Як відмити каструлі від застарілого жиру

Посуд є невід'ємним атрибутом будь-якої кухні, адже без неї неможливо приготувати жодна страва. Але навіть при своєчасному догляді на ній накопичується жир.

Наліт негативно позначається не тільки на зовнішньому вигляді кухонного начиння. З-за появи жирового нагару продукти починають приставати до стінок і дну посуду. Крім того, застарілі забруднення негативно впливають на смак готової страви.

Щоб уникнути подібних ситуацій, необхідно видаляти жировий наліт.

Безпечні механічні способи чищення каструль від жиру

Причиною утворення шару жиру може бути як несвоєчасне миття кухонного начиння, так і застосування неякісних миючих засобів. Навіть якщо каструля буде просто стояти поруч з місцем приготування їжі, з часом вона покриється шаром нагару. Видалити його можна за допомогою механічних засобів: ножа, металевої губки. Також знадобиться тепла вода і будь-рідкий миючий засіб.

Сама процедура виглядає наступним чином:

  1. Воду необхідно попередньо нагріти і додати в неї кілька крапель рідкого миючого засобу.
  2. Опустити в неї кухонне начиння, яку необхідно очистити. Посуд із чавуну та алюмінію необхідно попередньо прогріти до температури 200 градусів. Під впливом температури основний нагар згорить.
  3. З допомогою ножа зішкребти весь шар жиру. Залишки видаляються губкою з металу.

Ще один механічний спосіб очищення − використання спеціальної насадки на дриль. Необхідно встановити її на інструмент і ретельно обробити дно і стінки каструлі. Даний варіант є самим простим і швидким способом видалити залишки жиру.

Увага! Механічна очищення посуду підходить тільки для старої і чавунного посуду. Сучасні моделі сковорідок і каструль при такому грубому впливі будуть пошкоджені.

Побутова хімія в допомогу

На прилавках магазинів представлений широкий асортимент різних чистячих і миючих засобів. Великий вибір дозволяє підібрати найбільш відповідний варіант, який впорається з нальотом жиру. На кожному миючому або чистящем засобі є докладна інструкція по застосуванню. Його слід нанести на посуд, дотримуючись рекомендації, почекати необхідний час. Після чого очистити жировий наліт, скориставшись губкою для миття.

Перед тим, як наносити миючий засіб, слід уважно прочитати інструкцію − не всі хімічні речовини можна використовувати на алюмінієвій або тефлоновою посуді.

Для очищення каструлі від жиру бажано використовувати сильні концентровані миючі речовини. Прості засоби для миття не впораються з сильним нальотом. При використанні агресивних речовин не варто забувати про захист шкіри рук.

Народні засоби очистки від застарілого жиру всередині і зовні посуду

Не все кухонне начиння можна чистити за допомогою хімічних речовин. Наприклад, фарфор або кераміка не переносять впливу агресивної хімії. Не підійде для них і механічним способом очищення.

У такому випадку варто скористатися народними засобами — вони більш щадні і підходять для всіх варіантів посуду.

Лимонна кислота і сода

  1. Слід змішати лимонну кислоту і соду в пропорції один до одного.
  2. Посуд ретельно промити окропом.
  3. Приготовлений склад з соди і лимонної кислоти рівномірно нанести на внутрішню і зовнішню поверхню кухонного начиння. Залишити на одну годину. При необхідності можна додати трохи води, щоб вийшла кашкоподібна консистенція − так буде триматися. Між складом і жиром відбуватиметься хімічна реакція і через годину наліт розчиниться і зійде.
  4. Через зазначений час посуд необхідно облити окропом і почистити губкою з рідким миючим засобом.

При необхідності всю процедуру слід повторити.

Сіль з содою

Це самий недорогий варіант чищення, оскільки зазначені інгредієнти є на будь-якій кухні:

  1. Соду і сіль необхідно змішати в пропорції один до одного і розбавити водою до кашкоподібної консистенції.
  2. Посуд попередньо облити гарячою водою, нанести отриману суміш на всю поверхню. Щоб посилити надається складом ефект, можна додатково обмотати посуд харчовою плівкою.
  3. Залишити на одну годину.
  4. Після закінчення цього часу суміш потрібно ретельно змити окропом. Внутрішню поверхню кухонного начиння слід протерти м'якою ганчіркою, вешнюю — металевої губкою.

Якщо потрібно повторити процедуру до отримання необхідного результату.

Клей ПВА і господарське мило

Для цього способу потрібно відро або таз, в який необхідно покласти очищувану кухонне начиння:

  1. В підготовлену ємність слід налити води і довести її до кипіння.
  2. У гарячу воду додати клей ПВА і перемішати до повного розчинення.
  3. Господарське мило натерти на тертці, після чого всипати його в розчин води і клею.
  4. Все ретельно перемішати до отримання однорідної консистенції.
  5. Каструлю помістити в розчин і залишити на 2-3 години на вогні. Вода при цьому не повинна закипіти.
  6. Якщо забруднення сильні, то час кип'ятіння слід збільшити.
  7. Коли вийде зазначений час, кухонне начиння слід витягти і ретельно помити губкою з миючим засобом. Після чого прополоскати під проточною водою.

Сода

Сода є універсальним миючим засобом, яким під силу впоратися навіть з самими важко виводяться забрудненнями. При використанні даного методу знадобиться таз або відро:

  1. У ємність необхідно налити воду і поставити на плиту.
  2. Коли вода почне закипати, в неї потрібно додати соду в пропорції 70 г соди на один літр рідини.
  3. В одержаний розчин помістити каструлю і залишити на 1,5-2 години.
  4. Після закінчення часу ємність потрібно зняти з вогню. Виймати кухонне начиння відразу не варто − залиште її в розчині до повного його охолодження.
  5. Коли склад охолоне, каструлю можна витягти і ретельно прополоскати під проточною водою.

Профілактика появи жирних слідів на каструлі

Найкращим способом профілактики утворення жирового нальоту є своєчасний і ретельний догляд за кухонним начинням. Необхідно мити посуд відразу після прийому їжі або закінчення приготування страв. Також запобігти утворенню нальоту може витяжка над плитою. Однак навіть при наявності якісної витяжки не варто зберігати каструлі поруч з місцем приготування їжі.

Посуд завжди контактує з їжею, тому її потрібно вчасно і як слід мити. В іншому випадку вона не тільки втратить первісний зовнішній вигляд, але і стане джерелом мікробів і бактерій.