Кухня мрії: що повинно бути на ідеальною кухні

Кожен власник житлового приміщення мріє про кухню, яка буде красивою, комфортною та функціональною. Як же домогтися, щоб мрія перетворилася в реальність? Необхідно при організації кухонного простору дотримуватися певні правила. Які? Про це − далі.

Проектування і дизайн ідеальної кухні

Починати роботу по здійсненню мрії необхідно з проектування. Це найбільш важливий етап, від якого багато в чому залежить кінцевий результат. При створенні проекту важливі не тільки особливості приміщення, такі, як розміри, розташування отворів та комунікацій, освітлення, але і індивідуальні переваги всіх членів сім'ї, їх побажання і вимоги щодо оформлення, функціональності, естетики, ергономіки.

В результаті ретельного збору та аналізу інформації про майбутньої кухні мрії на папері створюється проект. Його можна зробити вручну у вигляді ескізу або з допомогою спеціальної комп'ютерної програми. При роботі слід враховувати усі дрібниці.

Перший крок при створенні дизайн-проекту кухні − визначення місця розташування основних кухонних приладів: плити, раковини, холодильника. Дизайнери інтер'єрів рекомендують розташовувати їх за правилом «золотого трикутника» з відстанню між вершинами в 1,5-2 метри. У цьому разі під час приготування їжі не буде тісно, а також не доведеться багато ходити, поки готується обід або вечерю. Кухонні пристрої встановлюються також з урахуванням підведених комунікацій: водогону, каналізації, опалювальних агрегатів.

Важливо! При проектуванні слід враховувати розташування електричних розеток для зручності подальшого використання побутових приладів.

Далі виконуються наступні кроки:

  1. Вибирається тип розташування кухонного гарнітура. Він може бути прямим, кутовим або П-образним. В останні роки велику популярність набуває острівна/півострівне розташування, при якому робоча зона повністю або частково розміщується в центрі кімнати. Вибір залежить від особливостей приміщення. Важливе значення має площу кухні.
  2. Підбирається загальне стильове рішення, визначається кольорова гама, фактура, матеріали. При цьому враховується освітленість, особисті уподобання господарів. Фахівці рекомендують для кухні обирати помірну кольорову гаму, яку завжди можна оживити за допомогою яскравих акцентів і аксесуарів.
  3. Розставляються меблі та побутова техніка починаючи з нижнього ярусу: підлогові шафи, посудомийна машина, мийка, плита, холодильник. Висота елементів нижнього ряду підбирається з урахуванням зростання дорослих членів сім'ї, які найчастіше готують на кухні. Європейський стандарт — 85-90 див. Верхній ряд (навісні шафи та полиці) розташовується на зручній для експлуатації висоті.

При виборі кухонних меблів слід пам'ятати, що вона повинна бути не тільки красивою і практичною, але і функціональною. Сьогодні в тренді висувні ящики, відкидні стільниці, підвісні рейлінги, карго на роликах, полиці-перемички. Всі ці елементи кухонних системи багаторазово підвищують функціональність і ергономічність.

Важливо! При проектуванні необхідно враховувати створення додаткового освітлення у робочій зоні і в місці установки обіднього столу. Також освітлювальними приладами можна оснастити навісні шафи.

Яка побутова техніка повинна бути на кухні

Говорити про зручність кухні без згадки побутових приладів не доводиться. Сучасна техніка для кухні значно полегшує працю господині і дозволяє скоротити час на приготування їжі та прибирання. Вона може мати традиційний стиль установки або вбудовуватися в елементи кухні, що дозволяє істотно економити місце.

Найчастіше на кухні використовуються:

  • витяжний пристрій для усунення неприємних запахів;
  • посудомийна машина;
  • холодильник;
  • СВЧ-піч, яку для оптимізації простору можна прикріпити на стіну;
  • дрібні побутові прилади: мультиварка, хлібопічка, кухонний комбайн, блендер, тостер та інша техніка.

Деякі власники вважають за краще встановлювати на кухні також пральну машину. Але це зручно тільки при великій площі. В обідній зоні нерідко розміщують телевізор для приємного відпочинку.

Важливо! Ще на етапі проектування необхідно врахувати місця, де розміщуватимуться дрібні побутові прилади. Це врятує від подальших незручностей і захаращення робочого простору.

Кухонний посуд

Для приготування і прийому їжі на кухні використовується посуд різних видів. Її кількість залежить насамперед від складу сім'ї. В обов'язковому порядку використовуються:

  1. Каструлі різного обсягу. Їх повинно бути не менше 4 штук.
  2. Сковорідки високі і низькі з різним діаметром (2-3 штуки).
  3. Миски, тарілки, чашки як для щоденного використання, так і для урочистостей.
  4. Ножі для нарізки овочів, хліба, м'яса.
  5. Чайник.
  6. Столові прилади: вилки, ложки, сервірувальні ножі.
  7. Обробні дошки в кількості декількох штук. Краще всього використовувати дерев'яні.
  8. Різне кухонне начиння — ополоник, друшляк, терка, лопатки, віночок, скалка та інші необхідні речі.

Всі ці предмети повинні ергономічно розташовуватися на кухні. Ті, якими користуються часто, рекомендується розміщувати в зоні вільного доступу. Ту начиння, яку експлуатують рідко, краще зберігати на верхніх або нижніх полицях гарнітура.

Використовуючи при облаштуванні простору вищевикладену інформацію можна швидко здійснити свою мрію. Тоді знаходитися в кухні буде приємно і зручно всім членам сім'ї, а також гостям будинку.