Як вибрати соковижималку

Соковижималка — відмінний помічник для приготування свіжого натурального соку, багатого вітамінами. Придбання соковижималки свідчить в першу чергу про те, що людина дбає про своє і здоров'я своїх близьких. З цієї причини вибирати подібне виріб необхідно уважно, детально вивчивши всі необхідні нюанси. Адже якість готового продукту залежить не тільки від використаних в процесі його приготування інгредієнтів, але і пристрою, за допомогою якого його отримали.

Які критерії потрібно враховувати при виборі соковижималки для будинку

В процесі вибору цього пристрою рекомендується звернути особливу увагу на наступні параметри:

  • присутність спеціальної ємності для м'якоті;
  • тип сепаратора (може бути циліндричним або конічним);
  • наявність декількох режимів швидкостей;
  • потужність приладу;
  • наявність пеноотсекателя (дуже зручний додаток, який рятує від додаткового проціджування отриманого соку);
  • прийнятна циклічність і оптимальна тривалість роботи (наприклад, 10 хвилин можна використовувати безперервно, потім необхідно обов'язково зробити перерву в 1 хвилину);
  • докладний перелік фруктів і овочів, які можна і не можна віджимати в цьому агрегаті.

ВАЖЛИВО! Основною вимогою до будь соковижималці є чітке відповідність заявленим в інструкції по використанню технічним характеристикам.

Функція перемикання швидкостей

Для різних інгредієнтів передбачені різні режими роботи. Певні моделі таких приладів нерідко мають до 9 режимів швидкостей. Але на практиці буває цілком достатньо 2-3. Чим нижче швидкість, тим більш прозорим і чистим вийде сік, наприклад, із яблук. Деякі відцентрові моделі мають тільки 1 режим. Такі соковижималки можна використовувати для отримання фрешу з фруктів і овочів, що відрізняються відносною м'якістю.

Швидкість розгону

Для максимально швидкої вичавки готового продукту краще підійде відцентрова модель зі швидкістю 8000-10000 оборотів в хвилину. На більш низьких швидкостях пристрій буде функціонувати повільніше і, відповідно, споживати більшу кількість енергії. Занадто високі швидкості зовсім незначно збільшують коефіцієнт корисної дії пристрою. Електрика ж при цьому також витрачається в надмірній кількості. Соковижималки, призначені для цитрусових, і шнекові пристрої відрізняються відносно невеликими швидкостями.

Потужність

Чем вище цей показник, тим швидше і якісніше пристрій буде виробляти сік. Моделі, призначені для цитрусових, володіють потужністю від 20 до 80 Вт. Цього цілком достатньо, щоб отримати фреш з соковитого лимона або апельсина. Для приладів відцентрового типу характерною є потужність від 250 до 300 Вт. При цьому швидкість обертання сепаратора досягає 10000-12000 оборотів в хвилину. Показники шнекових пристроїв варіюються в діапазоні від 150 до 250 Вт. Якщо швидкість центрифуги висока, готовий продукт буде містити більший обсяг м'якоті.

Купувати пристрій з надмірно високими характеристиками (до 23 000 оборотів в хвилину) особливого сенсу не має, оскільки на якість готового продукту і продуктивність пристрою цей фактор не має майже ніякого впливу.

Матеріал виготовлення

Корпус подібного пристрою роблять з алюмінію, пластику або нержавіючої сталі. Соковитискач з металевим корпусом більш надійні, ніж пластикові, і мають більш ефектний вигляд. Але при цьому вони важчі і вартість їх вище. Моделі з пластику мають більш прийнятну ціну. Крім того, доглядати за ними простіше. При дбайливому зверненні соковижималка з пластику буде справно працювати багато років.

Кожна деталь такого приладу повинна бути міцною і якісною. Центрифуга в моделях відцентрового типу у всіх випадках виконується з нержавіючої сталі. Шнекові прибори та соковитискачі для цитрусових можуть володіти складовими фільтра, виконаними з пластику. Це пояснюється менш значним навантаженням на них з-за малих швидкостей обертання.

ВАЖЛИВО! На глянцевому пластмасі чорного кольору і на полірованої нержавіючої сталі чітко відображаються сліди пальців.

Додаткові можливості

Перед вибором конкретної моделі соковижималки потрібно вирішити, чи потрібні вам додаткові функції. Моделі, що володіють безліччю різноманітних функцій, мають більш високу вартість, але і сік вони виробляють швидше і якісніше.

