Як вибрати кавоварку
Щоб покупка кавоварки виправдала всі очікування і була максимально корисною, потрібно визначитися, які ваші погляди на основні критерії вибору:
- Час, який ви готові витратити на приготування.
- Ціна — важливий фактор при виборі кавоварки.
- Кількість осіб, які будуть користуватися апаратом.
- Чи важливо вам зручність використання?
- Обсяг, який ви віддаєте перевагу випивати за добу.
- Функції — чи потрібні вам більшість додаткових опцій, які пропонують виробники, чи це марна трата?
- Основний вид кави теж впливає на рішення — певні напої краще або гірше готується в різних машинах.
Французький прес і Турка
Зміст статті
Приготування кави в турці, або джезві, є найдавнішим методом приготування. І сьогодні він нічим не поступається більш сучасним способам, так як він зберігає всі цінні речовини кавового зерна, надає відмінні смако-ароматичні характеристики. При цьому зрозуміти як зварити напій в турці не представляє праці.
Ще одним таким же нехитрим способом приготування кави є французький прес.
Принцип дії французького преса:
- У прес насипається мелену каву, заливають підігрітою водою.
- Після настоювання закривається кришка і поршень опускається.
- Поршень піднімається, напій настоюється ще раз, потім опускається, виконуючи роль фільтра при разливании по чашкам кави.
Плюси і мінуси французького преса
Плюси:
- Підходить кави будь-якої фракції.
- Не вимагає енергетичних витрат.
- Ясна використання.
- Можна готувати каву, чай, трав'яні відвари.
Мінуси:
- Складний і довгий процес виготовлення — повністю ручний.
- Неможливо приготувати еспресо і капучіно.
- Смак помітно програє іншим способів варіння кави.
Гейзерна кавоварка
Гейзерні кавоварки отримали широке поширення не тільки завдяки цінової доступності, але і перш за все із-за свого головного переваги — можливості приготувати широкий спектр напоїв не тільки кавових, але і чайних і трав'яних. Це відмінне рішення для великої компанії або сім'ї, так як при можливості вибору обсяг готується напою за досить великий.
Принцип роботи апарата:
- У нижній відсік наливається вода, яка нагріваючись, перетворюється на пару.
- У середній відсік насипається кави, через який проходить в пар. У різних моделях кількість проходжень може варіюватися від одного до безлічі разів. Чим більше разів пара проходить через шар меленої зерна, тим більш виражений смак і більш яскравий аромат придбає напій.
- У верхньому відсіку конденсується готовий кави (або будь-який інший напій виготовлений), пройшовши шар у середньому відсіку.
Довідка! Найкращий результат виходить, якщо використовувати в цьому виді кавоварок грубий помел кави.
Плюси і мінуси
Плюси:
- Можливість приготувати не тільки каву, але і чайні напої, і трав'яні настої.
- Виразний смак напою за рахунок особливої технології приготування.
- Можливість приготувати велику кількість напою за раз.
- Невисока ціна, що робить апарати подібного типу доступними.
Мінуси:
- Трудомістка обслуговування апарату, пов'язане з великою кількістю частин у машині, що потребують чищення.
- Менш ароматний кави, ніж зварена в інших кофеварочных машинах.
- Неможливо зварити менший максимального обсяг кави за один раз.
- Довгота процедури приготування — майже 5 хвилин.
На що варто звернути увагу
- В залежності від обсягу кавоварки прямо пропорційно змінюється її кількість необхідних Ват.
- Деякі моделі підтримують додаткову опцію підігріву приготовленого раніше напою.
- Більш або менш міцну каву можна отримати регулюючи особливою функцією цей показник.
- Ручні кавоварки не вимагають підключення до електричної мережі, але їх встановлюють на кухонну плиту.
Крапельна кавоварка
Принцип приготування: у ємність кавоварки заливається вода, в сітчастий відсік насипаються мелені кавові зерна. У відсік з зернами проходить підігріта вода, яка потім, змішавшись з кавою, по краплях подається в спеціальну ємність вже у вигляді приготованого напою. Через фільтр кава надходить у чайник, з якого його можна розливати по чашках.
Важливо! Приготовлений напій повинен бути налитий в ємність зі скла.
Плюси і мінуси
Плюси:
- Приготування великого обсягу за один раз.
- Можна використовувати зерна будь-якого помелу.
- Зручність в експлуатації: зручно мити.
- Довгий термін експлуатації без впливу на смак і запах напоїв.
- Невисока вартість.
