Як варити каву в кавоварці

Способи приготування кави постійно удосконалюються. З'являються нові технології і прилади, щоб легко зробити смачний напій вдома. Існують різні види кавоварок з різними особливостями і набором функцій.

Про варінні кави

Попит на кавоварки почав рости разом з тим, як люди стали переходити на вживання натурального напою хорошої якості. Рекомендується з'ясувати ключові відмінності між моделями, щоб зробити правильний вибір. Існують такі моделі:

  1. краплинні;
  2. гейзерні;
  3. ріжкового типу.

Незалежно від моделі існують загальні правила експлуатації:

  1. Перед використанням покаранням уважно вивчити інструкцію по експлуатації.
  2. Запускати прилад слід кілька разів, коли всередині тільки вода. Це допоможе виключити появу сторонніх, неприємних смаків і запахів. Вода видалить можливий сміття, який міг потрапити в прилад при виробництві.
  3. Миючі засоби, що використовуються для очищення кавомолки, не повинні мати в складі абразивних частинок. Вони можуть подряпати поверхню.

Як варити каву в гейзерній кавоварці

Перші моделі були з алюмінію. Зараз на ринку представлені гейзерні кавоварки із сталі і кераміки. Ключовою особливістю є метод, за допомогою якого відбувається вплив на основний компонент, подібно гейзер. Кавоварка має дві ємкості, які розділені фільтром.

Важливо! При покупці подібної моделі звертайте увагу на його виробничий обсяг. За раз гейзерні можуть зробити каву до 18 порцій.

Щоб приготувати напій в такій кавоварці необхідно дотримуватися наступних кроків:

  1. Відкрутіть верхню частину моделі і зніміть фільтр, призначений для меленої кави.
  2. В нижню ємність потрібно налити воду, коли вона не досягне обмежувальної позначки. Якщо її перевищити, напій вийде не такий, як треба.
  3. Фільтр, який виглядає як ситечко, заповнюється кавовим складом до кінця. Трохи утрамбуйте його і приберіть зайве. Найбільш підходящим є продукт середнього помелу.
  4. Необхідно назад зібрати модель. Поставте її на вогонь або включіть в мережу. Не залишайте кавоварку без нагляду.
  5. Коли вода почне кипіти вода, з'явиться пар. Тоді слід відразу прибрати кавоварку з вогню. Електричні моделі відключаються автоматично. Перед тим, як розливати каву необхідно почекати коли кипіння припинитися. Після можна приступати до переливання напою в чашки.

Описаним способом можна приготувати еспресо. Якщо напій занадто міцний, додайте в нього трохи молока або води.

Існують деякі нюанси, на які важливо дотримуватися, щоб приготувати якісний напій:

  1. Молоти каву слід перед тим, як завантажити фільтр, а не заздалегідь. Це дозволить домогтися більш насиченого смаку. Для гейзерних моделей слід використовувати порошки середнього і крупного помелу. Це допоможе уникнути густий і перенасиченої маси.
  2. На смак напоїв сильно відбивається якість води. Використовувати фільтровану замість водопровідної.
  3. Рекомендується промивати виріб після кожного використання. Можна навіть обійтися без спеціальних миючих засобів, підійде і тепла вода.
  4. Кавову масу утрамбуйте так, щоб вона не розсипалася. Зберіть виріб у єдине ціле.
  5. Не можна відкривати кавоварку поки вона працює. Це негативно позначиться на якості напою. Можна таким способом отримати опіки. Тому краще її не чіпати в процесі приготування напою.
  6. Якщо ви помітили опади у цьому напої, був обраний неправильний помел зерен. Збільшіть його.

Перераховані рекомендації допоможуть добитися смачного і якісного напою.

Як варити каву в кавоварці крапельного типу

Краплинні кавоварки користуються високою популярністю у споживачів. Вони також по-іншому називаються американськими. Щоб отримати напій знадобиться мелена кавова маса. Можна придбати вже готову в магазині. Також можна змолоти зерна самим, при наявності кавомолки. На одну чашку потрібно не більше трьох чайних ложок меленої кави.

Наскільки міцним, ароматним і насиченим вийде кава, безпосередньо залежить від того скільки порошку ви засыпите. Якщо у вас краплинна модель кавоварки рекомендується дотримуватися наступної інструкції:

  1. налийте воду у відведену для цього ємність;
  2. заповніть спеціальний резервуар меленою кавою;
  3. після перевірте, наскільки щільно закрита модель і включіть її;
  4. дочекайтеся, коли пролунає сигнал, який означає, що кава готова.

Зазначені рекомендації з приготування кави стосуються простих моделей краплинної кавоварки. Але зараз існують різноманітні варіанти з набором додаткових функцій, які можуть включати:

  1. Регулятор міцності напою.
  2. Вбудована функція перемелювання кавових зерен.
  3. Функція автоматичного підігріву. З її допомогою можна тримати високу температуру кави після приготування протягом деякого часу. Як правило, не більше 30 хвилин.

При наявності подібних функцій в обраній моделі можна настроїти так, щоб приготовані напої максимально відповідали вашим смаковим уподобанням.

Як варити каву в рожкової кавоварці

У ріжкових кавоварках відсутня функція, яка дозволяє молоти кавові зерна. Це не відноситься лише до гібридних моделей, де така можливість є. Для виробів ріжкового типу рекомендується використовувати кава із середнім або великим помелом.

Якщо взяти дрібні зерна, тоді вода почне проходити далі через них. Ступінь обжарювання зерен і сорт кави можна вибирати по своєму смаку. На роботу кавоварки це не вплине.

Після покупки пристрою і придбання відповідних зерен можна починати готувати каву. Для цього дотримуйтеся таких рекомендацій:

  1. Увімкніть кавоварку, їй необхідно якийсь час, щоб нагрітися.
  2. Потім необхідно взяти ріжок, званий холдером, і насипати всередину мелену каву.
  3. Цей крок є ключовим. Від нього залежить наскільки якісний і смачний вийде кава. На цьому етапі відбувається пресування порошку. За допомогою спеціального трамбовочного приладу під назвою темпер, необхідно натиснути на каву.
  4. Проводити прессовку можна кількома способами. При першому методі ріжком і темпером добре притискається кави. Робіть це один раз, без повторення.
  5. Другий спосіб полягає в тому, що потрібно взяти ріжок і злегка натиснути темпером на каву. Потім легко отримаєте по стінці холдера. Повторіть процедуру пресування, приклавши трохи більше сил.
  6. Після цього акуратно забирають зайвий порошок. Встановіть ріжок назад на місце.
  7. Чашку поставте під носик, включіть апарат.

У результаті виконаних дій ви отримаєте готовий кави. Незважаючи на перерахування великої кількості кроків, готувати напій у рожкової кавоварці досить просто. Складність може виникнути лише на етапі пресування.

Кожна з описаних видів кавоварок має свої особливості і нюанси при приготуванні напою. Якщо все зробити правильно, ви отримаєте смачний і якісний кави. Тому уважно виконуйте інструкції в процесі приготування напою.