Що таке шнекова соковижималка

Нестача різних вітамінів і мікроелементів і божевільний, вимотуючих організм ритм життя – звичайне явище для сучасної людини будь-якого віку. Прекрасним джерелом тих самих вітамінів може стати свіжовичавлений сік з овочів або фруктів. Більш того, новітні моделі соковитискачів здатні віджати нектар навіть з насіння, паростків і зелені. Будь-яка побутова техніка зазнає постійного поліпшення, оновлення, що сприяє збільшенню кількості моделей. Для домашнього виробництва свіжих соків існують відцентрові соковижималки і шнекові. Останні мають більш щадний режим віджиму і деякі переваги. Які саме – дізнаємося нижче.

Що собою являє шнекова соковижималка

Основний принцип роботи шнекового апарату – вироблення соку за допомогою холодного віджиму. Саме у відсутності теплого повітря полягає секрет отримання більш насиченого вітамінами соку – в теплоті він окислюється і корисні елементи просто зникають. На цьому плюси шнекової соковижималки не закінчуються, а лише стартують:

  • у техніки підвищена продуктивність і універсальність, яка дозволить працювати зі складними і твердими продуктами, типу насіння, горіхів, зелені;
  • робота відбувається практично безшумно;
  • швидкість роботи такого апарату майже вдвічі більше, ніж у відцентрового типу;
  • дуже легкий догляд – досить склянки води всередину та запуску роботи.

Судячи з назви, принцип роботи цієї соковижималки полягає в наявності шнека. Крім нього, є пресовий механізм і чаша. Принцип дії апарату схожий з м'ясорубкою – при завантаженні продуктів відбувається загарбання їх лопатями шнека, тиск допомогою преса, фільтрація соку через спеціальні мембрани, поділ готового, процідженого соку в сокоприемник, а макухи — в чашу.

Враховуючи, що процес виробництва соку відбувається практично з допомогою природного тиску і перетирання, в апараті не відбувається дій, здатних нагріти повітря. Тепле повітря окислює деякі продукти і часто, при використанні відцентрових моделей, можна було отримати кислі соки. У шнекових пристроях кислота буде виключно особливістю завантаженого продукту.

Види шнекових соковижималок

Соковижималки, оснащені шнеками, мають два типи конструкції і можуть бути вертикальними і горизонтальними. Крім зовнішнього вигляду, вони відрізняються додатковими елементами, ефективністю і зручністю:

  1. Горизонтальні моделі будуть виробляти сік, якщо продукти «підштовхнуть» спеціальні штовхачі. Ця процедура трохи збільшує час, необхідний на вироблення соку, що може стати недоліком. Зате явною перевагою цих моделей є найкраще виробництво соку із зелені або трав, а також робота з твердими продуктами – горіхами, овочами, насінням, ягодами з кісточками.
  2. Вертикальні соковижималки шнекового типу здатні самостійно захопити і переробити надходять продукти, їм не потрібні штовхачі. Такі моделі більш компактні і продуктивні.

ВАЖЛИВО! В горизонтальні моделі можна завантажувати деякі великі цілісні продукти — їх доведеться попередньо нарізати.

Крім конструктивних особливостей, соковижималки можуть відрізнятися кількістю самих шнеків – їх може бути один або два.

Відмінність шнекової соковитискачі від відцентрової

Для того щоб розібратися в основних відмінностях двох типів соковижималок – шнекової і відцентрової, потрібно розуміти принцип роботи останньої. Закладаються продукти в відцентрові моделі спочатку подрібнюються до стану каші, яка потім розподіляється по стінках центрифуги. Центрифуга, в свою чергу, дуже сильно обертається, пропускаючи крізь свої стіни сік і, залишаючи на них макуха. Не дивно, що від такої роботи відбувається багато шуму, а ось вихід готового соку менше, ніж у шнекових приладах. Якщо порівняти характеристики обох моделей, можна виділити такі показники:

