Як приготувати капучіно в кавомашині

З кожним роком число прихильників кави зростає. Цей напій приваблює не тільки своїм ароматом, але і різними варіантами виконання. Знаменитий еспресо, американо, кави з молоком, вершками, з додаванням алкоголю, морозивом. І, звичайно ж, не можна не згадати такий гарний кави з величезною збитою молочною піною, як капучіно.

Сам по собі напій капучіно це по суті кави еспрессо в який додається спінене молоко.

Історія походження цієї назви пов'язана з одягом давніх монахів. У 16 столітті ченці — капуцини носили традиційно темний одяг, а поверх неї надягали капюшон білого кольору. Так і кави коричневий, а зверху велика пінна шапка з молока. Саме в той період часу в каву стали часто додати вершки або молоко. Хоча за традицією кави в ті часи вважався напоєм нечистої сили і пили його з побоюванням. Так як розбурхував, надає тонізуючу дію.

Тому одні історики сходяться на думці, що молоко у нього почали додавати, щоб пом'якшити тонізуючу дію, інші сходяться в думці, що кава в ті часи був дуже дорогий і тому його розбавляли гарячим молоком з економії.

Варимо каву в кавомашині

В кавомашині з капучинатором

На сьогоднішній день капучіно один з популярних кавових напоїв. Його готують у спеціальних кавових машинах, які дозволяють вспінювати молоко.

Така насадка, називається капучинатор. Не всі кавоварки мають однаковий принцип дії, тому і капучіно виходить різним за смаком.

Насадка панарелло

Машина для приготування кави може мати, як автоматичний капучинатор, так і ручний (він має наконечник панарелло).

Розглядаючи машини для приготування кави з ручною насадкою для капучино, необхідно відзначити, що моделі з таким капучинатором багато. І пристрій для капучино виконано у вигляді труби, розташованої на робочій панелі кавомашини. З цієї трубочці під високим тиском нагнітається пара.

Така трубочка може бути виконана як з металу, так і пластику. Насадка на такій трубі (панарелло) може мати кілька отворів, що істотно спрощує процес збивання молока. Як кажуть в професійних колах бариста, для того, щоб робити хороший капучіно необов'язково мати панарелло, професіонали обходяться і без нього, але в якості пристрою для домашнього застосування — це зручність.

Багато моделей з простою системою для капучино випускаються під марками Delonghi, Philips. Ці кавоварки популярні з-за своєї простоти і швидкого приготування ароматного напою для всієї родини.

Спосіб приготування капучіно в машинах з ручним насадкою:

  • дати вийти пару з трубки (це і видалення вологи з майбутнього спіненого молока, і прочищення труби);
  • натуральне жирне молоко налити в спеціальний глечик (зазвичай з нержавіючої сталі);
  • підставити ємність під трубку і обертальними рухами збити молоко за допомогою пари;
  • якщо кавова машина оснащена насадкою панарелло, то можна працювати з нею під кутом, трохи відхиливши її від кувшинчика з молоком;

Важливо! Не занадто сильно розігріти молоко, максимальна температура — це сімдесят градусів. Перевіряти температуру молока можна просто тримаючи глечик у руці. Сильно розігріту молоко дає вже не зовсім хороший смак всьому капучіно. Після збивання, щоб видалити занадто великі бульбашки необхідно кілька разів стукнути дном глечика з молоком об стіл, і тоді великі бульбашки осядуть. Отримана піна відмінно підійде для приготування кафе макіато (кава з молоком), латте макіато (молоко з кавою), капучино.

Кавомашини оснащені автоматичним капучинатором, бувають двох типів — це пристрої з отходным шлангом і моделі, де зроблено шланг у вигляді глечика, в який наливається молоко. Перший тип дозволяє готувати каву в дві фази.

Сам кава готується окремо, а молоко окремо. Причому молоко немає необхідності наливати в окрему ємність, а достатньо відкрити пакет і помістити всередину трубочку-шланг і потім включити подачу молока, після наливання кави. Такий автомат вигідний тим, що дозволяє приготувати не тільки капучіно, але і латте макіато. Спочатку збивається молоко і потім додається трохи кави і латте макіато готово.

Такі машини мають прийнятну ціну, але з недоліків варто згадати неможливість готувати каву повністю автоматично, так як доводиться переставляти чашку спочатку під кави, потім під подачу молочної піни. До того ж не завжди вдається зробити піну рівномірної консистенції і це залежить від ступеня розігріву трубки, що видає пар. Але разом з тим моделі таких кавоварок популярні для багатьох кафе і для домашнього використання.

З машиною для приготування капучино, має глечик працювати легко. По-перше, затока молоко в ємність її можна чудово зберігати в холодильнику. Така ємність має регулювання щільності піни при збиванні, а сама форма глечика адаптована під ефективне збивання. Потрібний напій готується в два натискання. Спочатку на сенсорній панелі виставляється еспресо, а потім потрібно натиснути на подачу молочної піни. Ціни на такі вироби досить високі, але і зручність приготування ароматного кавового напою на високому рівні.

Вбудованим капучинатором також оснащені деякі типи ріжкових кавоварок. Але все одно процес приготування капучіно в такій машині довше. Так як необхідно пройти весь процес приготування кави, починаючи від його молоття, потім насипати, сформувавши таблетку для ріжка.

Без капучинатора

Не варто відмовляти собі в улюблених ласощах, якщо у вибраній вами кавомашині немає капучинатора. Його можна придбати окремо. Капучинаторы працюють на принципі магнітного віночка або механічного.

Їх зручно мити, працюють вони не голосно. До того ж істотною перевагою є їх ціна, порівняно з вбудованим пристроєм в кавоварку.

Інші способи і рецепти

Капсульна кавоварка готує капучіно на основі сухого екстракту молока. При приготуванні капучіно у капсульних машинах використовують спочатку капсулу з кавою, а потім з вершками.

Якість напою все одно не дотягує до капучино приготованого ручним методом або за допомогою спеціальних кавових насадок. І ціна кінцевого продукту виходить істотно дорожче, так як використовується дві капсули. Але висока якість видають машини автоматичного приготування кави Неспрессо, які збивають молоко за допомогою окремого взбивателя — аэрочино. Продукт виходить якісним і зручний при приготуванні.