Як вибрати кавоварку

Щоб покупка кавоварки виправдала всі очікування і була максимально корисною, потрібно визначитися, які ваші погляди на основні критерії вибору:

  • Час, який ви готові витратити на приготування.
  • Ціна — важливий фактор при виборі кавоварки.
  • Кількість осіб, які будуть користуватися апаратом.
  • Чи важливо вам зручність використання?
  • Обсяг, який ви віддаєте перевагу випивати за добу.
  • Функції — чи потрібні вам більшість додаткових опцій, які пропонують виробники, чи це марна трата?
  • Основний вид кави теж впливає на рішення — певні напої краще або гірше готується в різних машинах.

Французький прес і Турка

Приготування кави в турці, або джезві, є найдавнішим методом приготування. І сьогодні він нічим не поступається більш сучасним способам, так як він зберігає всі цінні речовини кавового зерна, надає відмінні смако-ароматичні характеристики. При цьому зрозуміти як зварити напій в турці не представляє праці.

Ще одним таким же нехитрим способом приготування кави є французький прес.

Принцип дії французького преса:

  1. У прес насипається мелену каву, заливають підігрітою водою.
  2. Після настоювання закривається кришка і поршень опускається.
  3. Поршень піднімається, напій настоюється ще раз, потім опускається, виконуючи роль фільтра при разливании по чашкам кави.

Плюси і мінуси французького преса

Плюси:

  1. Підходить кави будь-якої фракції.
  2. Не вимагає енергетичних витрат.
  3. Ясна використання.
  4. Можна готувати каву, чай, трав'яні відвари.

Мінуси:

  1. Складний і довгий процес виготовлення — повністю ручний.
  2. Неможливо приготувати еспресо і капучіно.
  3. Смак помітно програє іншим способів варіння кави.

Гейзерна кавоварка

Гейзерні кавоварки отримали широке поширення не тільки завдяки цінової доступності, але і перш за все із-за свого головного переваги — можливості приготувати широкий спектр напоїв не тільки кавових, але і чайних і трав'яних. Це відмінне рішення для великої компанії або сім'ї, так як при можливості вибору обсяг готується напою за досить великий.

Принцип роботи апарата:

  1. У нижній відсік наливається вода, яка нагріваючись, перетворюється на пару.
  2. У середній відсік насипається кави, через який проходить в пар. У різних моделях кількість проходжень може варіюватися від одного до безлічі разів. Чим більше разів пара проходить через шар меленої зерна, тим більш виражений смак і більш яскравий аромат придбає напій.
  3. У верхньому відсіку конденсується готовий кави (або будь-який інший напій виготовлений), пройшовши шар у середньому відсіку.

Довідка! Найкращий результат виходить, якщо використовувати в цьому виді кавоварок грубий помел кави.

Плюси і мінуси

Плюси:

  1. Можливість приготувати не тільки каву, але і чайні напої, і трав'яні настої.
  2. Виразний смак напою за рахунок особливої технології приготування.
  3. Можливість приготувати велику кількість напою за раз.
  4. Невисока ціна, що робить апарати подібного типу доступними.

Мінуси:

  1. Трудомістка обслуговування апарату, пов'язане з великою кількістю частин у машині, що потребують чищення.
  2. Менш ароматний кави, ніж зварена в інших кофеварочных машинах.
  3. Неможливо зварити менший максимального обсяг кави за один раз.
  4. Довгота процедури приготування — майже 5 хвилин.

На що варто звернути увагу

  • В залежності від обсягу кавоварки прямо пропорційно змінюється її кількість необхідних Ват.
  • Деякі моделі підтримують додаткову опцію підігріву приготовленого раніше напою.
  • Більш або менш міцну каву можна отримати регулюючи особливою функцією цей показник.
  • Ручні кавоварки не вимагають підключення до електричної мережі, але їх встановлюють на кухонну плиту.

Крапельна кавоварка

Принцип приготування: у ємність кавоварки заливається вода, в сітчастий відсік насипаються мелені кавові зерна. У відсік з зернами проходить підігріта вода, яка потім, змішавшись з кавою, по краплях подається в спеціальну ємність вже у вигляді приготованого напою. Через фільтр кава надходить у чайник, з якого його можна розливати по чашках.

Важливо! Приготовлений напій повинен бути налитий в ємність зі скла.

Плюси і мінуси

Плюси:

  1. Приготування великого обсягу за один раз.
  2. Можна використовувати зерна будь-якого помелу.
  3. Зручність в експлуатації: зручно мити.
  4. Довгий термін експлуатації без впливу на смак і запах напоїв.
  5. Невисока вартість.

