Види каструль

Часто саме від використовуваної каструлі залежить швидкість, легкість приготування, а також смак готової страви. ухонная начиння виготовляється з різних матеріалів, має різну форму, обсяг і призначення. Все це необхідно враховувати при покупці каструлі.

Класифікація каструль за матеріалом виготовлення

Призначення та характеристики каструль залежать від матеріалу, з якого вони виготовлені. Один матеріал відрізняється довговічністю і добре переносить високі температури. Інший — більш практичний і зручний у застосуванні.

Для виготовлення каструль використовують:

  • чавун;
  • алюміній;
  • скло;
  • кераміку;
  • нержавіючу сталь;
  • силікон.

Кожен з матеріалів має свої особливості. Деякі підходять для використання з індукційними плитами, інші є універсальними. Щоб вибрати найбільш підходящий варіант, слід ознайомитися з характеристиками, перевагами та недоліками кожного варіанту.

Алюмінієвий посуд

Кухонне начиння з алюмінію є найпоширенішою. Такі вироби багатофункціональні — в них можна варити або смажити.

До плюсів можна віднести:

  • невелика вага;
  • невисоку вартість;
  • швидкий нагрів.

Мінусами є:

  • алюміній — м'який матеріал, тому легко деформується;
  • темніє з часом;
  • може вступати в хімічну реакцію з їжею — це призводить до зміни смаку продуктів.

Сучасні моделі виготовляються з литого металу. У них можна не тільки варити, але і тушкувати, смажити. Але навіть цей варіант має властивість окислюватися, тому зберігати в алюмінієвій каструлі приготовані страви не можна.

Довідка! Щоб запобігти окислення алюмінію, роблять каструлі з антипригарним покриттям. У такому посуді можна готувати будь-які страви.

Необхідно вибирати каструлю з потовщеними стінками і дном, з щільно сидячою кришкою. Ручки повинні бути зафіксовані болтами.

Емальовані

Легкі та гарні емальовані каструлі користуються великим попитом у господинь. Покриття повністю виключає контакт продуктів і металу. Це запобігає окисленню і можливе попадання в страви шкідливих речовин. Міцна, практична посуд володіє наступними перевагами:

  • в ній швидко закипає вода;
  • можна зберігати готові страви;
  • коштує недорого;
  • добре переносить перепади температур.

Недоліком такого посуду є крихкість покриття. Для догляду за такий кухонним начинням не можна застосовувати грубі щітки з металу, абразивні чистячі засоби. Також емаль не повинна контактувати з кислотосодержащимі речовинами.

Увага! При виборі емальованого посуду необхідно подивитися на колір покриття всередині каструлі. Безпечними є: білий, коричневий, чорний. Інші кольори свідчать про те, що використовувалися барвники.

З нержавіючої сталі

Кухонний посуд з нержавіючої сталі відрізняється не тільки естетичним зовнішнім виглядом. Такі вироби практичні, функціональні. В них можна готувати будь-які страви — нержавійка не схильна до утворення корозії, а значить смак продуктів залишиться незмінним.

Перевагами є:

  • довговічність;
  • стійкість до механічних впливів.

За посудом легко доглядати. Вона не боїться металевих щіток, скребків, абразивних чистячих засобів.

До недоліків належать:

  • висока вартість;
  • з часом виріб стає тьмяним, на дні можуть з'явитися плями і розлучення;
  • довго нагрівається.

Увага! Перед покупкою необхідно звернути увагу на стінки виробу. Якщо в посуді планується гасити, то необхідно набувати каструлю з товщиною стінок не менше 1 мм

Чавунні

Вироби з чавуну відрізняються довгим терміном експлуатації. Матеріал швидко нагрівається і вкрай повільно остигає. Тому чавунна кухонне начиння ідеально підходить для гасіння, томління, запікання. Такі вироби можна ставити в духовку, а також в російську піч.

Плюсами матеріалу є:

  • довговічність − при належному догляді чавунний посуд може прослужити кілька десятків років;
  • стійкість до механічного впливу;
  • наявність природного антипригарного покриття, яке утворюється з олії, впитавшегося у пористу поверхню металу.

Недоліки чавунного посуду:

  • вага − це найважча посуд;
  • можливість миття вручну;
  • неможливість зберігання готових страв — чавун схильний до утворення іржі;
  • довгий нагрівання, що призводить до збільшення часу готування.

Увага! При купівлі посуду з чавуну необхідно звернути увагу на поверхню і вага виробу. Поверхня повинна бути пористою, а виріб — важким.

З жароміцного скла

Посуд зі скла стала популярною завдяки мікрохвильових печей. Це практично єдина кухонне начиння, яку можна використовувати в СВЧ.

Такі каструлі досить міцні — товсті стінки виробу, їх важко пошкодити або подряпати.

До плюсів можна віднести:

  • естетичний зовнішній вигляд;
  • продукти в процесі готування не пригорають;
  • добре зберігають тепло.
  • легкий догляд.

Недоліки скляного посуду:

  • не можна поставити на відкритий вогонь без спеціального розсікача вогню;
  • не переносить різкої зміни температури;
  • впустивши, можна розбити виріб.

