Як користуватися кавоваркою
Способів приготувати багато кави. Суть приготування кави зводиться до заварювання, його потрібно заливати тільки що скипіла водою, але ні в якому разі не кип'ятити.
- Можна мелену каву залити окропом в чашці.
- Можна скористатися кавоваркою, яка приготує каву, просто пропустивши потік скипіла води через порцію меленої кави.
- Можна скористатися високотехнологічної моделлю з широким набором опцій: контроль фортеці, регулювання порції, приготування капучіно, можливість приготування з зернового або меленої кави, автовимкнення і багато іншого.
По частині дизайну вибір також безмежний: від мінімалістського до кавоварок з позолоченою фурнітурою. Вибір залежить від того, наскільки сильно ви любите каву, від смакових уподобань та фінансових можливостей.
У статті описані найбільш популярні типи кавоварок, представлені узагальнені інструкції їх використання.
Увага! Незалежно від типу кавоварки перед першим використанням її необхідно почистити. Частини, які не контактують з електрикою, ретельно помийте. Частини, в яких дроти і елемент нагрівання, протріть. Потім залийте воду в резервуар для води і запустіть кавоварку без кавового порошку, щоб промилися приховані частини. Процедуру холостого пуску краще повторити 2-3 рази.
Важливо! Не залежно від типу кавоварки рекомендується використовувати очищену воду. Це може бути фільтрована вода з крана або бутильована. Водопровідна вода без очищення зіпсує смак напою, скоротить термін експлуатації кавоварки.
На замітку: Існують норми і рецепти різних напоїв з кави:
- еспресо – 7-9 г меленої кави на 30 мл води;
- американо – 7-9 г кави на 120 мл води;
- капучино – 7-9 г кави, 30 мл води, 30 мл молока, 30 мл спіненого молока;
- інші рецепти.
Головна принадність кавоварки будинку в тому, що можна сипати і лити в тих пропорціях, які подобаються вам, додавати молоко і сиропи за вашим смаком. І не настільки важливо, як цей напій називався б в кав'ярні! Експериментувати можна нескінченно!
Один і той же напій можна приготувати, наприклад, з сортів кави Арабіка і Робуста. Смак буде помітно відрізнятися. Можна поекспериментувати з жирністю використовуваного молока або вершків.
Гейзерна кавоварка як користуватися
Зміст статті
Винайдена майже 200 років тому в Англії, гейзерна кавоварка зберігає свою популярність даний момент.
Принцип її дії схожий з однойменною природним явищем. Вода нагрівається в нижній частині і під тиском викидається у верхню, по дорозі проходячи через порцію меленої кави.
Складається така кавоварка з трьох частин: нижня – для води, середня – для меленої кави і верхня – для готового напою. Нагріватися може на газовій або електричній плиті, а також від електричної мережі через розетку або працювати на акумуляторі.
Приготування:
- налийте воду в резервуар для води;
- засипте мелену каву у фільтр;
- зберіть і скрутіть всі 3 частини кавоварки;
- поставте кавоварку нагріватися, у разі нагрівання на газовій плиті подбайте, щоб нагрівалося тільки дно, на стінки не повинно потрапляти полум'я;
- ви почуєте характерний шум при вступі напою через гейзер, як тільки шум припиниться, відразу приберіть кавоварку з плити;
- почекайте кілька хвилин, щоб кава повністю стек в резервуар для готового напою.
Відео
Як користуватися крапельної кавоваркою
Крапельна кавоварка проста в експлуатації і доступна за ціною. Це робить її самою популярною моделлю для домашнього застосування.
Деякі кавоварки укомплектовані нейлоновими фільтрами або «золотими» з титановим покриттям. Зручність таких фільтрів в багаторазовому використанні. Проте вони вимагають дуже дбайливого ставлення: підходять тільки для кава великого помолу, потребують ретельного чищення. При дбайливої експлуатації нейлоновий фільтр прослужить не менше 2 місяців, «золотий» – близько півроку.
Найбільш гігієнічними і простими в застосуванні є одноразові паперові фільтри. Структура такого фільтра дозволяє використовувати кави будь-якого помелу, зберігаючи аромат напою, але затримують частинки порошку і масла.
