Що таке кавоварка ріжкового типу

Любите пити каву щоранку? Не уявляєте собі, як пропрацюєте цілий день в офісі без цього ароматного напою? Якщо ви віддаєте перевагу пити каву не у кафе, а готувати його самостійно, вас, звичайно, хвилює питання: «Як швидко, і не витрачаючи зайвий час, отримати дійсно якісний напій?»

Часто серед безлічі пристроїв для приготування кави легко можна заплутатися простому покупцеві. Кавова машина крапельного типу, турка, гейзерні кавник, капсульний або ріжкова кавоварка — що краще придбати щоб отримати дійсно смачний і ароматний напій? Як правильно вибрати прилад, щоб він прослужив вам довго? Сьогодні ми поговоримо про достоїнства і недоліки ріжкових кавоварок і нюанси їх використання.

Ріжкова кавоварка — пристрій, принцип роботи

Якщо ви дорожіть кожною хвилинкою і часу стежити за приготуванням напою у вас немає, вам безсумнівно підійде ріжкова кавоварка. Вона швидко і без праці приготує для вас вдома або в офісі відразу кілька чашок міцного і ароматного напою з улюбленої багатьма легкої пінкою.

Ріжкова кавоварка — це пристрій з ручкою у вигляді ріжка (холдера) в який закладаються мелені зерна. Саме через них і проходить пар, необхідний для заварювання напою. Ріжки забезпечені ручкою. Їх кількість зазвичай 1 або 2. Однорожковый прилад, як правило, розрахований лише на 2 чашки напою. Для офісів і великої кількості людей підійде модель вже з 2 ріжками.

Ще ріжкову кавоварку часто називають «еспрессо» за швидкість приготування напою. Готувати каву в такому приладі дуже просто і під силу кожному.

Етапи приготування кави в рожкової кавоварці:

  1. помістити потрібну кількість меленої кави в ріжок;
  2. утрамбувати зерна за допомогою спеціального пристрою;
  3. налити води у відповідний резервуар;
  4. підставити чашки;
  5. натиснути кнопку пуск.

Але все кавоварки подібного типу однакові? Є у них суттєві відмінності між собою?

Типи кавоварок ріжкових

Існує 2 основних різновиди ріжкових кавників:

  • помпова;
  • парова.

В помпових пристроях гаряча вода під тиском проходить через каву заварюючи його. Потужність моделей подібного типу 1000-1700 Вт, тиск від 5 до 15 бар.

Одну кавову чашку такий апарат приготує для вас приблизно за 30 хвилин. Кількість чашок вона робить значно більше паровий моделі (6-7 штук). Вартість помпових пристроїв значно вище, ніж у парових. Але що поробиш, для справжніх гурманів це не проблема, коли попереду чекає відмінний результат.

В парових кавоварках тиск менше (не 5-15 бар, а всього 4-5 бар), а температура заварювання більше ніж у помпових (100, а не 95 градусів), при цьому потужність їх не більше 1000 Вт. Час приготування чашки напою становить 2 хвилини. Заварювання не водою, а гарячим пором залишає в ньому більше кофеїну, але при цьому робить напій менш ароматним, зате більш насиченим.

Які переваги і недоліки кавоварка ріжкового типу, якщо порівнювати її з іншими автоматичними і ручними пристроями для приготування кави?

Плюси і мінуси рожкової кавоварки

Плюси рожкової кавоварки перед іншими:

  • вона готує каву з більш вираженими смаковими якостями, порівняно з краплинними моделями;
  • на каву утворюється улюблена багатьма приємна пінка кремового відтінку;
  • не потрібно стежити за приготуванням напою;
  • приготування кави під тиском дозволяє отримати мінімальний витрата кавових зерен.

Мінуси:

  • відсутня вбудована кофемолка;
  • необхідно ущільнювати кави в ріжку з допомогою темпера.
  • використання її більш трудомістка, ніж у крапельних кавоварок;
  • займає достатньо багато місця на кухні.

Як же вибрати потрібну модель, щоб не помилитися? Скористайтеся нашими порадами.

Секрети вибору кавника ріжкового типу:

  • Практично, якщо ріжок виготовлений з нержавіючої сталі, а не з пластмаси. В цьому разі він краще прогрівається, напій виходить міцніше і без сторонніх смаків.
  • Наявність темпера дозволяє легко утрамбувати кави і отримати якісний результат.
  • Зручно, якщо контейнер для води у кавника буде знімним, це спростить догляд.
  • Резервуар для води краще прозорий або з індикацією, що показує її рівень.
  • Чим більше значення тиску приладу, тим якісніше отриманий результат.
  • Світлові індикатори — слідкують за часом готовності, температурою та кількістю води.
  • Автоматичне вимкнення — функція, захищає від перегріву.
  • Клапани пара підвищують безпеку експлуатації та збільшують її строк.
  • Наявність другої помпи, дозволяє одночасно готувати і «еспрессо» і «капучіно».
  • Знімний піддон для подтекающих крапель, спростить догляд.
  • Кнопка «Стоп» дасть можливість перервати процес, якщо це необхідно.
  • Роздвоєне сопло дозволить налити кави відразу в 2 чашки.
  • Функція підігріву готового напою і молока теж буде вельми до речі.
  • Наявність у наборі капучинатор — паранелло дозволить зробити капучино або латте.

Загалом, нехай ріжкові кавоварки і не мають такого безліч функцій і можливостей, як професійні кавоварки, але за допомогою них цілком можна приготувати відмінний за смаковими якостями кави.

А ціна буде в рази дешевше, ніж у професійних апаратів. Але варто врахувати при покупці, що чим кавник дорожче, тим ймовірність отримати більш якісний кави вище.

Як бачите, вибір відповідного апарату для приготування цього божественного напою різноманітний. І зрештою, кожному покупцеві підійде свій ідеальний варіант, що враховує всі його індивідуальні особливості.

Неквапливим і консервативним людям ідеальний класичний спосіб заварювання кави з допомогою турки, молодь воліє ультрасучасну капсульну машину. Хтось дістане надійну і перевірену з радянських часів гейзерную кавоварку, а інший по достоїнству оцінить дійсно якісну та професійну еспрессо-кавоварку ріжкового типу.