Види каструль
Часто саме від використовуваної каструлі залежить швидкість, легкість приготування, а також смак готової страви. ухонная начиння виготовляється з різних матеріалів, має різну форму, обсяг і призначення. Все це необхідно враховувати при покупці каструлі.
Класифікація каструль за матеріалом виготовлення
Зміст статті
Призначення та характеристики каструль залежать від матеріалу, з якого вони виготовлені. Один матеріал відрізняється довговічністю і добре переносить високі температури. Інший — більш практичний і зручний у застосуванні.
Для виготовлення каструль використовують:
- чавун;
- алюміній;
- скло;
- кераміку;
- нержавіючу сталь;
- силікон.
Кожен з матеріалів має свої особливості. Деякі підходять для використання з індукційними плитами, інші є універсальними. Щоб вибрати найбільш підходящий варіант, слід ознайомитися з характеристиками, перевагами та недоліками кожного варіанту.
Алюмінієвий посуд
Кухонне начиння з алюмінію є найпоширенішою. Такі вироби багатофункціональні — в них можна варити або смажити.
До плюсів можна віднести:
- невелика вага;
- невисоку вартість;
- швидкий нагрів.
Мінусами є:
- алюміній — м'який матеріал, тому легко деформується;
- темніє з часом;
- може вступати в хімічну реакцію з їжею — це призводить до зміни смаку продуктів.
Сучасні моделі виготовляються з литого металу. У них можна не тільки варити, але і тушкувати, смажити. Але навіть цей варіант має властивість окислюватися, тому зберігати в алюмінієвій каструлі приготовані страви не можна.
Довідка! Щоб запобігти окислення алюмінію, роблять каструлі з антипригарним покриттям. У такому посуді можна готувати будь-які страви.
Необхідно вибирати каструлю з потовщеними стінками і дном, з щільно сидячою кришкою. Ручки повинні бути зафіксовані болтами.
Емальовані
Легкі та гарні емальовані каструлі користуються великим попитом у господинь. Покриття повністю виключає контакт продуктів і металу. Це запобігає окисленню і можливе попадання в страви шкідливих речовин. Міцна, практична посуд володіє наступними перевагами:
- в ній швидко закипає вода;
- можна зберігати готові страви;
- коштує недорого;
- добре переносить перепади температур.
Недоліком такого посуду є крихкість покриття. Для догляду за такий кухонним начинням не можна застосовувати грубі щітки з металу, абразивні чистячі засоби. Також емаль не повинна контактувати з кислотосодержащимі речовинами.
Увага! При виборі емальованого посуду необхідно подивитися на колір покриття всередині каструлі. Безпечними є: білий, коричневий, чорний. Інші кольори свідчать про те, що використовувалися барвники.
З нержавіючої сталі
Кухонний посуд з нержавіючої сталі відрізняється не тільки естетичним зовнішнім виглядом. Такі вироби практичні, функціональні. В них можна готувати будь-які страви — нержавійка не схильна до утворення корозії, а значить смак продуктів залишиться незмінним.
Перевагами є:
- довговічність;
- стійкість до механічних впливів.
За посудом легко доглядати. Вона не боїться металевих щіток, скребків, абразивних чистячих засобів.
До недоліків належать:
- висока вартість;
- з часом виріб стає тьмяним, на дні можуть з'явитися плями і розлучення;
- довго нагрівається.
Увага! Перед покупкою необхідно звернути увагу на стінки виробу. Якщо в посуді планується гасити, то необхідно набувати каструлю з товщиною стінок не менше 1 мм
Чавунні
Вироби з чавуну відрізняються довгим терміном експлуатації. Матеріал швидко нагрівається і вкрай повільно остигає. Тому чавунна кухонне начиння ідеально підходить для гасіння, томління, запікання. Такі вироби можна ставити в духовку, а також в російську піч.
Плюсами матеріалу є:
- довговічність − при належному догляді чавунний посуд може прослужити кілька десятків років;
- стійкість до механічного впливу;
- наявність природного антипригарного покриття, яке утворюється з олії, впитавшегося у пористу поверхню металу.
Недоліки чавунного посуду:
- вага − це найважча посуд;
- можливість миття вручну;
- неможливість зберігання готових страв — чавун схильний до утворення іржі;
- довгий нагрівання, що призводить до збільшення часу готування.
Увага! При купівлі посуду з чавуну необхідно звернути увагу на поверхню і вага виробу. Поверхня повинна бути пористою, а виріб — важким.
З жароміцного скла
Посуд зі скла стала популярною завдяки мікрохвильових печей. Це практично єдина кухонне начиння, яку можна використовувати в СВЧ.
Такі каструлі досить міцні — товсті стінки виробу, їх важко пошкодити або подряпати.
До плюсів можна віднести:
- естетичний зовнішній вигляд;
- продукти в процесі готування не пригорають;
- добре зберігають тепло.
- легкий догляд.
Недоліки скляного посуду:
- не можна поставити на відкритий вогонь без спеціального розсікача вогню;
- не переносить різкої зміни температури;
- впустивши, можна розбити виріб.
