Чалди для кавомашини

Кавові чалди – це новинка в області кавовій індустрії. Нові технології дозволяють готувати ароматні напої буквально за лічені хвилини, смакові якості кави при цьому не страждають. Останнім часом серед офісів спостерігається тенденція встановлення саме чалдовых кавоварок.

Що таке чалди для кавомашини?

Чалда являє собою фільтр-пакетик з кавою. Маса його становить близько 7-9 грамів. Для пакета використовується виключно перфорована двошаровий папір. Форма чалда – кругла.

Історична довідка

Ідея виробництва чалдов з'явилася в Італії, а назва походить від італійського слова «cialda», що перекладається як «вафля». Перші кавомашини, які працюють з даним продуктом почали проводитися відомої швейцарської компанією Nespresso.

Ідея швидко почала розвиватися і виробники не стали обмежуватися одним сортом кави. На сьогоднішній день асортимент нараховує близько 20 видів. У Росії виробництвом новинки почала займатися компанія «Купо».

Виробництво

Процес виготовлення чалдов досить складний і включає в себе кілька етапів:

  1. Підготовка кавових зерен. Часто виробники використовують відразу кілька сортів.
  2. Обжарювання кави.
  3. Вплив навколишнього середовища на продукт. Це досить важливий етап. Протягом декількох днів відбуваються потрібні хімічні реакції, що сприяють повному розкриттю всіх якостей зерен.
  4. Створення меленої кави.
  5. Герметична упаковка, яка відбувається буквально за кілька секунд. Завдяки такій упаковці кава здатна довго зберігати свої смакові характеристики.

Увага! Чалди надовго зберігають свої смакові якості саме за рахунок герметичної упаковки.

Чалди, як правило, виготовляються двох розмірів:

  • діаметр 44 мм;
  • діаметр 55 мм

Вид залежить безпосередньо від моделі кавоварки. Реалізація кавових пакетиків здійснюється в коробках або металевих банках від 18 до 100 штук. При цьому чалди можуть бути пресованими і порошковими.

Також виробники можуть використовувати папір різної щільності для створення фільтр-пакетів. Це багато в чому обумовлюється міцністю кави, тиском води в кавомашині. Чим менше тиск, тим щільніше повинна бути папір.

Види кави

Кава в чалдах може бути з різними смаковими добавками, типу карамелі, шоколаду, горіха, вершків або ванілі. Можливо поєднання декількох смакових добавок. Також на прилавках магазинів можна побачити чалди з кавою різного ступеня обжарювання, що помітно впливає на смак напою.

Багато виробників почали випускати набори чалдов, містять таблетки з різних сортів кави, з різними смаковими добавками. Це дуже зручно, так як з'являється можливість кожен раз пробувати новий вид напою, тим самим визначаючи для себе найбільш підходящий.

Увага! Вибираючи чалди з смаковими добавками, обов'язково потрібно ретельно вивчити склад. Якісний продукт має мінімальну кількість «зайвих» інгредієнтів.

Для людей, які мають певні проблеми зі здоров'ям, виробники пропонують продукцію без кофеїну. Такі сорти частіше мають легкі фруктові аромати.

Найпоширенішими вважаються наступні види кави:

  1. Для любителів капучіно підійде Italco Concerto, що володіє ледь вловимим ароматом фундука.
  2. Buscaglione Long володіє легкою гіркуватістю, користується популярністю у людей, що віддають перевагу американо.
  3. А ось тим, хто віддає перевагу еспресо варто звернути увагу на Italko Assolo.
  4. San Giusto має смаку шоколадні відтінки.
  5. ILLY Espresso – це один з найбільш міцних видів кави, при варінні утворюється красива пінка.
  6. Lavazza – міцний напій зі стійким шоколадним ароматом і присмаком.

В цілому для кожного виду чалдовых кавоварок є до 20 різновидів кави, але споживачам хочеться все більше і більше різноманітності. Це змушує виробників працювати над створенням нових видів кавових таблеток.

