Як працює кавова машина

Кавова машина здатна приготувати каву за 1-2 хвилини. Користувач може вибрати потрібний рецепт улюбленого напою. При цьому самостійно молоти зерна немає необхідності. Залежно від різновиду приладу для заварювання використовують зерна або капсули.

Апарат самостійно прокипятит воду до потрібної температури. Багато любителів кави цікавляться, як кавомашина створює насичений ароматний напій.

Принцип роботи кавомашини

Для якісної кави використовують кип'ячену воду, яку апарат самостійно підігріває. Температура води регулюється в межах 80-120° автоматично залежно від типу обраного напою і особливостей апарату.

Фортеця кави регулюється не у всіх типах пристроїв. У ріжкових моделях щоб він став більш насиченим, потрібно щільніше спресувати мелене сировину в холдере. Більшість апаратів оснащено кнопкою або сенсорним управлінням, що дозволяє вибрати потрібний обсяг рідини.

Пристрій апарату

Головним конструктивним елементом кавомашини є резервуар з водою з вбудованим теном. Кількість нагрівальних елементів в різних агрегатах може відрізнятися. Бойлер нагріває воду до заданої температури.

Деякі апарати прогрівають напій пором, що надходять від кип'ятіння води. Рідина пересувається по спеціальним трубок за допомогою помпи. Піддон запобігає розтіканню води при випадковому зливі. Тиск у приладі контролюється за допомогою запобіжного клапана.

Для зберігання і перемелювання зерен в комбінованих моделях вбудований спеціальний резервуар. Не всі види кавових машин підтримують налаштування різного ступеня помелу. Кавомолки в разі поломки вимагають значних витрат на ремонт. У капсульних моделях замість відсіку для кавового порошку передбачений тримач для капсул або чалд. Для розливу напою є один або кілька носиків з вбудованим соплом. Опція очищення і фільтрації води необхідна для захисту резервуару від накипу і відкладень.

Загальні принципи роботи

Автоматичні кавоварки перед кожним запуском самостійно тестуються на наявність несправностей. Процес тестування супроводжується світловою індикацією. Рідина з бака закачується в бойлер.

При цьому лічильник відраховує потрібну кількість рідини. Зерна закладають в бункер кавомолки та вибирають потрібну ступінь помелу і дозування напою. Далі автоматично агрегат нагнітає помпою потрібний тиск.

Увага! Жорна кофемолки виготовляють керамічними та металевими. Кераміка малошумна, а металеві елементи більш довговічні.

Перемелене сировину переноситься в приймач, у якому воно пресується і обдается окропом, які досягли температури 95°. У більшості пристроїв робочий тиск становить 15 бар. У ріжкових моделях мінімальний тиск становить 3-4 бару. Готовий напій через сопло диспенсера переливається в чашку.

Використану сировину переноситься в спеціальний резервуар для відходів, після чого агрегат готовий до подальшого використання. Чистка комплектуючих в ручному режимі після приготування кави не потрібна. По закінченню готування потрібно видаляти з контейнера відпрацьований сировина.

Важливо! Тиск впливає на тривалість приготування кави, його смак, міцність і аромат. Заварювання при тиску 3-4 бару дає можливість отримати міцний напій, при 15 барах – більш м'який і ніжний з вираженим ароматом.

Як працює капучинатор в кавомашині?

Капучинатор являє собою пристосування для емульгування молока. Збита пінка використовується для приготування напоїв на основі еспрессо. Даний пристрій може бути вбудованим або кріпитися у вигляді насадки.

Молоко надходить у капучинатор через трубку з посуду або пакети з молоком. Молоко підігрівається парою всередині пристрою. Через калібрований отвір в нього подається трохи повітря. У процесі змішування повітря з молоком виходить піна.

Як працює кавова машина: відео

Приготування кавового напою виконується в кілька етапів:

  • дроблення зерен заданої ступеня полола;
  • пресування в бункері;
  • дозування сировини і обробка окропом;
  • розлив готового напою по чашках.

Головним достоїнством автоматичних моделей є можливість заварювання свіжозмеленої кави з мінімальним втручанням користувача в процес приготування. Слід пам'ятати, що апарати з двома соплами розподіляють напій одночасно на дві чашки.

Краплинні машини призначені для напівавтоматичної приготування. Колба має фіксований розмір. У неї може вміститися кілька чашок кави.

Апарат підбирають виходячи з потрібної кількості готового напою. Зерно попередньо перемелюють або набувають мелене сировину. Його укладають в бункер в потрібній кількості і трамбують. Апарат маленькими порціями пропускає воду через сировину, зливаючи готовий напій в чашку. По закінченню заварювання бункер потрібно обов'язково очистити від відходів.

Важливо! Не слід готувати напій «про запас». Заварене кави не підлягає тривалому зберіганню, втрачає смакові якості і аромат.

Як працює капсульна кавоварка?

Капсульні машини не вимагають попереднього помелу кави і пресування сировини в холдере. Капсула являє собою пластиковий резервуар, запаяний у фольгу. В ньому є два фільтра для проціджування води і готового напою.

Під тиском гаряча пара надходить у ріжок, проколюється капсула. Гаряча вода через фільтр потрапляє всередину коробочки з порошком. По завершенню екстракції готовий напій проціджують другим фільтром і надходить в чашку.

Вода у капсульних моделях заливається в бак, розташований позаду апарата. З допомогою насоса рідина подається з бака в машину. Підігрів до заданої температури виконується теном. Окріп проходить крізь капсулу, заварюючи міцний напій. Залишки відпрацьованого сировини залишаються на фільтрі капсули, а рідина зливається в чашку.

Після заварювання використана капсула викидається. Апарат не потрібно механічно очищати. Відпрацьовані контейнери збираються в резервуар для відходів, здатний зберігати до 15 капсул. Функція підігріву чашок присутній не у всіх кавоварках.

Моделі розрізняються характеристиками потужності. В асортименті представлені апарати на 950-1700 Вт. Вони працюють під тиском 15-19 атмосфер. Від обсягу бака буде залежати, скільки порцій кави зможе приготувати агрегат без необхідності додавання води. Пристрої з таймером дають можливість заварити напій до певного часу. У продажу є комбіновані апарати, призначені для заварки зернової кави і напою з капсул.