Увага! Перед покупкою необхідно вивчити стінки вироби — в склі не повинно бути бульбашок повітря. В іншому випадку кухонне начиння може тріснути під час приготування.
В скляній кухонного начиння можна смажити, запікати, тушкувати, випікати.
Керамічні
Для виготовлення кухонного начиння з кераміки використовуються тільки натуральні матеріали. Тому в процесі готування зберігаються всі корисні речовини, мінерали, вітаміни. Найчастіше використовують керамічні горщики, які можна подати прямо на стіл.
Переваги кераміки:
- універсальність: в керамічному посуді можна готувати будь-які страви;
- для готування не потрібно багато масла;
- продукти не пригорають;
- підходить для всіх варіантів готування.
До мінусів можна віднести:
- високу вартість;
- крихкість − при падінні або ударі вона розіб'ється;
- не виносить різкої зміни температури.
Виріб вимагає обережного поводження. Якщо глазур буде пошкоджена, продукти почнуть пригорати.
З силікону
Вироби з харчового силікону є самим сучасним варіантом кухонного начиння. Незважаючи на новизну, така посуд вже встигла завоювати популярність серед господинь.
Посуд з харчового силікону відрізняється гнучкістю, невеликою вагою і універсальністю. Її можна використовувати для приготування їжі на плиті, в СВЧ-печі або духовці. Продукти в ній не пригорають.
Виробники випускають незвичайні складні моделі, які стануть відмінним варіантом для маленьких кухонь.
З антипригарним покриттям
Вироби з тефлоновим покриттям є одним з найпопулярніших видів посуду. У процесі приготування тефлон не контактує з продуктами. Тому готувати страви повністю безпечно. Ще один плюс таких виробів− для готування потрібно невелику кількість жиру. Але ця посуд вимагає дбайливого звернення − тефлон легко подряпати.
Види каструль для особливих завдань
На прилавках магазинів, крім звичайних каструль, можна побачити кухонне начиння, яка використовується для конкретних завдань або приготування певних страв:
- Сотейник. Виглядає як сковорода з високими бортиками. Підходить для готування густих супів, соусів, тушкованих страв.
- Молочник. Кухлик з високими бортиками, необхідний для розігріву, кип'ятіння, приготування невеликих порцій страви, каші.
- Ківш. Каструля невеликого обсягу з ручкою. Частіше використовується для варіння яєць, каш, кип'ятіння води.
- Казан. Посуд з товстим дном. Необхідна для приготування страв східної кухні.
- Пароварка. Являє собою каструльку з ґратами. Використовується для приготування страв на пару.
- Каструля для макаронних виробів. Зовні виглядає як каструлька, в яку помістили друшляк. У велику ємність наливається вода, після чого в неї встановлюється маленька каструлька з отворами. У ємність насипають макарони. Після приготування «друшляк» виймають і дають стекти залишкам води. Має різновид − овощеварку. Вона відрізняється тим, що замість «друшляка» використовується сіточка з довгою ручкою.
- Каструля з подвійним дном. Використовується для варіння каш. Виріб має додаткове дно і стінки. В отримане простір наливається вода, яка забезпечує рівномірне нагрівання каструльки. У підсумку каші не пригоряють, а готову страву виходить ніжним. За смаком каша не поступається тій, що приготовлена в російської печі.
- З кришкою-сковородою. Багатофункціональний виріб, обидві частини якого можна використовувати окремо.
Різні розміри каструль
Крім матеріалів, каструлі розрізняються за розмірами. Можна виділити кілька основних параметрів:
- Діаметр дна і кришки.
- Висота.
- Об'єм виробу.
Діаметр є однією з найважливіших характеристик, які необхідно враховувати при виборі виробу. Знати розмір верхньої частини необхідно для того, щоб правильно підібрати кришку, нижній частині − для вибору каструлі, що підходить за розміром до конфорці.
Для плити з газовими конфорками діаметр дна не є визначальною характеристикою, так як інтенсивність полум'я можна регулювати.
Для плити зі склокерамічним покриттям бажано використовувати каструлі, діаметр дна яких збігається з розмірами конфорок.
Дно каструлі для індукційної плити є замикаючою контуром. Якщо використовувати невелике виріб, то плита може не включитися.
Високі каструлі з невеликим діаметром дна використовуються для приготування спагетті. Вода в таких моделях при кипінні випаровується повільно.
Обсяг необхідно враховувати, визначаючи, для чого буде використовуватися каструля:
- 1-3 л − оптимальний варіант для приготування маленьких порцій страви, каші, кип'ятіння;
- 3-5 л − використовують для варіння супів, м'яса, макаронних виробів та інших продуктів;
- більше 5 л − хороший варіант для приготування компотів, засолок.
Довідка! Багато шеф-кухарі вважають каструлю одним з найважливіших кухонних аксесуарів, який впливає на смак і вигляд приготавливаемого страви.
Перед покупкою необхідно визначитися з матеріалом, розміром, кількістю предметів, грамотно вибрати комфортні ручки і кришку. І тоді посуд прослужить довгі роки, а що готуються страви будуть корисними і смачними.