Як правильно вибрати чалди

Щоб здійснити правильний вибір продукту і не розчаруватися в покупці слід звернути увагу на кілька важливих порад фахівців:

  1. Багато залежить від місця вирощування кавових зерен. Кращі сорти привозять з Ефіопії. Не поступаються їм за смаковими характеристиками зерна, привезені з Коста-Ріки і Колумбії. А от кава на Гаїті має трохи незвичайний солодкий присмак.
  2. Звертати увагу на ступінь помелу. Краще вибирати середню ступінь.
  3. Не можна економити на якості. До складу, як правило, входить робуста. І чим нижче її зміст, тим вище якість напою, а відповідно і ціна. Ідеальним вважається кава, в якому вона є в кількості 20%.
  4. Чалди потрібно купувати у відповідності з технічними вимогами кавоварки та рекомендацій виробника. Відхилення від них може призвести до отримання несмачного і неякісного кави, а також до поломки техніки.

Кавомашини для чалдов

Виробництвом кавоварок, що функціонують з використанням чалдов, займаються наступні компанії:

  • WMF AG.
  • Severin.
  • Philips.

Ця техніка відрізняється безшумністю і високою якістю готового напою. Однак багатьох не влаштовує, що немає можливості регулювати міцність кави.

Виробники вважають, що подібне зауваження повинне відноситися не до кавомашині, а до чалдам. Споживач повинен купувати кавові таблетки потрібної ступеня міцності. Але експерти вважають, що фортеця також залежить від швидкості проходження води (це відноситься до спресованим чалдам).

Чим повільніше проходить вода через таблетку, тим міцніше виходить напій. Також чим вище щільність спресованого кави, тим вище міцність, так як рідина встигає «взяти» з мелених зерен набагато більше смакових якостей. Чалдові кавоварки дуже прості в експлуатації. Достатньо закласти фільтр-пакет і вже через півхвилини ароматний напій готовий. Практично відразу можна завантажувати наступний чалд, ніякого бруду після приготування кави не залишається.

Переваги і недоліки

Будь-яка техніка має плюси та мінуси використання. До основних переваг чалдовых кавоварок відносять:

  1. Завжди свіжий і насичений смак кави, навіть якщо фільтр-пакети довгий час зберігалися в упаковці (спосіб виготовлення зберігає всі якості тривалий час).
  2. Економне витрачання чалдов. Вони частіше продаються великими упаковками, яких вистачає надовго.
  3. Абсолютна відсутність хімічних добавок. До складу входять тільки натуральні продукти.
  4. Папір фільтр-пакета вважається екологічно чистою та безпечною для здоров'я людини.
  5. Простота варіння кави.
  6. Швидке отримання ароматного напою.

Але, звичайно, є і кілька недоліків:

  1. Маловідомі виробники можуть використовувати не найякіснішу сировину.
  2. Вибір видів кави дещо обмежений.
  3. Немає можливості самостійно регулювати міцність напою.
  4. Чалди не вважаються поширеним продуктом в магазинах, знайти їх досить проблематично. Тим більше складно знайти різноманітні фільтр-пакети з добавками.
  5. Ціна вважається високою в порівнянні з поширеними кавовими машинами.

Роблячи вибір кавоварки, кожен споживач сам для себе вирішує, які якості техніки для нього пріоритетом і на що слід звернути увагу. У будь-якому випадку чалдові кавоварка – це швидко та якісно.

Технологічний процес виготовлення кава в чалдах

Використання чалдовых кавоварок не викликає труднощів навіть у маленьких дітей. Фільтр-пакет дістають з упаковки, поміщають в спеціальний відсік в кавомашині і через 30 секунд отримують чашку ароматної кави. Робота техніки полягає в наступному: розігріта до певної температури вода під високим тиском проходить через чалду, витягаючи з кави аромат і смакові якості.

Потім напій просто стікає в чашки. Деякі моделі (дорожчі) передбачають зміну робочих режимів, що теж робиться дуже просто і не вимагає особливих зусиль. Або ж розроблена техніка, що дозволяє готувати одночасно дві чашки кави, що дуже зручно. Не виникає жодних проблем і з очищенням кавоварки: достатньо просто дістати і викинути використану чалду разом з рештою вмістом.

Увага! Повторне використання чалди неприпустимо.

Експерти вважають, що смак і якість кави, звареної в чалдовой кавомашині нічим не гірше напою, приготованого в турці за всіма правилами.

Але спосіб приготування значно заощаджує дорогоцінний час.