Важливий кухонний атрибут. Яка толкушка для пюре краще?

Секрет ніжного, повітряного картопляного пюре таїться не тільки в способі приготування картоплі. Важливо добре розім'яти бульби після відварювання і отримати однорідну масу. При цьому необхідна толкушка для картоплі. Це просте пристосування, що має давить (робочу) поверхню і ручку.

Наші прабабусі користувалися дерев'яними, бабусі — інноваційної версією з алюмінію. У нас варіантів більше.

Яку вибрати толкушку

Таке нехитре пристосування, виявляється, має свої тонкощі.

Форма

Робоча поверхня толкушек буває:

  • суцільна;
  • у вигляді площини (частіше диска, хоча зустрічаються інші форми) з отворами (круглими, ромбічними, прямокутними);
  • зигзагоподібна;
  • спіральна (зразок віночка).

Довідка. Суцільну, спіраль, зигзаг простіше мити. «Діряву» легше ненадовго замочити у воді, ніж виколупувати з дірочок застряглі шматки.

Ручка

Ручки роблять з різних матеріалів. Але краще вибирати ударостійку (раптом упустите!), не ковзаючу в руці. Оптимальна довжина не менше 25 див.

Матеріал робочої поверхні

Важливо правильно вибрати матеріал, з якого зроблена робоча поверхня. При цьому враховуються як плюси і мінуси кожного, так і індивідуальні переваги домашніх кулінарів.

Дерево

Це традиційний варіант у вигляді суцільного дерев'яного маточки.

Рада. Бажано вибрати ялівцевий, майже не вбирає вологу.

Дерево екологічно, довговічно, поверхня посуду не деформується від впливу.

Але є і мінуси:

  • Нерідко у маточки маленька робоча поверхня. І готувати багато пюре втомлює, і залишаються непромятые шматочки бульб.
  • Розминає, але не збиває.
  • Вбирає харчові запахи.

Важливо! Дерев'яна толкушка почала виділяти небажаний аромат? На півгодини замочіть її в невеликій кількості води з чайною ложкою соди. Добре промийте під струменем і ретельно просушіть.

Метал

Випускаються товкачика з алюмінію (бюджетний варіант) і медичної нержавійки, маркованої 18/10 (це відсотки хрому і нікелю). Обидва варіанти забезпечать одночасне розминання декількох бульб, не бояться гарячого.

Але алюміній служить до моменту стирання захисного шару, що перешкоджає вступу його в хімічні реакції з продуктами. І може бути неміцним (гнутися, ламатися). А нержавійка небезпечна для тендітного скляного посуду.

Увага! Обидва металу можуть пошкодити антипригарний шар каструль і сковорідок.

Пластмаса

Пластмасові товкачика маловесны. Вони виробляються всіляких форм і розмірів і дружать зі всіма покриттями посуду.

Але мають відомі мінуси всіх пластмасових виробів:

  • Вони недовговічні — ламаються, тріскаються, кришаться.
  • Бувають виготовлені з дуже тонкого пластика — гнуться при роботі, незручно м'яти.
  • При взаємодії з гарячою картоплею можуть виділяти токсичні речовини.

Тефлон

Це металеві вироби зі спеціальним покриттям. Пюре можна готувати у великих кількостях і не знімаючи каструлю з плити. Це — «принцеса» серед кухонного приладдя.

Важливо! Тефлон легко пошкодити механічним шляхом, він не переносить агресивної побутової хімії.

Силікон і харчової нейлон

Це новітні розробки. Такі вироби міцні, теоретично стійкі до високих температур і кислого середовища. Допускають миття в посудомийній машині.

Але термін служби силіконових толкушек обмежений.

Важливо! Картоплем'ялкою з тефлону можна використовувати не більше 5 років. Потім вони, стикаючись з гарячим, починають виділяти токсичний бісфенол А.

Термін служби нейлонових толкушек виробники нерідко позначають як необмежений.

У разі харчового силікону і нейлону краще не економити і не купувати вироби невідомих китайських «кухонних новаторів». Інформація про виріб може бути відсутні або не відповідати дійсності. За відгуками користувачів, «не має запаху» нейлон може виразно пахне «хімією» і додавати цей аромат до пюре. Воно вам треба? Авторитетні виробники суворо контролюють виробництво таких виробів. Невідомі можуть випускати продукцію з серйозними порушеннями технології.

Сучасна альтернатива: прес для пюре

Преси для пюре бувають двох типів:

  • класичний з поршнем для розминання;
  • з обертовою ручкою (дію за принципом млини).

Існують моделі з можливістю зміни дисків з різною кількістю і діаметром отворів.

Плюси

  • Не потрібно зливу води після відварювання. Вона сама витече крізь отвори в контейнері преса.
  • Легкість в експлуатації і економія часу. Набили контейнер вареною картоплею на 2/3, натиснули на важіль або провернули ручку. Пюре готове!
  • Універсальність. Прес можна використовувати в інших цілях. Особливо він стане у нагоді мамам маленьких дітей. Він відмінно справляється з приготуванням дитячих пюрешек з овочів і фруктів, мусів, желе, повидла, соків.

Як вибрати

Купуючи прес, зверніть увагу на кілька важливих моментів:

  • Матеріал виготовлення. Найкраще нержавійка, друга позиція за якістю у чавуну.
  • Бока контейнера. В ідеалі литий, без швів і прорізів. Інакше пюре прикрасить небажані поверхні.
  • Фіксація дисків. Не вивалюються від впливу поршня.

Важливо! Якщо прес з чавуну, стежте за його «гігієною». Йому необхідна хороша просушування після миття. Ви ж не хочете пюре з неповторним смаком іржі?

Вибираючи «інноваційну» толкушку і особливо прес для картоплі, намагайтеся віддавати перевагу відомим брендам: «німцям» Krauff, WMF, Gefu, «американцям» Tupperware. Їх улюблений матеріал — нержавійка.