Як молоти каву в кавомолці

Терпкий, підбадьорливий свіжозаварений кави — відмінний початок продуктивного дня. Справжні кавомани знають: справжня користь і багатий смак — результат правильного помелу зерен. Щоб кожен день насолоджуватися глибиною аромату і смаку, варто навчитися грамотно працювати з кавомолкою.

Основні види помелу кави

Кожному напою — своя консистенція. В першу чергу варто орієнтуватися на власні уподобання і спосіб приготування. Сучасні кавомолки дають можливість отримувати різні види помелу.

  1. Великий. Щоб добитися такої консистенції, знадобиться всього 10 секунд. Діаметр частинок при цьому буде близько 0,8 мм. Молоти каву потрібно приблизно за 8 хвилин до приготування. Велика помолка — ідеальний варіант для крапельних кавоварок.
  2. Середній. Таку каву можна використовувати у всіх типах кавоварок. Час помелу — 13 секунд. І лише 6 хвилин у вас є на те, щоб використовувати мелені зерна, не втративши дорогоцінного смаку і аромату.
  3. Дрібний. Цей тип розмелювання підійде для ріжкових кавоварок. Час роботи пристрою — 20 секунд. Від подрібнення до варіння повинно пройти не більше 4 хвилин.
  4. Еспресо. Як видно з назви, кава такого помелу використовується для еспресо, коли подрібнені зерна пропускаються через пар. Це надтонкий помел, що отримується протягом 25-30 секунд.
  5. Порошкоподібний. Зерна, подрібнені «в пил», підійдуть для турків і заварювання в чашках. На їх перемелювання піде приблизно 40 секунд. Використовувати кавовий порошок слід негайно.

ВАЖЛИВО! Вибираючи між електричною і ручної кавомолкою, віддайте перевагу другому варіанту. Знавці стверджують, що за рахунок невисокої швидкості роботи зерна в процесі подрібнення не перегріваються і кава зберігає свій первозданний аромат.

Правила: як молоти каву в кавомолці

На перший погляд, нічого складного в тому, щоб подрібнити зерна, немає. Дійсно, процес перемелювання простий як все геніальне. Але як у будь-якій справі, тут є свої правила, дотримання яких зробить з вас справжнього кавового гуру.

  1. Визначившись зі ступенем помелу, дотримуйтеся час, як подрібнення, так і використання. Чітко дотримуючись рецептури, ви отримаєте напій, багатий аромат і смак.
  2. Не лінуйтеся молоти каву перед кожним заварюванням. Термін зберігання подрібнених зерен складають лічені години: далі аромат і смак губляться.
  3. Якщо частина порошку все ж залишилася, помістіть його в герметичну ємність і приберіть в сухе місце. Кращий варіант — холодильник.

Як налаштувати помел в пристрої

Як налаштувати помел на кавомолці? Очевидно, що тип кавомолки має значення. У кожного пристрою є свої особливості, які варто враховувати перед подрібненням зерен.

  1. Ручна кавомолка. Принцип дії заснований на роботі двох ножів: один закріплений практично на дні ємності, другий з'єднаний з ручкою. В ручному пристрої не вийде зіпсувати кави: головне — дотримуватися час.
  2. Ножове пристрій. У такий кавомолці зерна перемелюються ножами, які працюють на високій швидкості. Чим довше час роботи, тим дрібніше буде помел. Щоб консистенція була однорідною, не варто за один раз подрібнювати більше 120 мл (приблизно 8 столових ложок) зерен.
  3. Жорновий млин. Такі кавомолки перетирають зерна. Головне, на що потрібно звертати увагу — відстань між ножами. Чим воно менше, тим тонше буде помел.

Яку б кавомолку ви не вибрали, перші рази можна вважати експериментальними. Ідеальний помел найчастіше підбирається досвідченим шляхом.

Подрібнення зерен може здатися комусь клопіткою справою. Але якщо ви по-справжньому любите каву, такі маніпуляції однозначно себе виправдовують. Не відмовляйте собі в задоволенні починати день з чашки ароматного напою.