Як вибрати кухонний гарнітур

Кухня — одне з головних приміщень в будинку. У маленькій квартирі це місце для відпочинку у колі друзів. У великій саме за обіднім столом найчастіше збирається вся родина. Але це стає можливим лише при правильному виборі кухонного гарнітура. Адже меблі повинна полегшити роботу кулінара, бути місткою і, одночасно, залишати достатньо місця для організації обідньої зони.

Вибір кухонного гарнітура — підготовка

Щоб користуватися меблями було зручно, вона повинна підбиратися під зростання власників. Але кухонний гарнітур — не тільки тумбочки й робоча поверхня. Перед його вибором варто орієнтуватися на труби водопостачання та каналізації, від яких залежить розташування мийки. Підведення газу або лінії електроживлення — ключові моменти установки духової шафи, варильної панелі холодильника. Також не варто забувати про витяжці.

Заміри

Щоб зробити правильний вибір при замовленні модулів гарнітури важливо спланувати їх розміщення на кухні з точністю до сантиметра. Для цього спочатку проміряти розміри приміщення (іноді фактичні цифри відрізняються від зазначених в техпаспорті будинку значень). Довжину і ширину кімнати бажано вимірювати по підлозі, під стелею і на рівні плечей — так вдасться виявити перекоси, якщо такі є.

Наступний етап — вимірювання всіх наявних на кухні об'єктів:

  • вікон;
  • дверей;
  • трубопроводів;
  • опалювальних приладів;
  • витяжки;
  • розеток і вимикачів.

Результати промірів наносяться на схематичний малюнок кухні із зазначенням їх місцезнаходження (наприклад: розетка знаходиться на висоті 50 см від підлоги і 85 см від ближнього кута). Це знадобиться при подальшій підготовці до купівлі кухонного гарнітура.

Планування

Після того як приміщення виміряно і на його схематичне зображення нанесені відповідні помітки, можна приступати до самого відповідального — продумування комфортабельності.

Дизайнери і досвідчені кулінари рекомендують — кухонний гарнітур повинен займати не більше 20% обсягу кухні. Зменшити вільний простір можна лише за умови дотримання правила «золотого трикутника», коли холодильник, плита і мийка знаходяться на рівній відстані в вершинах уявної фігури.

Гідно справитися з цим завданням допоможе знання особливостей планування. Розрізняють кухонні гарнітури:

  • L-образний — хороший варіант для маленьких квадратних приміщень;
  • П-образний — підходить для великої площі прямокутної форми (однієї з варіацій є G-подібна меблювання);
  • лінійна схема розроблена для вузьких кухонь;
  • дворядна — хороша при площі більше 9 м2 і завширшки не менше 2,5 м;

Острівні і півострівні варіанти розглядаються тільки якщо площа приміщення перевищує 20 м2

Проект

Орієнтуючись на схеми розташування модулів кухонного гарнітура і дивлячись на власноруч підготовлений план приміщення можна приступати до розробки проекту. Важливо врахувати такі параметри як:

  • кількість збережених продуктів (у великій родині їх буде багато);
  • місця під побутову техніку та посуд;
  • наявність робочих поверхонь біля холодильника і плити;
  • зручність підключення комунікацій (газ, електрика, вода, каналізація і витяжка);
  • організація обідньої зони.

Після орієнтовних планів добре буде зробити схематичну замальовку бажаного розміщення окремих модулів із зазначенням їх приблизних розмірів.

Вибір гарнітура

Здавалося б, після того, як були проведені такі масштабні підготовчі роботи, справа залишається за малим — піти і купити. Але і тут є свої тонкощі.

Дизайн, стиль

Виробники орієнтуються лише на два основних дизайнерських напряму — класика і модерн. Перше виділяється імітацією дерева або підкресленням структури натурального деревного полотна, округлими кутами і розстановкою акцентів на фурнітурі. Для модерну ж характерні прямокутні лаконічні форми і відсутність прикрас.

Матеріал

Найбільше поширення отримали гарнітури з ДСП і МДФ. Ці матеріали відрізняються не тільки структурою і експлуатаційними характеристиками, але і рівнем безпеки.

ДСП виготовляється з деревної стружки з додаванням синтетичних смол, до складу яких може входити формальдегід. Тому важливо попросити продавця пред'явити супровідну документацію, в якій зазначено маркування екологічності:

  • Е-1 — безпечний матеріал;
  • Е-2 заборонений для використання при виготовленні дитячих меблів — висновки напрошуються самі.

Також варто приділити увагу вологостійкості матеріалу — кухня не місце для гарнітура, який виготовлений з ДСП або МДФ не здатного протистояти підвищеної вологості.

Функціональність, ергономічність

Кухня повинна забезпечувати максимальну зручність кулінара, який працює над створенням оригінального блюда. Для цього слід акцентувати увагу на робочих поверхнях. Необхідний мінімум — по одній біля холодильника і плити.

Другий за важливістю момент — висувні ящики і сітки. Ця маленька хитрість полегшує повноцінне використання простору під стільницею. А адже саме там прийнято зберігати крупноразмерную посуд, яку з пристосованого під неї скриньки діставати легше, ніж з полиці.

Виробники

У меблевих салонах все частіше зустрічається дозволяє заощадити меблі вітчизняних брендів. Коштує вона трохи дешевше європейської, але за якістю рідко їй поступається. Секрет такого явища простий: нерідко місцевий виробник використовує поставляються з-за кордону матеріали і системи.

Якщо меблі занадто дешева, обов'язково варто вимагати супровідну документацію та з'ясувати походження матеріалів. У гонитві за прибутком і можливістю обійти конкурентів, фабрика може виготовляти меблі з ДСП низького, що не відповідає європейським стандартам, ДСП.

Поради щодо вибору

Довговічність кухонного гарнітура залежить від якості його складання. Тому при вигляді звичайних саморізів краще відмовитися від покупки. Єврошурупи і минификсы, особливо якщо використовуються в парі — ознака якісної меблів.

Робоча поверхня найбільш изнашиваемый елемент гарнітура. Краще підбирати варіанти з зносостійких матеріалів — це охоронить від передчасної втрати естетичності.

Зовнішня обробка корпусу меблів підбирається в суворій відповідності до загальним інтер'єрним стилем квартири. Але занадто яскраві або багатобарвні гарнітури швидко «приїдаються». А ось м'які тони одного-двох відтінків — ознака кухні, перебувати в якій буде приємно незалежно від давності її наповнення.