Мінуси:
- Повільне приготування.
- Необхідність регулярної зміни фільтрів.
- Неможливість приготувати меншу кількість напоїв, ніж потрібно для повного завантаження апарату.
- Не дуже міцний приготований кави.
- Не досить яскравий аромат.
На що варто звернути увагу
- Потужність кавоварки прямо пропорційна часу приготування — чим більше остання, тим міцнішим буде кава.
- Ручне регулювання насиченості дозволяє отримати напій потрібної фортеці.
- Апарати з функцією «капля-стоп» зупинять подачу кави, якщо його прибрати від апарату, а також захистять від переливання, коли ємність вже повна.
- Індикатор співвідношення кави і води може бути корисний.
- Фільтри для апарату можуть бути одноразові, виготовлені з паперу, і багаторазові — з нейлону або золота.
Кавоварка еспресо
Така кавоварка ще називається рожкової, вона дозволяє приготувати безліч різних видів кави. Бувають парові і помпові, останні мають більший тиск при подачі пари.
Принцип приготування:
- В машину засипається порошковий кави.
- Закипіла в спеціальному резервуарі вода подає пар через кави під підвищеним тиском.
- Після цього в підставлену ємність надходить готовий кави.
Плюси і мінуси
Плюси:
- Швидке приготування — близько півхвилини.
- Безліч варіантів напоїв.
- Відмінна якість напоїв.
- Використовується менше кавових зерен, ніж у відмінних від цього типах кофеварочных апаратів.
- Є моделі, які передбачають наявність чалдов, що звільняє необхідність очищення від кавової гущі.
Мінуси:
- Можна використовувати зерна тільки дрібної фракції.
- В парових моделях вода кип'ятиться, при рекомендованій для кави температурі до 90 градусів за Цельсієм.
Наявність додаткових опцій
- Млин-автомат перемелює цільні зерна в машині до тієї фракції, яка необхідна для заварювання кави.
- При більшій потужності стає все сильніше тиск, прискорює приготування еспрессо від 2 хвилин до півхвилини.
- Капучинатор приємно порадує тих, хто віддає перевагу цей напій.
Капсульні кавоварки
Принцип роботи:
- В кавоварку потрібно завантажити обрану капсулу кави і натиснути на кнопку запуску.
- Апарат проколює її голкою, через голку наливається вода необхідної температури.
- Після цього напій готовий — він подається ємність, що залишилася використана оболонка відправляється у відсік для утилізації.
Плюси і мінуси
Плюси:
- Швидкість і простота використання машини для одержання результату.
- Можливість приготування кавового напою прямо в апараті шляхом вибору відповідної капсули.
- Низька загрязняемость, а також наявність режиму самоочищення у деяких моделей.
Мінуси:
- Вартість капсул перевищує ціни на зернову і змелену каву.
- Можлива відсутність улюбленого сорту кави або виду кавового напою.
Кава-машина
Принцип роботи:
- В спеціальний відсік машини насипається кави, резервуар набирається необхідна кількість води.
- Якщо для напою потрібні інші інгредієнти, вони теж поміщаються в апарат.
- Цільні зерна перемелюються вбудованою кавомолкою.
- Під тиском вода пропускається через кавовий порошок. Додаються молоко, вершки при необхідності.
Плюси і мінуси
Плюси:
- Можливість готувати з цільних зерен і мелених у будь-якої фракції.
- Фільтри можуть працювати кілька років.
- Автоматично відключається, захищаючи апарат від перегрівання.
- Індикатори рівня кави, води та інших необхідних інгредієнтів, автодозировка.
Мінуси:
- Потрібна заміна фільтра для уникнення неприємного присмаку.
- Дорожнеча.
Підвиди кави машин
- Автоматичні дозволяють приготувати будь-які напої з будь-яких мелених і цільних зерен, при це пропорції, температура та інші критерії приготування того чи іншого напою не потребують коригування — вони встановлені в програму машини.
- Напівавтоматичні відрізняються тими ж характеристиками, що і автоматичні, але дозволяють вручну регулювати деякі параметри.
- Вбудовувані економлять простір і не порушують загальну планування кухні.
- Переносні дають мобільність.
Висновок
Оцінивши всі наявні на сьогоднішній день види кавоварок, можна укласти, що вибір ріжкового апарату буде самим універсальним. Відносно невисока ціна, простота використання, швидкість приготування, а також широкий вибір видів кавових напоїв, які він дозволяє приготувати, є беззаперечними доказами його доречності.