Що робити, щоб хліб довго залишався свіжим у хлібниці
Є багато російських прислів'їв та приказок про хліб, які виражають ставлення до цього продукту, шанобливе і дбайливе. Нас з дитинства вчили, що хліб — найбільше багатство. Його оспівували у гімнах. Він був основною стравою на панському столі.
Хліб завжди вважався символом достатку і процвітання, тому його дбайливо зберігали. Існувало чимало способів, які дозволяли хліба не черствіти і попереджали появу плісняви до того моменту, поки він не буде їстися. Деякі правила зберігання дійшли до нашого часу.
Що потрібно робити, щоб хліб довго залишався свіжим у хлібниці
Зміст статті
Основним місцем зберігання є хлібник. Ставити її потрібно в сухе та світле місце, так як цвіль найчастіше утворюється в тіні.
Правила зберігання хліба в хлібниці
Виріб повинен бути герметичним, з мікроскопічними отворами для вентиляції. Ось загальні правила, яких необхідно дотримуватися:
- Не можна чистити хлібницю з допомогою побутових хімічних засобів, інакше ними просочиться зберігається в ній хліб.
- Хлібницю з дерева мочити не рекомендується, оскільки це призведе до намокання деревини і утворення цвілі. Дерев'яні хлібниці раз в місяць натирають аптечним вазеліном. Це просте засіб захистить деревину від розтріскування і допоможе позбутися від грибка.
- Лимон відмінно справляється з неприємним запахом і цвіллю. Стінки і дно ретельно натирають шкіркою з м'якоттю і тримають дверцята відкритими до повного висихання.
- Хліб різних сортів слід зберігати окремо, тому краще всього купувати хлібницю з відсіками. Якщо такої можливості немає, то потрібно розкласти батони по пакетах.
- Чистити хлібницю потрібно регулярно і раз на тиждень протирати слабким розчином оцту, позбавляючись тим самим від появи небажаних бактерій.
ДОВІДКА! Для догляду можна використовувати розчин питної соди( 9 г на 90 мл теплої води). Губкою, змоченою в цьому складі, протирають стінки і дно. Дверцята тримають відкритою до тих пір, поки не випарується волога.
Народні поради як зберегти хліб у хлібниці надовго свіжим
Існує чимало народних способів, які дозволяють тривалий час зберігати хліб:
- Якщо хлібник виконана не з дерева, то можна на дно покласти дерев'яну дощечку, вона буде вбирати надлишки вологи.
- Можна 2 ст. л порошку гірчиці помістити в невеликі марлеві мішечки і розкласти по кутах.
- Сільничка з сіллю всередині хлібниці відмінно вбирає вологу, але її потрібно періодично міняти.
- Шматочок цукру, свіжого яблука або розрізаний картопля чудово поглинають вологу і підтримують вологість на належному рівні. Їх замінюють по мірі необхідності. Для цих же цілей можна використовувати деревне вугілля.
- Буханець хліба найкраще розрізати посередині. Скибочки нарізаються від середини до країв. Залишився хліб з'єднують зрізами і прибирають у хлібницю.
Щоб на столі завжди був смачний і свіжий хліб, досить слідувати простим радам.
З якого матеріалу повинна бути хлібник, щоб збільшити термін зберігання хліба
Хлібниці виготовляють з самих різних матеріалів, щоб зберегти свіжість хліба:
Нержавіюча сталь. Такі хлібниці не тільки чудово вписуються в сучасний стиль кухні, але і легкі у догляді, міцні, не вбирають сторонні запахи і розраховані на довгий термін служби.
Харчовий пластик. Вироби з нього легкі і недорогі.
Дерево. Такі екземпляри залучають екологічною чистотою, але доглядати за ними не просто.
Берестяні хлібниці легкі і стійкі до утворення цвілі. Але хліб у них схильний всихання, тому для зберігання його кладуть у полотняні мішечки.
Хлібниця з бамбука стійкі до гниття, а хліб у ній довго зберігає аромат і свіжість.
Вироби зі скла прості у догляді, але фактично не пропускають повітря.
Вивчаючи властивості хлібниць з різних матеріалів, експерти зробили висновок, що для зберігання хліба найкраще підходять дерев'яні. Деревина дихає, що перешкоджає утворенню вологи усередині виробу. Найбільш практичні хлібниці виходять з ялівцю, липи, ясена, хліб у них досить довго буде свіжим.
Найпопулярніші види хлібниці
Хлібницю слід вибирати таким чином, щоб вона була місткою і не займала на кухні багато місця.
Сьогодні на ринку можна знайти моделі, де поряд з функцією зберігання реалізована нарізка хліба. Обробна дошка може бути висувний або на відкидній кришці.
Хлібниці у вигляді кошиків найчастіше використовують для сервіровки столу, для зберігання хлібобулочних виробів вони малопридатні.
Якщо члени сім'ї їдять різний хліб, то слід купувати хлібницю з відсіками або двоярусні.
Виготовляють круглі, квадратні або прямокутні моделі. При виборі необхідно визначитися з місцем. Круглі хлібниці об'ємні і підходять для просторій кухні.
Новинкою ринку є вакуумні контейнери з насосом для відкачування повітря.
Перед використанням потрібно ознайомитися з рекомендаціями виробника, помити і просушити виріб. Не забувайте вчасно чистити і сушити хлібницю,щоб хліб не черствів, тоді на столі буде завжди смачний і м'який хліб.