Що таке кухонні колотівка і навіщо вона потрібна

На сучасній кухні можна виявити багато столових приладів, серед яких нерідко зустрічаються старовинні пристосування. Одним з таких древніх мешканців кухні є колотівка, про яку наше покоління пам'ятає тільки завдяки бабусям. Був час, коли цей прилад був дуже затребуваний в господарстві. І хоча технічний прогрес дозволив замінити його сучасним обладнанням, колотівка ще не остаточно покинула наші кухні.

Що таке колотівка

Класична версія являє собою пристрій для збовтування і перемішування різних сумішей, продуктів або матеріалів.

Як виглядає колотівка

Зовні стандартна форма схожа на дерев'яну палицю з закругленими гачками на кінці. Зазвичай виготовлялися з дерева і були цілісними.

Довідка. Назва прийшов з сивої давнини, від слів «мутити», «взмучивать» і «робити мутним», що означає «перемішувати і позбавлятися від осаду в суміші».

Є також версія, що назва походить від споконвічно російського слова, що означає «мішалка».

Зараз збереглися тільки класичні версії кухонного начиння. А в старовину було більше 10 видів мутовок, що відрізняються за конструкцією і формою. Вони відрізнялися за величиною, кожен розмір був призначений для конкретної мети.

Важливо! Замість хрестовини з дерев'яними сучками стали використовувати круги або спіралі, що володіють більш гнучкою структурою. Так на кухні з'явилися віночки.

Окрім дерева для виготовлення кухонного приладу використовувалися металеві або порцелянові заготовки, у більш пізньому періоді застосовувалась пластмаса з гумовим корпусом.

Застосування

Конструкція дозволяє легко і зручно взяти прилад в руку і виробляти швидке змішування продуктів. Крім цього, дерев'яну ручку можна затиснути між долонь і здійснювати обертальні рухи для перемішування тесту.

З її допомогою можна було виконувати велику кількість дій:

  • Перемішування борошна з яйцями і молоком для приготування тіста.
  • Збивання яєчних жовтків.
  • Найменші варіанти застосовувалися для перемішування киселів і юшок.

Використання різного виду мутовок

Для більш тонкого або рідкого тесту використовувалися варіанти, що відрізняються за розміром і конструкції.

  • Більш тверді продукти змішувалися середніми колотівками.
  • Великі масивні варіанти використовувалися для перемішування білизни при пранні у великих чавунних казанах.
  • З допомогою мутовок господині заварювали висівки для годівлі домашніх тварин і великої рогатої худоби.
  • Були варіанти, що використовуються в будівництві, для підготовки глиняної суміші, підготовки вапна, змішування фарб.

Досвідчені господині вміли застосовувати вінчик практично у всіх сферах життєдіяльності. А також придумували додаткове застосування, тому вінчик заслужено можна назвати одним з самих затребуваних елементів кухонного начиння.

У сучасній кухні

У сучасних умовах для кожного варіанту мутовки є своя заміна, технологічний прогрес дозволив замінити багато пристосування на кухні. І у старовинній начиння з'явилася родичка, яка стала використовуватися в міксері.

Але і зараз у господинь зберігаються мутовки на кухні, переходять до молодому поколінню у спадок від батьків і бабусь.

Застосування інструменту дозволяє економити електроенергію, оскільки для її використання не потрібно електрику. Старовинні мутовки виконані з дерева, тому вони є самими екологічно чистими приладами. Їх застосування в повсякденному житті дозволяє виконувати різні дії на кухні без шкоди для здоров'я.

Колотівка завжди під рукою, тому для збивання невеликої кількості продуктів, господиня, як і раніше користується старою доброю колотівкою. І вона ніколи не підводить! Якщо ви знайшли у своїй кухні такий предмет, не поспішайте позбавлятися від нього. Бабуся і мама зберігали його не даремно. Зумієте оцінити і ви!