Стерилізація банок в аерогрилі

Складна ситуація в економіці і безліч інших факторів, призвела до того, що багато жителів нашої країни стали посилено займатися городництвом і вирішувати питання із збереженням врожаю. Вирішити це питання можна тільки одним способом – консервацією. Точно, так як робили наші мами і бабусі. Але крім вирощеного врожаю, не останню, якщо не головну роль грає якість тари, в якій буде проводитися консервування. Вона повинна бути ідеально чистою і знезараженій. В іншому випадку весь працю та з догляду за врожаєм, і по виконанню заготовок буде марним.

Основні правила стерилізації банок в аерогрилі

Банки необхідно промити, оглянути на предмет наявності пошкоджень (сколовши, тріщин тощо). Ємності повинні бути в ідеальному стані. Будь-який сумнів в цілісності – це є привід для того, щоб прибрати її в бік. Не менш важливим є і якість кришок. Тобто вони повинні бути оброблені. Бажано використовувати нові кришки.

Існує багато способів стерилізації ємностей під консервацію. І такий давній, як на пару, і, звісно, вчинені, наприклад, з використанням аэрогриля. Щоб знати основні правила стерилізації, необхідно зрозуміти, що таке аерогриль, а також принципи його роботи.

Що таке аерогриль

Це конвекційна піч та її основне призначення приготування їжі з використанням потоку розігрітого повітря. Але як виявилося, цей прилад, досить універсальний. В ньому можна приготувати запіканку, і шашлик, його використовують для варіння супів компотів і багато іншого. Крім вищеперелічених операцій, цей кухонний прилад можна використовувати для консервування свіжих продуктів на зиму. Поговоримо про це докладніше.

НА ЗАМІТКУ! У ДЕЯКИХ МОДЕЛЕЙ ДОМАШНЬОГО КУХОННОГО ОБЛАДНАННЯ, НА ПАНЕЛІ УПРАВЛІННЯ ВЖЕ ВСТАНОВЛЕНО РЕЖИМ СТЕРИЛІЗАЦІЇ І ЦЕ ЗНАЧНО ПОЛЕГШУЄ ПРОЦЕС НАСТОЯНКИ ПРИСТРОЮ ДЛЯ ЦІЄЇ ОПЕРАЦІЇ.

Принцип роботи аэрогриля

Основу роботи цього кухонного приладу складає рух гарячого повітря усередині замкнутого обсягу. Слід зазначити, що цей метод цілком прийнятний для обробки ємності для консервування. Так, звичайно, стерилізація банок з застосуванням аэрогриля, це не єдиний спосіб стерилізації ємностей, але, мабуть, самий простий і ефективний.

Що необхідно для стерилізації порожніх банок в аерогрилі

Для того щоб простерилізувати порожні ємності в аерогрилі необхідно:

  1. В першу чергу відібрати цілі банки.
  2. Потім їх треба промити.
  3. Після того, як вони готові їх можна встановити на дно ємності аэрогриля. Їх встановлюють щільно, але з невеликим зазором.

Якщо завантажувальна ємність дозволяє одночасно обробляти кілька стеклобанок, то її можна закривати, виводити на робочий режим.

Правила безпеки стерилізації банок в аерогрилі

Скляний посуд повинна спокійно перенести вплив підвищеної температури і розігрітого пара, але все ж, під час роботи має сенс періодично поглядати за станом справ у ємності аэрогриля. На деякій посуді можуть бути непомітні для ока мікротріщини, і вони можуть призвести до того, що в досить жорстких умовах стерилізації банку може розколотися.

Після того, як таймер відключив роботу аэрогриля, діставати їх треба з особливою обережністю, вони дуже гарячі. Для цього треба використовувати щипці.

Як правильно встановити банки

Перед тим як встановлювати їх на дно ємності аэрогриля ставлять найнижчу решітку, яка входить в комплект поставки. Поверх неї встановлюють порожні судини. В принципі, їх можна встановити стільки, скільки влізе в ємність, але при цьому між ними, повинен бути залишений зазор.

Скільки часу необхідно для стерилізації порожніх банок в аерогрилі

Зокрема, швидкість обертання вентилятора повинна бути виставлена на середньому рівні, нагрів повітря повинен лежати в межах від +120 до +180 градусів.

Для досягнення граничного ефекту, посудини ємністю менше одного літра повинні оброблятися близько 9-10 хвилин. Судини більшого обсягу повинні оброблятися не менше п'ятнадцяти хвилин.

Якщо збільшити температури до +200 до +240 градусів, час обробки можна скоротити в два рази. Але при цьому, на дно ємності аэрогриля необхідно налити двосантиметровий шар води.

ВАЖЛИВО! В ТАКОМУ РЕЖИМІ МОЖНА ОДНОЧАСНО З БАНКАМИ ОБРОБЛЯТИ КРИШКИ, ЦЕ МОЖЕ ПРИЗВЕСТИ ДО ПОШКОДЖЕННЯ ГУМОВИХ УПЛОТИНЕЛЬНЫХ ПРОКЛАДОК.

