Що таке індукційне дно каструлі
Виробники постійно випускають різні пристрої, які можуть полегшити нелегку працю по створенню різних кулінарних шедеврів. Не так давно в кухонному арсеналі з'явився черговий прилад − індукційна панель. Чим же вона така примітна?
Найважливіше, що відрізняє індукційну варильну панель від інших варіантів плит − сам принцип її роботи. З газовою плитою все гранично ясно: горить газ, він нагріває посуд, а значить, і їжу. Звичайна електрична плита має нагрівальний елемент, який під дією струму нагрівається сам і нагріває їжу.
В індукційній плиті основним елементом є індукційний струм. Він виникає, коли звичайної струм проходить через витки мідного дроту, які намотані на котушки і розташовані під варильною поверхнею. Під час проходження струму виникає змінне електромагнітне поле. Воно і створює цей самий індукційний струм, під дією якої електрони, що входять до складу матеріалу, починають рухатися − відбувається нагрівання.
Процедура приготування їжі на такій поверхні набагато простіше, швидше і ефективніше. Ось тільки посуд доведеться поміняти.
Каструля з індукційним дном: що це таке
Зміст статті
Основний елемент плит даного типу − поверхню з склокераміки. Під дією електромагнітного поля відбувається нагрівання посуду і, отже, її вмісту. При цьому поверхню плити не нагрівається.
Для роботи на такій варильної поверхні необхідна спеціальна кухонне начиння. Виготовлена вона повинна бути з металів, які можуть взаємодіяти з магнітом. Тому використовувати кераміку, скло або немагнітні метали не вийде. Якщо сама посуд не має магнітних властивостей, то її дно повинно бути з матеріалу, що реагує на магніт. Завдяки такій хитрощі виробників, цілком можливо застосовувати вироби з міді, алюмінію, кераміки.
Товщина не повинна бути менше п'яти-десяти міліметрів, а діаметр — не менше дванадцяти сантиметрів. Це необхідно, щоб поверхня посуду цілком закривала конфорку. При цьому донна частина посуду повинна бути абсолютно рівною, щоб між нею і конфоркою не було зазорів. Подібна товщина не дає деформуватися виробу і дозволяє йому рівномірно прогріватися.
Довідка! Підходить виріб для такої плити, можна легко перевірити магнітом. Якщо він прилип до дна — таку начиння спокійно можна відправляти на індукційну панель.
Критерії вибору каструль для індукційної плити
Вирушаючи в магазин за новою посудом для індукційної панелі, необхідно пам'ятати, що, крім магнітних якостей, вона повинна відповідати ще двом важливим параметрам: володіти товстим дном і необхідним діаметром.
Товщина днища
Щоб нагрів проходив рівномірно, слід купувати посуд, що має спеціальне дно. Його товщина має бути не менше п'яти міліметрів. Чим воно буде товщі, тим інтенсивніше буде йти нагрівання. Саме дно може бути виконана з однорідного матеріалу або з сплаву.
Масивність дна дозволяє зробити менш помітним перепад температури при зміні режиму нагрівання. Площину дна повинна бути рівною та не мати пошкоджень. Тонке дно схильне до деформації, можливі шиплячі звуки під час роботи індукційної плити. Якщо немає достатньої зіткнення з поверхнею плити, то їжа буде нагріватися нерівномірно. Крім цього, нерівності на донній частині здатні пошкодити робочу частини плити.
У більшості виробників кухонне начиння, рекомендована для використання на індукційних панелях, має маркування «induktion», а також піктограму із зображенням спіраль. Як правило, нижня частина такого посуду має спеціальний диск, що дозволяє ідеально рівно розмістити її на поверхні плити і не дає дну викривлятися.
Діаметр
Будь-яка начиння, якою передбачається користуватися на індукційній плиті, повинна володіти спеціальним диском, запобігає деформації. Неприпустимо використовувати посуд, якщо вона має увігнуте дно.
Мінімальний діаметр донної частини не повинен бути менше дванадцяти сантиметрів. В іншому випадку не станеться реакції магнітної котушки і, отже, ніякого нагріву не буде.
Довідка! Для кавових гурманів у продажу є спеціальні адаптери для турків, що мають форму кола. Це дозволяє не відмовлятися від вже звичної речі. Крім того, деякі моделі індукційних панелей оснащені функцією Flexinduction, що дозволяє їм підлаштовуватися під розмір встановленої на них посуду.
Види каструль для індукційної плити
На прилавках магазинів є величезний вибір різної кухонного начиння. Щоб з усього цього різноманіття вибрати підходящий варіант, необхідно вникнути в деякі деталі. Всі вироби, призначені для використання на індукційних плитах, можна класифікувати за матеріалом, а також по функціональним призначенням.
Класифікація за матеріалом
Є величезна кількість всілякої начиння, сумісної з індукційними панелями. Для її виготовлення використовують: нержавіючу сталь, чавун, алюміній, мідь. Як кажуть, на будь-який смак і колір!
Каструлі з нержавіючої сталі
Велика частина каструль, які виробляються для використання на індукційних панелях, виготовляється з нержавіючої сталі, так як вона має високу стійкість до корозії. Її характерні особливості:
- Їжа не втрачає своїх корисних якостей.