  • ціна – відцентрова модель буде гарантовано дешевше, ніж шнекова;
  • універсальністю роботи з будь-якими продуктами, в тому числі і твердими, відрізняється тільки соковижималка зі шнеком — відцентрової з твердими продуктами не впоратися;
  • якість готового соку краще у шнекових апаратів, за рахунок відсутності теплого повітря і процесу окислення соку;
  • витрата вихідних продуктів у відцентрових моделях дуже високий, а от при роботі шнека можна буде отримати на 45-85% соку більше з того ж кількості необхідних інгредієнтів;
  • сік, вичавлений в шнекової соковижималці, можна зберігати до 48 годин, а ось з відцентрової моделі сік вже піддався впливу кисню та тепла, і має низький термін зберігання;
  • при роботі шнека в соку допустимо поява м'якоті, але це не всім подобається — відцентрові моделі всю м'якоть залишать на власній центрифузі;
  • поширення звуку при роботі відцентрового соковитискача дуже високо, а шнекові моделі працюють набагато тихіше.

В цілому, навіть несуттєві недоліки апаратів зі шнеками можна легко перевести у зручності. Наприклад, м'якоть, яка виділяється при виробництві соку, може бути бажаною для дітей, а якщо перемолоти м'які і переспілі фрукти – можна отримати відмінне пюре.

Які критерії потрібно враховувати при виборі соковижималки

Для того щоб придбати соковижималку, яка буде виконувати всі необхідні роботи та видавати продукт потрібної якості і консистенції, потрібно заздалегідь визначитися з метою її придбання. Більш компактними розмірами відрізняються вертикальні варіанти шнекових моделей, а на кухні, найчастіше, мало місця для зберігання габаритних предметів побутової техніки. Якщо метою є отримання незвичайних соків з незвичних інгредієнтів – горіхів, зелені, трави – підійде горизонтальна модель. Є й інші параметри, на які обов'язково потрібно звернути увагу:

  1. Матеріал корпусу – буває пластиком або металом. Сучасний пластик міцний, безпечний, легко піддається очищенню. Але якщо в моделі буде використовувати пластик білого кольору – він швидко забарвиться в колір фруктів або овочів. Сталеві варіанти будуть важче, але в цілому довговічніше.
  2. Матеріал самого шнека – може бути пластиком, алюмінієм, чавуном або сталлю. Пластикові шнеки – новинки, і допомагають позбавитися від сталевого присмаку.
  3. Матеріал мембрани та її розмір – буває із сталі або пластику. Сталеві мембрани ніяк не реагують на фруктові кислоти, але якщо соковижималка призначена для одного типу фруктів, можна обійтися і пластиковою сіткою. Розмір отворів буде безпосередньо впливати на текстуру соку і присутність у ньому м'якоті.
  4. Отвір для закладки продуктів – краще вибирати ті моделі, у яких цей отвір має більший діаметр. Тоді не доведеться різати деякі продукти, і можна буде закладати більшу кількість за раз.
  5. Режими роботи – їх може бути від 2 до 9. Для того щоб отримати універсальну модель, краще зупинитись на різноманітних режимах.
  6. Режим реверсу – їм оснащується не кожна модель, але даний показник може серйозно допомогти в очищенні шнека. При включеному режимі реверсу шнек починає крутитися у зворотний бік, позбавляючись від застряглих шматочків продуктів.
  7. Потужність – даний показник впливає на швидкість отримання готового склянки соку. Середні показники потужності більшості моделей – 200 Ватт, це дозволить отримати цілий стакан соку всього за пару хвилин. Для побутового призначення такі характеристики цілком задовільні.

УВАГА! Деякі виробники можуть вдаватися до хитрощів і акцентувати увагу на низькому рівні шуму своїх моделей. Насправді все шнекові апарати мають низький рівень шуму – 25-30 дБ, що порівнянно з розмовою тихим голосом.

При виборі відповідної моделі, безумовно, доведеться керуватися і ім'ям бренду, ціною та відгуками. Якщо свіжовичавлені соки – це нова ідея урізноманітнити свій раціон, не варто відразу вибирати дорогу і багатофункціональну модель. Цілком можливо, що дотримуватися принципів правильного та корисного харчування незабаром стане нудно, а в будинку буде не вистачати свіжих фруктів для корисних соків – тоді апарат доведеться заховати в шафі. Але загальні можливості сучасних моделей – переробка трав, насіння, горіхів – здатні істотно урізноманітнити і раціон, і рецепти, і подачу багатьох страв. Мабуть, пора міняти звичні асоціації соковижималок зі склянкою апельсинового соку і використовувати інші їх можливості.