Як правильно стерилізувати банки з заготовками в аерогрилі

Чому так гарний аерогриль? Він хороший тим, що в ньому можна не тільки стерилізувати, але і здійснювати заготовки. Треба відразу сказати, що цей процес набагато простіше і комфортніше, ніж метушня з плитою, в межах міської кухні. Що треба для цього?

Установка банок з продуктами в аерогриль

На дно ємності аэрогриля встановлюють найнижчу решітку. Потім зверху встановлюють судини, заповнені продуктами, готовими до консервації. Їх можна встановлювати щільно, але з невеликим зазором між ними.

Час стерилізації заготовок в аерогрилі

Для виконання заготовок можна використовувати наступний температурний графік:

  • На 10 хвилин встановити максимальну температуру 240-260 градусів.
  • Після закінчення зазначеного часу. Встановити температуру 140-160 градусів, на такий же час.
  • Після спрацювання сигналу про закінчення роботи, з дотриманням усіх запобіжних заходів, оброблені банки видаляють з ємності аэрогриля і закочують, заздалегідь простерилизованными кришками.
  • Консерви готові.

Насправді, на ринку домашнього кухонного обладнання присутня безліч моделей конвекційних печей (аэрогрилей) і в експлуатації кожній з них існують свої тонкощі. Тому розглянемо в якості прикладу роботу з грилем Хоттер.

Стерилізація заготовок і порожніх банок в популярному аерогрилі ХОТТЕР

Точно так само, як і при інших методах обробки, судини і кришки треба промити та перевірити на предмет різних дефектів. Після цього встановити порожні банки в аерогриль HOTTER hx 1037, розмістивши їх на малій решітці.

В ньому можна одночасно обробляти кілька штук банок різної ємності. Після цього можна включати аерогриль в робочому режимі. Стерилізація триває 15 хвилин при температурі 150 градусів. По закінченні вони готові до закочування традиційним способом.

ВАЖЛИВО! ОБРОБЛЯТИ МОЖНА ПОРОЖНІ БАНКИ, А МОЖНА І З ВОДОЮ. У ЦЬОМУ ВИПАДКУ ВОНИ БУДУТЬ ОБРОБЛЕНІ ЗА ДОПОМОГОЮ РОЗІГРІТОГО ПАРА.

У пристрої HOTTER hx 1037, можна обробляти і банки, заповнені продуктами, готовими до консервування.

Для обробки заповнених банок необхідно виконати наступні маніпуляції.

  1. Заповнити чисті судини продуктами, залити розсіл або сироп, це залежить від того, що буде консервуватися. Заливати треба під горлечко.
  2. Покласти на них кришки, але не закочувати. Якщо на них встановлені гумові ущільнюючі прокладки, то температура обробки не повинна перевищувати 180 градусів.
  3. Швидкість обертання вентиляції виставляють на середньому рівні. Якщо є бажання виконати стерилізацію при більш високій температурі, то з кришок потрібно видалити ущільнення і після цього можна встановлювати бажану температуру.
  4. Як тільки стануть помітні бульбашки повітря – це означає те, що процес пішов.
  5. Після закінчення заданого часу, таймер спрацює і після цього, з усіма пересторогами видалити банки з аэрогриля і закатати звичайним способом.
  6. Після завершення процесу вам потрібно вийняти банки з аэрогриля і закатати звичайним способом.

ВАЖЛИВО! ЧАС ОБРОБКИ В АЕРОГРИЛІ НА 30% КОРОТШИЙ, НІЖ ПРИ ОБРОБЦІ ТРАДИЦІЙНИМИ МЕТОДАМИ.

Якість стерилізації в аерогрилі істотно вище, ніж традиційними способами.

Поради, як краще стерилізувати банки в аерогрилі

Існує кілька тонкощів, які має сенс враховувати при виконанні стерилізації порожніх банок.

  • На дно банок можна налити трохи води. Така поліпшить якість стерилізації порожній посуду. Так як вона пройде додаткову обробку парою.
  • Якщо висота ємності аэрогриля недостатня для встановлення банок, то можна встановити на неї додаткові кільця, які збільшать об'єм ємності.
  • Якщо обробка банок буде проводитися при температурі 150 градусів, то в цілях економії часу одночасно з банками можна буде обробити і кришки, призначені для закочування консервів.

Кілька слів на закінчення. Способів стерилізації існує декілька, але в описаного методу існують певні переваги.

  • По-перше, немає потреби застосовувати додаткові допоміжні ємності у вигляді тазів, каструль та ін.
  • По-друге, для виконання цієї операції буде потрібно набагато менше часу, так як приготування посуду і заготівля здійснюється практично одночасно.
  • По-третє, господиня на час стерилізації звільнена від деяких важких операцій, до речі, не завжди безпечних. Вона тільки встановити посуд і включити пристрій.

Іншими словами, наявність такої техніки в будинку дозволить виконати заготівлю швидко і якісно. І той, хто хоч раз спробував у справі цю диво-техніку, навряд чи буде закочувати консерви по-старому.