Важливо! При виборі одноразових паперових фільтрів потрібно знати розмір ємності для кави у вашій краплинної кавоварки. Фільтри повинні підходити за розміром, інакше не уникнути неприємних сюрпризів (вода, weeping повз кави в колбу, або кавовий порошок, що «втік» за краю фільтра і потрапив в колбу, попутно перепачкавший половину кавоварки і забезпечив вас роботою з чищення).
Варити каву в крапельної кавоварки швидко і комфортно:
- налийте воду в резервуар для води;
- відкрийте контейнер для меленої кави;
- при використанні одноразових фільтрів, помістіть фільтр в ємність для фільтру, при використанні багаторазових – переконайтеся, що фільтр чистий;
- насипте мелену каву у фільтр;
- закрийте контейнер;
- натисніть кнопку включення;
- ви почуєте характерний шум при кип'ятінні води і проходженні її по відділам кавоварки;
- коли шум припиниться, почекайте кілька хвилин, щоб напій повністю пройшов з фільтра в колбу, кава готова.
Відео
Як користуватися рожкової кавоваркою
Ріжкові кавоварки отримали свою назву із-за обов'язкової наявності у них ріжка, через який в чашку наливається готовий кави. Такі кавоварки популярні завдяки якості приготованого напою.
З меленої кави формується таблетка в ріжку, і вода проходить під тиском через спресований кави.
Рекомендується використовувати кави середнього і крупного помелу, що забезпечує особливо насичений аромат готового напою.
Моделі з капучинатором користуються заслуженою популярністю. Капучинатор – це спеціальна насадка, яка збиває молоко в щільну пінку. Крім ароматного еспресо, кавоварки з такими насадками можуть готувати капучино і лате. Капучинатором можна просто збити молоко, щоб побалувати дитини.
Якщо у вас з'явилася або з'явиться ріжкова кавоварка, значить ви цінитель кави, і процес приготування доставить велике задоволення:
- налийте воду в ємність для води;
- наберіть мелену каву в ємність ріжка, спрессуйте його;
- закріпіть ріжок на корпусі кавоварки;
- поставте чашку напою під сопло ріжка;
- натисніть кнопку включення;
- Ви почуєте характерний шум, це вода під високим тиском подається в ріжок; через кілька секунд в чашку поллється готовий напій;
- процес приготування зазвичай займає не більше 2 хвилин, шум припиняється, слідом припиняє литися напій, еспресо готовий.
Для приготування капучино або латте додатково буде потрібно:
- налити молоко в спеціальний контейнер, а при його відсутності – в будь-яку високу чашку або склянку;
- опустити трубку капучинатора в ємність;
- натиснути кнопку капучіно;
- капучинатор вспенит молоко і відключиться;
- влийте спінене молоко в еспрессо, ваш капучіно готовий.
По закінченні приготування напою, потрібно викинути відпрацьований кавовий порошок, бажано промити ситечко для меленої кави.
Як користуватися капсульної кавоваркою
Капсульні кавоварки прості в експлуатації, легкі в обслуговуванні і дають можливість приготувати напої високої якості.
Вода подається при високому тиску (від 15 бар), що забезпечує швидкість приготування, збереження аромату, і низький рівень забруднення кавоварки. В отворі для капсули є голка, що проколює оболонку капсули безпосередньо перед приготуванням напою.
У продажу є набори для приготування різних напоїв, наприклад, капучіно, лунго, ванільний латте і т. д. Подібні напої зажадають заміну капсули в процесі приготування.
Для приготування кави капсульної кавоваркою:
- налийте воду в резервуар для води;
- увімкніть клавішу прогріву води;
- покладіть капсулу в спеціальний отвір для капсул;
- поставте чашку до сопла кавоварки;
- після загоряння індикатора, що свідчить, що вода прогріта, натисніть клавішу приготування напою;
- при наповненні чашки вимкніть клавішу приготування, кава готова.
- на упаковці капсул зазначено, на який обсяг напою вони розраховані.
Під час складного приготування напою при досягненні в чашці потрібного рівня певного інгредієнта (наприклад, молока) необхідно вимкнути клавішу приготування напою, замінити капсулу у відсіку, увімкніть клавішу приготування знову.