Звідки цвіль у хлібниці

Хлібник — це незамінна для домогосподарок річ. З її допомогою можна протягом декількох днів зберігати випічку без втрати свіжості та аромату.

Але іноді, через неправильного догляду в хлібницях може з'являтися грибок і цвіль, через що буде псуватися її вміст, і вживання такої випічки виявиться небезпечним для здоров'я. Саме тому ми вирішили розповісти вам про існуючі правила догляду за хлібницею в домашніх умовах.

Звідки з'являється цвіль у хлібниці.

Цвіль — яскрава представниця царства грибів. Вона потрапляє на хліб через суперечки, що знаходяться в повітрі. Для людського ока вони є невидимими, але насправді навколо нас їх сотні тисяч. Дані спори накопичуються в пилу, яка піднімається у момент прибирання (підмітання, протирання сухою ганчіркою), при сильному вітрі і т. д.

В результаті після проникнення у ваше житло суперечки можуть потрапити на продукти харчування, хліб, розташований у хлібниці, і тим самим запустити процес пліснявіння.

Важливо! Основним харчуванням для цвілі є хліб. Саме тому вона так швидко покриває всю площину буханця або інших хлібобулочних виробів.

Розмножується цвіль з дивовижною швидкістю, і нерідко може значно додати у розмірі всього за 2 — 3 години.

Як мити швидко і просто хлібницю

Догляд за представленою посудом є обов'язковою процедурою, яка забезпечить безпеку для всіх членів сім'ї. Насамперед, рекомендується щодня видаляти з неї дрібні крихти, а також своєчасно видаляти залишки вже черствого хліба.

Крім цього, потрібно мити цю річ кілька разів на місяць. Оптимальним інтервалом між миттям є термін до 7 днів. Цей процес є гранично простою процедурою, і для забезпечення чистоти буде досить протерти внутрішні поверхні ганчіркою, змоченою в звичайній воді.

Чим можна мити хлібницю від цвілі

Крім зазначеного вище варіанту, існує і ряд інших засобів, використовуючи яку можна вимити кухонний прилад.
До таких належать:

  • столовий оцет;
  • м'які засоби для миття посуду;
  • слабкий мильний розчин.

Увага! Категорично заборонено використовувати для миття сильну хімію. Наприклад, пральний порошок, засіб для миття кахлю і т. д. Такі дії призведуть до того, що хліб вбере не тільки запах, але і шкідливі речовини, і в результаті стане небезпечний для здоров'я.

Види хлібниць і правильний догляд за ними

  • Дерев'яні моделі.

Такі хлібниці є найбільш популярними серед споживачів, зважаючи простого і одночасно привабливого дизайну, а також доступною вартості. При цьому такі пристрої виготовлені з натуральної деревини, через що в хліб не потраплять шкідливі речовини.

Але представлені моделі мають і суттєві недолік, який полягає в тому, що деревина швидко вбирає в себе різноманітні запахи. З огляду на сказаного, потрібно регулярно мити їх, використовуючи ганчірочку, змочену в столовому оцті.

Увага! Позбутися від неприємного запаху оцту допоможуть дольки лимона. Ними потрібно натерти внутрішню поверхню, і не закриваючи дверцята дати хлібниці висохнути.

  • Пластиковий посуд.

Такі моделі не менш популярні серед користувачів. Вони гранично прості в експлуатації, а вартість буде доступною для будь-якої категорії громадян. Але перед покупкою необхідно переконатися в тому, що для виготовлення моделі був використаний харчовий пластик. А ось для миття такої моделі можна використовувати м'яке миючий для посуду.

  • Хлібниця з скла.

У більшості випадків такі моделі мають дерев'яний піддон, накритий привабливою скляною кришкою. У догляді така посуд буде гранично простий. При появі розводів на склі потрібно протерти його слабким мильним розчином, а для дерев'яного піддону потрібно скористатися зазначеним у першому пункті способом.

Висновок

Як можна зрозуміти з вищенаведеної інформації, догляд за хлібницею є простим заняттям, і не забере більше 10 хвилин часу. Головне дотримуватися викладені вище рекомендації в повному обсязі. Адже тільки в таких ситуаціях ви зможете захистити продукти від цвілі, та вживати дійсно свіжу випічку!