлення: підходять тільки для кава великого помолу, потребують ретельного чищення. При дбайливої експлуатації нейлоновий фільтр прослужить не менше 2 місяців, «золотий» – близько півроку.
Найбільш гігієнічними і простими в застосуванні є одноразові паперові фільтри. Структура такого фільтра дозволяє використовувати кави будь-якого помелу, зберігаючи аромат напою, але затримують частинки порошку і масла.
Важливо! При виборі одноразових паперових фільтрів потрібно знати розмір ємності для кави у вашій краплинної кавоварки. Фільтри повинні підходити за розміром, інакше не уникнути неприємних сюрпризів (вода, weeping повз кави в колбу, або кавовий порошок, що «втік» за краю фільтра і потрапив в колбу, попутно перепачкавший половину кавоварки і забезпечив вас роботою з чищення).
Варити каву в крапельної кавоварки швидко і комфортно:
- налийте воду в резервуар для води;
- відкрийте контейнер для меленої кави;
- при використанні одноразових фільтрів, помістіть фільтр в ємність для фільтру, при використанні багаторазових – переконайтеся, що фільтр чистий;
- насипте мелену каву у фільтр;
- закрийте контейнер;
- натисніть кнопку включення;
- ви почуєте характерний шум при кип'ятінні води і проходженні її по відділам кавоварки;
- коли шум припиниться, почекайте кілька хвилин, щоб напій повністю пройшов з фільтра в колбу, кава готова.
Відео
Як користуватися рожкової кавоваркою

З меленої кави формується таблетка в ріжку, і вода проходить під тиском через спресований кави.
Рекомендується використовувати кави середнього і крупного помелу, що забезпечує особливо насичений аромат готового напою.
Моделі з капучинатором користуються заслуженою популярністю. Капучинатор – це спеціальна насадка, яка збиває молоко в щільну пінку. Крім ароматного еспресо, кавоварки з такими насадками можуть готувати капучино і лате. Капучинатором можна просто збити молоко, щоб побалувати дитини.
Якщо у вас з'явилася або з'явиться ріжкова кавоварка, значить ви цінитель кави, і процес приготування доставить велике задоволення:
- налийте воду в ємність для води;
- наберіть мелену каву в ємність ріжка, спрессуйте його;
- закріпіть ріжок на корпусі кавоварки;
- поставте чашку напою під сопло ріжка;
- натисніть кнопку включення;
- Ви почуєте характерний шум, це вода під високим тиском подається в ріжок; через кілька секунд в чашку поллється готовий напій;
- процес приготування зазвичай займає не більше 2 хвилин, шум припиняється, слідом припиняє литися напій, еспресо готовий.
Для приготування капучино або латте додатково буде потрібно:
- налити молоко в спеціальний контейнер, а при його відсутності – в будь-яку високу чашку або склянку;
- опустити трубку капучинатора в ємність;
- натиснути кнопку капучіно;
- капучинатор вспенит молоко і відключиться;
- влийте спінене молоко в еспрессо, ваш капучіно готовий.
По закінченні приготування напою, потрібно викинути відпрацьований кавовий порошок, бажано промити ситечко для меленої кави.
Як користуватися капсульної кавоваркою

Вода подається при високому тиску (від 15 бар), що забезпечує швидкість приготування, збереження аромату, і низький рівень забруднення кавоварки. В отворі для капсули є голка, що проколює оболонку капсули безпосередньо перед приготуванням напою.
У продажу є набори для приготування різних напоїв, наприклад, капучіно, лунго, ванільний латте і т. д. Подібні напої зажадають заміну капсули в процесі приготування.
Для приготування кави капсульної кавоваркою:
- налийте воду в резервуар для води;
- увімкніть клавішу прогріву води;
- покладіть капсулу в спеціальний отвір для капсул;
- поставте чашку до сопла кавоварки;
- після загоряння індикатора, що свідчить, що вода прогріта, натисніть клавішу приготування напою;
- при наповненні чашки вимкніть клавішу приготування, кава готова.
- на упаковці капсул зазначено, на який обсяг напою вони розраховані.
Під час складного приготування напою при досягненні в чашці потрібного рівня певного інгредієнта (наприклад, молока) необхідно вимкнути клавішу приготування напою, замінити капсулу у відсіку, увімкніть клавішу приготування знову.