Які каструлі підходять для склокерамічних плит

Плита з склокераміки порадує власника не тільки сучасним дизайном, але і набором корисних опцій, ергономічністю і комфортом в експлуатації. Однак таке придбання викликає питання: яку посуд можна на ній використовувати. Про відмітних рисах кухонної техніки і виборі начиння для неї читайте в нашому матеріалі.

Особливості плит зі склокерамічною поверхнею

Варильні панелі цього типу виготовляються зі скла за спеціальною методикою, завдяки чому вони мають відмінні показники міцності, стійкості до високих температур і характеризуються довговічністю. Їх відрізняє рівне покриття, яке легко очищається від забруднень.

Існує два основних види приладів: із звичайним нагрівальним пристроєм (ТЕН), від якого тепло поширюється на конфорку, і зі спеціальною котушкою, яка обігріває тільки дно посуду – індукційні плити.

Переваги моделей:

  1. Конфорки працюють з високою ефективністю, їх нагрівання і охолодження відбуваються значно швидше, ніж на стандартних плитах. Температура росте тільки в області нагрівального елемента, що рятує від ризику опіків.
  2. Тепло надходить у вертикальному напрямку, за рахунок цього дно посуду моментально прогрівається, і на приготування їжі не витрачається зайвий час (наприклад, рідина закипає за кілька хвилин).
  3. Низьке енергоспоживання і невелика потужність позбавлять від додаткових витрат на енергію.
  4. Різноманітні вбудовані функції дозволяють готувати їжу на будь-який смак.

Які каструлі підходять для склокерамічної поверхні

Основним недоліком таких кухонних пристроїв є необхідність уважного підбору аксесуарів. Вони можуть виготовлятися з наступного сировини:

  • нержавіюча сталь — це оптимальний варіант, що забезпечує високу провідність тепла, легко чиститься;
  • сталева посуд з емальованим покриттям — володіє чудовими характеристиками;
  • алюмінієві вироби, якщо їх дно виготовлене з тефлону.

Увага! Індукційні плити можуть працювати тільки з ємностями, нижня частина яких виконана з нержавіючої сталі, чавуну або особливого магнітного сировини. Матеріал стінок і кришки тут не має значення.

Дотримання вимог при підборі посуду забезпечить ідеальну роботу кухонного приладу:

  • дно повинно бути ідеально рівним і досить великої товщини (2-3 шари), обов'язково відповідати розмірам пальників;
  • міцні і товсті стінки повинні зберігати на тривалий час температуру і смак страв готуються;
  • матова поверхня, темний або чорний колір днища відмінно проводять тепло і практично його не відображають — це прискорить процес готування;
  • допустимо використовувати ємкості з увігнутим дном, якщо при підвищенні температури воно вирівнюється.

Довідка! Підбираючи варіанти посуду, зверніть увагу на їх сумісність з потрібним видом пристроїв, це можна дізнатися за даними на етикетці або упаковці. У випадку з індукційними панелями допоможе магніт: прикладіть його до дна каструлі, і, якщо він притягується, можете сміливо купувати товар.

Який посуд використовувати не можна і чому

Є начиння, застосування якої може порушити функціональність приладу, залишити на його поверхні сліди або, залишивши свій яскравий плями:

  1. Ємності з нерівним, деформованим дном, наявністю відколів або нагару, будь-яких візерунків. Вони не зможуть правильно прогріватися, що збільшить час на приготування їжі і витрата електрики, здатні пошкодити склокерамічне покриття. Сюди належать, в першу чергу старі і застосовувалися на газових плитах каструлі і сковорідки.
  2. Каструльки, які мають діаметр, не збігається з розмірами конфорок. Менші підвищать витрата енергії, а великі – призведуть до перегріву техніки і можуть вивести її з ладу.
  3. Днище опуклої або увігнутої форми не забезпечить достатнього контакту з поверхнею плити, це збільшить часові витрати та негативно вплине на смак їжі.
  4. Вироби з міді або алюмінію (якщо на них відсутні додаткові захисні шари) в процесі нагрівання можуть зіпсувати поверхню, залишаючи складні плями.
  5. Відповідні на перший погляд матеріали, скло і кераміка, насправді володіють низькою теплопровідністю, подовжують процедуру готування, тому їх краще не використовувати.
  6. Емальований посуд з металевим дзеркальним ефектом збільшить час приготування за рахунок відбиття тепла і не придатна до застосування.

Довідка! Рекомендації для конкретної моделі можна знайти в інструкції, що додається або на сайті виробника.

Правильний вибір посуду забезпечить ефективну роботу варильної панелі і позбавить від непотрібних проблем. Дотримуйтесь наших порад, і нова плита на вашій кухні приємно здивує вас своєю надійністю і високою якістю приготування страв.