Можна смажити у каструлі

У наш час на ринку або в магазині можна купити каструлю на будь-який смак. Прийнято вважати, що основне призначення цієї посуду — варіння супів і каш, тушкування м'яса і овочів. Багато сучасні господині стали замислюватися: а чи можна смажити в каструлі? Якщо так, то які характеристики мають бути в посуду, щоб їжа виходила смачною і корисною. Про це піде мова в нашій статті.

В який каструлі можна смажити

Алюмінієва каструля багатофункціональна і зручна у використанні. Вона підходить для варіння супів, пельменів і макаронних виробів. Її використовують для кип'ятіння води і молока. Алюміній добре проводить тепло, за рахунок чого рідина закипає набагато швидше, ніж у посуді з іншого матеріалу. Основні переваги алюмінієвих виробів — легкість, довговічність і відносно низька ціна.

Проте, варто враховувати і недоліки цього матеріалу. Алюміній — м'який метал, тому він легко піддається деформації. Досвідчені домогосподарки воліють товстостінні алюмінієві каструлі. Вони більш надійні і безпечні. Справа в тому, що під час помішування, особливо залізної лопаткою або ложкою, частина матеріалу неминуче соскребается і потрапляє в їжу. Накопичення алюмінію в організмі може призвести до різних хвороб. З тієї ж причини не рекомендується стукати ложкою по краях посуду, щоб струсити з неї залишки їжі.

Увага! Смажити в посуді з алюмінію не можна — продукти почнуть пригорати, а стінки швидко потемніють.

Емальована каструля — альтернатива алюмінієвої, виготовлена з чавуну або заліза, вкритого кількома шарами емалі. У такому посуді готувати ще важче, ніж в алюмінієвій. Продукти під час приготування потрібно весь час помішувати. Емальоване покриття швидко починає відколюватися, утворюються подряпини, що псують не тільки зовнішній вигляд, але і якість і смак їжі. В результаті може виникнути отруєння металевими з'єднаннями.

Чавунна каструля не дряпається і відрізняється тривалим терміном служби. Вона довго нагрівається і також довго остигає. Готувати в такому посуді легко і безпечно. Їжа виходить неповторною, продукти нидіють у власному соку і довго зберігають свій смак. У посуді з чавуну можна смажити, тушкувати, варити і запікати інгредієнти в духовій шафі.

Мінуси чавунного посуду полягають у тому, що вона іржавіє від вологи, тому після миття її бажано відразу ж просушити і поставити в сухе місце. Крім того, чавун важкий, його текстура пориста, з-за чого він може тріснути при ударі або падінні.

Каструлі з вогнетривкого скла знаходять все більшу популярність серед домогосподарок і професійних кухарів. Цей матеріал не вступає в з'єднання з їжею, добре нагрівається, довго тримає тепло і легко миється. Такий посуд використовують в основному для запікання в духовці, де прогрівання стінок і дна відбувається рівномірно. Для використання на плиті застосовують спеціальну сітку-розсікач, що розподіляє тепло по всій поверхні дна. Для цього її встановлюють на конфорку.

Довідка! Вогнетривке скло екологічно, гігієнічно і безпечно. Тому все більше людей віддають перевагу саме цьому матеріалу.

Для обжарювання підійдуть каструлі:

  • з антипригарним і тефлоновим покриттям;
  • з нержавіючої сталі;
  • керамічні;
  • з вогнетривкої кераміки.

Критерії вибору каструлі з можливістю смаження

Щоб придбати якісну та екологічно безпечну каструлю для смаження необхідно враховувати деякі деталі. При виборі варто звернути увагу на наступні параметри:

  • матеріал, з якого виготовлений посуд;
  • покриття — тефлонове, керамічне або емальоване;
  • товщину і щільність прилягання кришки;
  • товщину стінок і дна.

Для смаження м'яса або овочів ідеально підійдуть каструлі з чавуну, вогнетривкого скла або кераміки і литого алюмінію. Важливо, щоб у посуду було антипригарне покриття. Доглядати за ними потрібно з особливою уважністю, так як навіть мікротріщини в покритті помітно погіршують його властивості, і їжа може почати пригорати.

Товщина дна і стінок якісної антипригарній каструлі повинна становити 5-6 мм. Так, посуд менше буде жолобитися і прослужить довгий час. Не варто забувати і про ручках вироби. Бажано, щоб вони теж були виконані з вогнетривкого матеріалу, тому що багато страви потрібно доводити до готовності в духовці.

При виборі каструлі для смаження варто звернути увагу на проточку дна (ребристість або інший орнамент на дні). При її наявності посуд буде краще проводити тепло і утримувати його всередині. Такі каструлі можна використовувати на склокерамічної плити, виготовленої з церана.

Довідка! Для залучення покупців виробники вдаються до різних хитрощів, що полегшує життя звичайним домогосподаркам. Наприклад, на дні каструль фірми «Тефаль» є спеціальний індикатор, що визначає ступінь нагрівання.

Серед новинок на сучасному ринку можна знайти каструлі з капсульної дном, яке виконано з шарів металу різного виду. Такі моделі більш довговічні і практичні, їжа в них готується набагато швидше, ніж у звичайних.

В наш час можна придбати каструлю на будь-який смак, багатофункціональну за всіма параметрами. Завдяки широкому вибору форм, візерунків і кольорів посуд буде не тільки першою помічницею на кухні, але і гармонійно доповнить будь-який дизайн.