9 хитрих способів легко відкрити банку з закручується кришкою
Кожна господиня використовує банки з закручуються кришками для консервування заготовок на зиму. Вони неймовірно зручні в експлуатації і відрізняються простотою застосування. Та й час можна значно заощадити в порівнянні з звичайними кришками для закочування.
Правда, є одна складність: закрити таку банку дуже легко, а ось відкрити іноді зовсім непросто. Як би ви не намагалися це зробити, вона ніяк не піддається. Перепробувавши масу способів, ми часто починаємо просити відкрити банку того, хто сильнішее. Однак насправді все набагато простіше, і є багато способів відкрити таку складну кришку без сторонньої допомоги.
Чому такі банки не хочуть відкриватися
Твіст-офф – це назва жерстяних кришок для закрутки. Їх популярність обґрунтована можливістю багаторазового використання. Утримуватися вони можуть не тільки із-за наявності різьби. Принцип дуже простий: під час приготування консервів банку обдается окропом або парою, і в цей час полімерне покриття розм'якшується. У процесі охолодження верх втягується всередину, і міцність закрутки забезпечується вакуумним ефектом. Це дає можливість закрити закатку дуже щільно. Завдяки створенню герметичній середовища виключається влучення мікробів всередину, більше того, продукти стають придатними для вживання в їжу протягом тривалого часу.
Для повторного використання таких кришок необхідно відкривати їх акуратно. Можна використовувати спеціальний ключ або отвинчиватьть ручним способом, не докладаючи значних зусиль. Причини, які перешкоджають відкриванню:
- мокрі і слизькі руки;
- втягування більше потрібного значення з-за низького тиску;
- банку з медом, варенням або джемом може бути з високим вмістом цукру, і кришка просто приклеюється до горловини.
Відкручувати кришку треба строго проти годинникової стрілки, т. к. закручується вона в протилежну сторону.
Перед самим процесом відгвинчування необхідно провести огляд кришки. Якщо вона здулася, її не можна відкривати. Це говорить про те, що продукти всередині зіпсувалися. При відкриванні кришка може відлетіти і нанести вам травму. Треба бути дуже завбачливим з таким дефектом.
Є також імовірність попадання скла в продукцію. Якщо ви побачили сколи або тріщини, банку не можна чіпати. Всередину гарантовано потрапив повітря, і вміст зіпсувалося.
Методи відкривання банки
У більшості випадків банки відкриваються легко, але іноді можна зіткнутися з рядом труднощів. Хтось може просто постукати і кришка легко піддається отвинчиванию, але не завжди. Можна годинами мучитися і не отримати належного результату. На щастя, є безліч перевірених способів впоратися з неслухняною кришкою. Перерахуємо їх.
- Вдарити. Це найпростіший спосіб. Необхідно перевернути банку та утримувати її на вазі. Потім слід постукати по дну. Або ж навпаки, поставити банку на долоню і постукати по кришці. У більшості випадків вона відкриється, тільки якщо заготовки у вас не засахарились і кришка не прилипла.
- Спеціальний ключ. Підійде консервний, він гарантовано є на кухні у кожної господині. Він діє у двох напрямках: закручування і відкручування. Головне його достоїнство – ключ не пошкоджує кришку і скло. Якщо у вас його ще немає, то придбати його можна в будь-якому господарському магазині.
- Звичайні закони фізики. Використовуйте звичайний ремінь, тільки просмикніть його в застібку. В петлю, яка утворилася, вставте банку і туго затягніть, направляючи при цьому за годинниковою стрілкою, а кришку в зворотному напрямку. Банку легко відкриється.
- Поліпшити зчеплення. Руки і сама банку повинні бути сухими і знежиреними, т. к. в цьому часто криється причина труднощів у відкриванні. Підійде рукавичка з гуми або силікону, можна взяти звичайний кухонний рушник. Чудово збільшує зчеплення і поліетиленова плівка або наждачний папір. Їх можна покласти на кришку і почати відкручувати. Необхідно докласти значні фізичні зусилля, тому, якщо болять руки, такий спосіб не підійде.
- Розкачати. Дуже дієвий спосіб: покладіть банку набік і покатайте по краю столу в різних напрямках. Найголовніше, робити це треба ребром кришки. Щільно прилегла кришка розслабиться і легко розкрутиться (ви почуєте характерний тихий бавовна).
- Нагрівання. Досить набрати теплої води в миску і опустити туди банку горловиною донизу. Через 15 хвилин можна вийняти і відкрити. Ніяких зусиль не знадобиться. Підійде і проточна гаряча вода. Під впливом тепла кришка розширюється і легко відкручується. Також можна скористатися нагрітим рушником або прямим окропом.
Правда, в останньому випадку варто бути гранично акуратним: якщо банку холодна, а вода дуже гаряча, то скло може тріснути.
- Розгерметизована. Кришка знаходиться під сильним вакуумом і втягнулася настільки міцно, що звичайним прокручуванням її не відкрити. Найголовніше − забезпечити приплив повітря в банку. Можна взяти пристосування для зняття пробок з пляшок, ніж або інший гострий предмет і злегка зачепити кришку. Почувши характерний звук, можна розкручувати. Досить щілини в 0,6 мм, щоб у банку потрапило повітря. Намагайтеся не пошкодити горловину і не відколоти скло, інакше він потрапить у продукт.
- Змащення різьби. Такий метод актуальний для ємностей з медом або варенням. Переверніть банку і капніть кілька крапель соняшникової олії в декількох місцях. Потім треба почекати 25 хвилин (цього вистачить, щоб масло проникла всюди і змастити поверхні) і відкрутіть кришку. Надалі вона довгий час не буде прилипати до горловини.
- Стук. Можна просто постукати по банку чимось дерев'яним або пластмасовим. Головне − не пошкодити її. Якщо кришка не приклеїлася і не пристала, такі дії допоможуть швидко відкрити банку.