До основним додатковим можливостям відносяться:

  • функція «капля-стоп» (якщо після вимикання соковижималки підняти або повернути носик, останні краплі вичавленого соку не потраплять на стіл);
  • прогумовані ніжки або ніжки на присосках, що забезпечують додаткову стійкість;
  • автоматичний викид м'якоті;
  • спеціальний відсік для прибирання шнура;
  • плавний запуск двигуна.

Подібні можливості дозволяють зробити процес отримання соку більш приємним, швидким і комфортним.

Які бувають соковижималки

На сьогоднішній день асортимент соковижималок представлений шнековими і відцентровими моделями. Як розібратися: яка з них краще?

Шнекові — принцип дії, плюси і мінуси

Функціонують за принципом м'ясорубки: проводиться подача ягід в спеціальний відсік, де вони згодом перемелюються. Основною складовою такого приладу є конусний спіралевидний шнек, що функціонує на малих обертах. Зустрічаються моделі з горизонтальним або вертикальним розміщенням шнека. Можуть бути ручними, горизонтальними одношнековыми, горизонтальними двушнековыми або вертикальними.

Переваги:

  • при переробці зберігається максимум корисних речовин використовуваних продуктів;
  • можна запасатися заготовками і зберігати сік у холодильнику дві доби без погіршення його поживних властивостей;
  • здійснюється більш якісний віджим інгредієнтів, тому соку виходить більше, ніж у відцентрових приладах;
  • можна успішно отримувати сік навіть з насіння, трави та горіхів;
  • у процесі роботи виділяється в 1,5-2 рази менше піни у порівнянні з відцентровими пристроями;
  • пристрій працює практично безшумно.

Недоліки:

  • висока вартість;
  • обмежений асортимент;
  • сік виходить досить густим, схожим на пюре або дитяче харчування, що підходить далеко не всім.

ДОВІДКА! Стане відмінним варіантом для вегетаріанців, прихильників сироїдіння, сімей з маленькими дітьми і тих, кому потрібно перетерта дієтична їжа.

Відцентрові — принцип дії, плюси і мінуси

Найбільш популярний вид соковижималок. Основним елементом цього агрегату є сепаратор — блюдце з невеликими зубчиками і отворами конусної або циліндричної форми, зроблена з металу. Спочатку подрібнення плодів у подібних пристроях здійснюється за допомогою терки. Після цього сировину виявляється в сепараторі, де відбувається відділення соку від м'якоті під впливом відцентрової сили.

Прилади подібного типу поділяються на два види:

  1. Моделі з циліндричним сепаратором — відносяться до цього типу соковижималки забезпечують більшу кількість соку, але в них відсутня можливість автоматичного відкидання макухи. Подібні пристрої досить швидко засмічуються, після чого їх необхідно розбирати і мити вручну.
  2. Моделі з конічним сепаратором. Відходи накопичуються у спеціально передбаченому для цієї мети резервуарі, який легко виймається. Але потужність подібних пристроїв значно нижче.

Переваги:

  • цінова доступність;
  • різноманітний асортимент;
  • універсальність (легко справляються практично з будь-якими продуктами);
  • зручність використання (маленькі фрукти можна занурювати в циліндричний люк цілком, завдяки чому суттєво економиться час);
  • порівняно зі шнековою соковижималкою вичавлюється сік в 2-4 рази швидше.

Недоліки:

  • утворюється велика кількість піни;
  • вичавлюється сік менш ретельно, якщо порівнювати зі шнековою соковижималкою;
  • дію відцентрової сили провокує швидке окислення соку, що негативно позначається на його смакових якостях;
  • пристрій виробляє багато шуму в процесі роботи;
  • не можна використовувати для твердих продуктів;
  • досить високі моделі, що займають багато місця.

Такий агрегат варто вибрати, якщо основний необхідною функцією є швидкість отримання готового продукту. Також подібний пристрій стане в нагоді при виготовленні соків з м'яких і соковитих фруктів і овочів.

УВАГА! Чим компактніше буде прилад, тим менше ймовірність, що йому згодом доведеться лежати без діла на антресолях.

Користуватися соковижималкою буде приємніше і простіше, якщо вона має такі корисні дрібниці:

  • штовхач для продуктів, що полегшує процес завантаження інгредієнтів в горловину пристрою;
  • широкий діаметр завантажувальної горловини;
  • безпечний режим — якщо пристрій зібрано неправильно, воно просто не включиться;
  • знімна ємність для збору відходів.

Існує величезна кількість різноманітних моделей соковитискачів. Перед придбанням такого пристрою потрібно правильно визначитися з головним його призначенням. Також необхідно врахувати наявність вільної площі на кухні, щоб соковижималка змогла гармонійно вписатися в навколишній простір.