Мінуси:

  1. Повільне приготування.
  2. Необхідність регулярної зміни фільтрів.
  3. Неможливість приготувати меншу кількість напоїв, ніж потрібно для повного завантаження апарату.
  4. Не дуже міцний приготований кави.
  5. Не досить яскравий аромат.

На що варто звернути увагу

  • Потужність кавоварки прямо пропорційна часу приготування — чим більше остання, тим міцнішим буде кава.
  • Ручне регулювання насиченості дозволяє отримати напій потрібної фортеці.
  • Апарати з функцією «капля-стоп» зупинять подачу кави, якщо його прибрати від апарату, а також захистять від переливання, коли ємність вже повна.
  • Індикатор співвідношення кави і води може бути корисний.
  • Фільтри для апарату можуть бути одноразові, виготовлені з паперу, і багаторазові — з нейлону або золота.

Кавоварка еспресо

Така кавоварка ще називається рожкової, вона дозволяє приготувати безліч різних видів кави. Бувають парові і помпові, останні мають більший тиск при подачі пари.

Принцип приготування:

  1. В машину засипається порошковий кави.
  2. Закипіла в спеціальному резервуарі вода подає пар через кави під підвищеним тиском.
  3. Після цього в підставлену ємність надходить готовий кави.

Плюси і мінуси

Плюси:

  1. Швидке приготування — близько півхвилини.
  2. Безліч варіантів напоїв.
  3. Відмінна якість напоїв.
  4. Використовується менше кавових зерен, ніж у відмінних від цього типах кофеварочных апаратів.
  5. Є моделі, які передбачають наявність чалдов, що звільняє необхідність очищення від кавової гущі.

Мінуси:

  1. Можна використовувати зерна тільки дрібної фракції.
  2. В парових моделях вода кип'ятиться, при рекомендованій для кави температурі до 90 градусів за Цельсієм.

Наявність додаткових опцій

  • Млин-автомат перемелює цільні зерна в машині до тієї фракції, яка необхідна для заварювання кави.
  • При більшій потужності стає все сильніше тиск, прискорює приготування еспрессо від 2 хвилин до півхвилини.
  • Капучинатор приємно порадує тих, хто віддає перевагу цей напій.

Капсульні кавоварки

Принцип роботи:

  1. В кавоварку потрібно завантажити обрану капсулу кави і натиснути на кнопку запуску.
  2. Апарат проколює її голкою, через голку наливається вода необхідної температури.
  3. Після цього напій готовий — він подається ємність, що залишилася використана оболонка відправляється у відсік для утилізації.

Плюси і мінуси

Плюси:

  1. Швидкість і простота використання машини для одержання результату.
  2. Можливість приготування кавового напою прямо в апараті шляхом вибору відповідної капсули.
  3. Низька загрязняемость, а також наявність режиму самоочищення у деяких моделей.

Мінуси:

  1. Вартість капсул перевищує ціни на зернову і змелену каву.
  2. Можлива відсутність улюбленого сорту кави або виду кавового напою.

Кава-машина

Принцип роботи:

  1. В спеціальний відсік машини насипається кави, резервуар набирається необхідна кількість води.
  2. Якщо для напою потрібні інші інгредієнти, вони теж поміщаються в апарат.
  3. Цільні зерна перемелюються вбудованою кавомолкою.
  4. Під тиском вода пропускається через кавовий порошок. Додаються молоко, вершки при необхідності.

Плюси і мінуси

Плюси:

  1. Можливість готувати з цільних зерен і мелених у будь-якої фракції.
  2. Фільтри можуть працювати кілька років.
  3. Автоматично відключається, захищаючи апарат від перегрівання.
  4. Індикатори рівня кави, води та інших необхідних інгредієнтів, автодозировка.

Мінуси:

  1. Потрібна заміна фільтра для уникнення неприємного присмаку.
  2. Дорожнеча.

Підвиди кави машин

  • Автоматичні дозволяють приготувати будь-які напої з будь-яких мелених і цільних зерен, при це пропорції, температура та інші критерії приготування того чи іншого напою не потребують коригування — вони встановлені в програму машини.
  • Напівавтоматичні відрізняються тими ж характеристиками, що і автоматичні, але дозволяють вручну регулювати деякі параметри.
  • Вбудовувані економлять простір і не порушують загальну планування кухні.
  • Переносні дають мобільність.

Висновок

Оцінивши всі наявні на сьогоднішній день види кавоварок, можна укласти, що вибір ріжкового апарату буде самим універсальним. Відносно невисока ціна, простота використання, швидкість приготування, а також широкий вибір видів кавових напоїв, які він дозволяє приготувати, є беззаперечними доказами його доречності.