Чому керамічні каструлі вважають найякіснішими

Загальновідомо, що смак страви залежить не тільки від кулінарних здібностей господині будинку, але і від якості посуду, в якій вона готує страви. До вибору посуду, зокрема, каструль, потрібно підходити з особливою ретельністю. Адже величезне різноманіття в магазинах дає можливість підібрати найбільш відповідний виріб.

Важливим критерієм є рівномірний прогрів і відсутність пригорання їжі. Останнім часом стали популярні керамічні каструлі з антипригарним покриттям. Їх називають навіть самими якісними. Наскільки це вірно, спробуємо розібратися.

Особливості каструль з кераміки

Посуд з кераміки існує з незапам'ятних часів. У всі часи глиняний посуд використовували в якості домашнього начиння. А в останні роки стали виробляти навіть каструлі з кераміки. У цього виду посуду безліч переваг перед іншими видами кухонного начиння.

Переваги

  • Екологічність. Під час приготування обіду така каструля не виділяє шкідливих речовин і не «віддає» їх в їжу. Страви виходять смачними і корисними.
  • Багатофункціональність. Керамічні вироби добре підходять для приготування перших і других страв. Це відмінна можливість використовувати мінімум посуду для комбінованої готування, так як в такому посуді можна спочатку обсмажити продукти, а потім зварити в ній суп, наприклад.
  • Безперечною перевагою є особливість покриття, що дозволяє готувати з мінімальною кількістю рослинної олії.
  • Духмяність страв. Глиняні каструлі під час готування насичують продукти приємними ароматами. Страва виходить не тільки смачним, але і спокушає всіх домашніх запаморочливим запахом.
  • Простота і легкість догляду. Керамічне покриття допомагає не тільки економити масло при смаженні, але і легко миється.
  • Довговічність. Перемішувати або перевертати продукти можна навіть ложками і лопатками з металу.

Довідка! Керамічне покриття дуже стійкий до різних механічних впливів.

Недоліки

Незважаючи на безліч позитивних моментів, кераміка все ж вважається крихким матеріалом.

Важливо! Сучасні технології допомагають вирішити цю проблему за допомогою нанесення тонкого керамічного шару на металеву поверхню.

У такому вигляді каструля прослужить довгі роки.

Як бачимо, переваг такого посуду набагато більше, ніж недоліків. Це підтверджує високий рівень якості виробів.

Різноманіття каструль з кераміки

На ринку сьогодні можна зустріти величезний асортимент каструль з керамічним покриттям або виготовлених з цього міцного матеріалу.

Вони відрізняються різними характеристиками. Це дозволяє господарці підібрати виріб, найбільш підходяще для конкретних цілей.

  • Спосіб використання. Існують каструлі для відкритого вогнюдля приготування страв в духовці, а також для індукційних і електричних плит.
  • Варіант застосування. Виділяють звичайні круглі каструлі, які використовують для приготування супів, каш та інших страв. А також спеціалізовані ємності, наприклад, гусятниці і жаровні.
  • Матеріал корпусу. Крім звичайних керамічних ємностей, випускаються вироби на основі харчового алюмінію або вуглецевої сталі. Вони відрізняються вагою і довговічністю.
  • Поверхню. Найчастіше це глазуровані вироби, готові до використання в будь-який момент. Існують і не глазуровані моделі.

Важливо! Особливість використання пов'язана з необхідністю замочувати каструлю в воді перед приготуванням їжі. Це потрібно, щоб згодом посуд могла передати вологу готують страви.

Найкращими вважаються вироби, покриті керамічним напиленням. Вони служать довго, забезпечують неповторний смак і аромат їжі і легко миються після використання.

Як правильно вибрати керамічну каструлю

Фахівці відзначають, що подібна посуд повинна бути на кухні в кожної господині. Щоб не потрапити в халепу і не придбати неякісний виріб, потрібно слідувати певним принципам вибору керамічного посуду.

Основні правила вибору

  • Не купувати занадто дешеві моделі. Вони не прослужать довго, економія буде вельми сумнівною.
  • Уважно оглядати виріб перед покупкою. Це допоможе виявити наявні недоліки. Покриття повинне бути максимально гладкою і рівною, без тріщин і сколів. Переконайтеся, що ручки тримаються міцно.
  • Зверніть увагу на дно і вага посуду. Дно повинно бути товстим, а сама каструля важкою. Це означає, що посуд виготовлений на литій основі, що забезпечує їй довголіття.
  • Краще, якщо посуд буде виготовлено відомими компаніями-виробниками. Вони дають гарантію якості, що дуже важливо для кінцевого споживача.
  • Каструля повинна підходити по стилю і кольору до інтер'єру кухні, щоб не виглядати яскравою плямою на тлі класики.