Увага! Перед покупкою необхідно вивчити стінки вироби — в склі не повинно бути бульбашок повітря. В іншому випадку кухонне начиння може тріснути під час приготування.

В скляній кухонного начиння можна смажити, запікати, тушкувати, випікати.

Керамічні

Для виготовлення кухонного начиння з кераміки використовуються тільки натуральні матеріали. Тому в процесі готування зберігаються всі корисні речовини, мінерали, вітаміни. Найчастіше використовують керамічні горщики, які можна подати прямо на стіл.

Переваги кераміки:

  • універсальність: в керамічному посуді можна готувати будь-які страви;
  • для готування не потрібно багато масла;
  • продукти не пригорають;
  • підходить для всіх варіантів готування.

До мінусів можна віднести:

  • високу вартість;
  • крихкість − при падінні або ударі вона розіб'ється;
  • не виносить різкої зміни температури.

Виріб вимагає обережного поводження. Якщо глазур буде пошкоджена, продукти почнуть пригорати.

З силікону

Вироби з харчового силікону є самим сучасним варіантом кухонного начиння. Незважаючи на новизну, така посуд вже встигла завоювати популярність серед господинь.

Посуд з харчового силікону відрізняється гнучкістю, невеликою вагою і універсальністю. Її можна використовувати для приготування їжі на плиті, в СВЧ-печі або духовці. Продукти в ній не пригорають.

Виробники випускають незвичайні складні моделі, які стануть відмінним варіантом для маленьких кухонь.

З антипригарним покриттям

Вироби з тефлоновим покриттям є одним з найпопулярніших видів посуду. У процесі приготування тефлон не контактує з продуктами. Тому готувати страви повністю безпечно. Ще один плюс таких виробів− для готування потрібно невелику кількість жиру. Але ця посуд вимагає дбайливого звернення − тефлон легко подряпати.

Види каструль для особливих завдань

На прилавках магазинів, крім звичайних каструль, можна побачити кухонне начиння, яка використовується для конкретних завдань або приготування певних страв:

  1. Сотейник. Виглядає як сковорода з високими бортиками. Підходить для готування густих супів, соусів, тушкованих страв.
  2. Молочник. Кухлик з високими бортиками, необхідний для розігріву, кип'ятіння, приготування невеликих порцій страви, каші.
  3. Ківш. Каструля невеликого обсягу з ручкою. Частіше використовується для варіння яєць, каш, кип'ятіння води.
  4. Казан. Посуд з товстим дном. Необхідна для приготування страв східної кухні.
  5. Пароварка. Являє собою каструльку з ґратами. Використовується для приготування страв на пару.
  6. Каструля для макаронних виробів. Зовні виглядає як каструлька, в яку помістили друшляк. У велику ємність наливається вода, після чого в неї встановлюється маленька каструлька з отворами. У ємність насипають макарони. Після приготування «друшляк» виймають і дають стекти залишкам води. Має різновид − овощеварку. Вона відрізняється тим, що замість «друшляка» використовується сіточка з довгою ручкою.
  7. Каструля з подвійним дном. Використовується для варіння каш. Виріб має додаткове дно і стінки. В отримане простір наливається вода, яка забезпечує рівномірне нагрівання каструльки. У підсумку каші не пригоряють, а готову страву виходить ніжним. За смаком каша не поступається тій, що приготовлена в російської печі.
  8. З кришкою-сковородою. Багатофункціональний виріб, обидві частини якого можна використовувати окремо.

Різні розміри каструль

Крім матеріалів, каструлі розрізняються за розмірами. Можна виділити кілька основних параметрів:

  1. Діаметр дна і кришки.
  2. Висота.
  3. Об'єм виробу.

Діаметр є однією з найважливіших характеристик, які необхідно враховувати при виборі виробу. Знати розмір верхньої частини необхідно для того, щоб правильно підібрати кришку, нижній частині − для вибору каструлі, що підходить за розміром до конфорці.

Для плити з газовими конфорками діаметр дна не є визначальною характеристикою, так як інтенсивність полум'я можна регулювати.

Для плити зі склокерамічним покриттям бажано використовувати каструлі, діаметр дна яких збігається з розмірами конфорок.

Дно каструлі для індукційної плити є замикаючою контуром. Якщо використовувати невелике виріб, то плита може не включитися.

Високі каструлі з невеликим діаметром дна використовуються для приготування спагетті. Вода в таких моделях при кипінні випаровується повільно.

Обсяг необхідно враховувати, визначаючи, для чого буде використовуватися каструля:

  • 1-3 л − оптимальний варіант для приготування маленьких порцій страви, каші, кип'ятіння;
  • 3-5 л − використовують для варіння супів, м'яса, макаронних виробів та інших продуктів;
  • більше 5 л − хороший варіант для приготування компотів, засолок.

Довідка! Багато шеф-кухарі вважають каструлю одним з найважливіших кухонних аксесуарів, який впливає на смак і вигляд приготавливаемого страви.

Перед покупкою необхідно визначитися з матеріалом, розміром, кількістю предметів, грамотно вибрати комфортні ручки і кришку. І тоді посуд прослужить довгі роки, а що готуються страви будуть корисними і смачними.