- За рахунок спеціального дна скорочується час приготування.
- Після охолодження посуд можна поставити в холодильник разом з їжею.
- Начиння з цього матеріалу − легка і міцна, володіє тривалим терміном експлуатації.
- Дизайн такого виробу впишеться в будь-який інтер'єр.
Посуд, виготовлений з нержавіючої сталі, може мати покриття з емалі. Подібне покриття наноситься на вироби з товстими стінками. Помічено: якщо поверхня виробу не глянцева, то процес нагрівання проходить швидше.
Чавун
Цей матеріал давно і успішно використовують для виготовлення кухонного начиння. У нього є свої позитивні якості:
- їжа не пригорає і тривалий час залишається теплою;
- у цього матеріалу великий експлуатаційний термін;
- прогрів йде рівномірно;
- чавун екологічно безпечний.
На вироби з цього матеріалу дуже часто наноситься декоративний емалевий шар. Декоративне покриття може бути глянсовим або матовим вигляд. На внутрішній стороні часто є антипригарне покриття. Якщо начиння має шорстку структуру, то, як правило, на неї наносять особливу емаль.
Увага! Посуд з такого матеріалу досить важка, тому слід виявляти особливу обережність у поводженні, щоб не пошкодити поверхню плити.
Алюміній
Останнім часом у продажу стали з'являтися каструлі, зроблені з алюмінію, але зі спеціальними добавками. Алюміній сам по собі не реагує на магніт, але внесені до нього добавки роблять можливим використання такого посуду на індукційних панелях. Головне − не забувати перевіряти, чи є напис «Induction».
Емальовані каструлі
Начиння, виготовлена із заліза і вкритий емаллю, цілком підходить для використання на індукційних панелях. Для виробництва такої начиння використовуються різні сплави. Основні якості:
- матеріал легко прогрівається, екологічно безпечний;
- дозволяє зберігати приготовану їжу;
- володіє симпатичним виглядом − найчастіше продається цілими наборами, що включають предмети різного розміру і призначення.
Можливе використання в духовій шафі. Головне − не допускати різких температурних стрибків і не готувати продукти, які вимагає температури вище 250 градусів.
Важливо! Перед покупкою перевіряйте виріб на наявність заглиблень в днище. Вони здатні викликати посилення хвильового коливання струму, що неприпустимо.
За функціональним призначенням
Посуд, призначений для індукційних плит, володіє широким дном і невеликою висотою. Великий діаметр дна, дозволяє прискорити прогрівання, а невелика висота робить його практично миттєвим і рівномірним. Від цього залежить не тільки час, необхідний на приготування їжі, але і якість готового продукту.
Універсальна каструля
Каструлі універсального типу стануть для будь-якої господині незамінними. Вони швидко нагріваються, дозволяють в стислі терміни приготувати будь супи, гарніри, страви з м'яса та риби. У цій начиння можна навіть молоко кип'ятити.
При покупці необхідно стежити за наступними параметрами:
- обсяг повинен знаходитися в межах від 1,4 до 5,8 літрів;
- дно повинно бути рівним, не тонше трьох міліметрів і покривати, як мінімум, сімдесят відсотків поверхні конфорки.
Найчастіше подібна начиння забезпечується диском, запобігає деформації − це дає якісне зчеплення з поверхнею плити. Всередину антипригарного покриття вносять речовина, що містить сапфір, що захищає від появи подряпин. Виготовлені з бакеліту ручки не нагріваються, тому немає потреби в прихватках.
Сотейник
Сотейник − один з видів посуду для кухні. Він досить багатофункціональний і може виконувати функції і сковороди і каструлі. Готують в ньому, використовуючи багато води: пасерують, тушкують. Він дозволяє приготувати страви відмінної якості:
- якщо його застосовують як сковороду, то можна смажити стейки з риби або м'яса або зробити овочеву піджарку;
- на невеликому прогріві можна згасити рагу, приготувати соус або плов.
Товсте дно дозволяє рівномірно прогрівати їжу і не дає їй підгоряти. Завдяки цьому, олії витрачається набагато менше. Сотейник застосовують і для розігріву їжі.
Його плюси:
- швидкий нагрів і охолодження;
- наявність кришки;
- багатофункціональність;
- високі стінки − вище, ніж у сковороди.
Правила догляду
Як і будь-яка інша посуд, посуд для індукційних панелей вимагає правильного догляду:
- можна мити в посудомийних машинах;
- відмивати необхідно відразу − не слід відкладати на кілька днів, допускаючи присыхание залишків їжі;
- необхідно використовувати тільки м'які миючі засоби;
- не допускається застосування жорстких щіток або губок з абразивною поверхнею;
- після миття витирати насухо, щоб запобігти появі іржі.
Утворився наліт видаляється оцтом. Для боротьби з темними плямами досить прокип'ятити начиння у воді, додавши соду.
Вибір посуду залишається за покупцем. Все залежить від його потреб і переваг. У будь-якому випадку, якщо дотримувати нескладні правила, кухонне начиння буде служити тривалий час і не втратить своїх якостей.