Як працюють кавоварки різних видів

Згідно зі статистикою, до 70% наших співвітчизників починають свій день з чашки ароматної кави. Причому майже половина з них використовує для приготування цього напою кавомашини. Однак навіть самі затяті кавомани не завжди знають про те, що існує кілька різновидів кавоварок, кожна з яких володіє своїми особливостями. І про них ми розповімо в цьому матеріалі.

Як працює кавоварка (загальні принципи)

Щоб приготувати каву ручним способом, слід спочатку обсмажити і помолоти зерна. Застосування кавоварок дозволяє пропустити ці кроки. Щоб усвідомити пристрій кавоварки, давайте розглянемо, яким чином вона варить напій:

  • Апарат нагріває рідину до 90 °С.
  • Для приготування застосовується мелену каву або в спеціальних капсулах. Завдяки своїй герметичності капсули здатні зберегти смакові якості протягом тривалого періоду часу.
  • Всередині апарату всі ці складові поєднуються, перетворюючись у результаті під смачний напій, який люблять майже всі.

Схеми практично всіх кавових апаратів ідентичні. Вони складаються з:

  • колби для приготування;
  • фільтра;
  • клапана, контролює тиск в машині;
  • забезпеченого кришечкою резервуара;
  • нагрівальної частини.

Кавоварки поділяються на такі різновиди:

  • гейзерні;
  • ріжкові;
  • краплинні.

Розглянемо їх докладніше.

Як працює гейзерна кавоварка

Кавоварки гейзерного типу відрізняються незначними габаритами. Зовні вони нагадують маленькі фарфорові кофейнички. При приготуванні рідина не витікає з приладу, однак доглядати за нею все ж треба.

Виділяють електричні моделі і не електричні. Останні можна встановлювати на стандартну плиту: газову чи електро. Вода подається знизу вгору і заливає мелену каву. Потім готовий напій виливається в особливу колбочку.

Такі кавоварки складаються з пари ємкостей, сполучених один з одним подібно пісочним годинником. Принцип роботи, як вже зрозуміло з назви, як біля гейзера. У центральній самій вузькій частині знаходиться особливий для кави (чашка типу сито). При закипанні води в нижньому резервуарі під тиском по трубці піднімається вгору, через шар меленої кави, заварюючи його. В результаті у верхній резервуар надходить вже готовий до вживання ароматний продукт, міцність якого залежить від кількості сухого кави.

Як працює краплинна кавоварка

Вона має простий принцип дії і доступну вартість. Закипаючи, вода з резервуару поступає в трубку, звідки по краплі наповнює фільтр з меленою кавою, а звідти вже також по краплі потрапляє в колбу – зазвичай, скляний. У даних моделях при створенні напою не використовується окріп і тиск пари.

Фільтри бувають трьох типів:

  • Паперові одноразові. Прості в застосуванні і гігієнічні. Їх не треба мити – вони віддаляються разом з кавовою гущею після закінчення приготування. Мінус – дані фільтри треба регулярно купувати.
  • Нейлонові. Розраховані приблизно на 60 використань, проте в реальності одного фільтра вистачає максимум на 65 чашок напою. Як правило, маються в комплекті з кавоварками.
  • Золоті. Являють собою нейлонові фільтри, вкриті нітратом титану, що надає виробу довговічність. Легко миються, але коштують недешево.

Увага! Чудовою альтернативою всім вищевказаним різновидів фільтрів є металеві моделі, які взагалі не треба міняти. Однак коштують вони зазвичай досить дорого.

Як працює ріжкова кавоварка

Ріжкові кавоварки користуються найбільшою популярністю. Вони прості в експлуатації, відрізняються доступною вартістю, а приготування у них триває не більше 3-4 хвилин. Це кращий вибір для шанувальників еспресо.

Цей пристрій іноді називають еспресо машиною. У таких апаратах використовується той же принцип дії, що і в інших моделях. Вода міститься в особливій посудині, де вона, закипаючи, перетворюється в пар.

Приготування напою відбувається завдяки тому, що пар під впливом тиску в 4-15 бар піднімається, змушуючи рідина стрімко проходити шар кави під впливом тиску. З кавового шару виділяються аромамасла і всілякі речовини, що надає кінцевому продукту оптимальну щільність, чудовий аромат і чудові смакові якості. Після варіння продукт розливають у чашки.

Для отримання смачного еспресо необхідно, щоб рівень тиску в помпі апарату становив не менше 15 бар, а в ріжку – 9 бар.

Дані робочі параметри здатні забезпечити тільки моделі з потужністю від мінімум 1000 Вт до максимум 1700 Вт. Пристрої з меншою потужністю не зможуть дати оптимального рівня тиску – подібні апарати за своїм принципом функціонування більше нагадують гейзрные.

Каву засипають у спеціальний ріжок, після чого він ретельно утрамбовується. Завдяки пристрою ці моделі і назвали ріжковими.

Виходячи з рівня тиску, ріжкові кавоварки діляться на два виду:

  • До 15 бар, в яких напій готується за лічені хвилини і виходить дуже ніжним і м'яким.
  • До 4 бар, де кава робиться повільно, але виходить насиченим.

Ріжок, куди завантажується мелену каву, виготовляють з металу або пластику. Оптимальний вибір – пристрої з ріжками з металу, в яких кави набагато краще прогрівається і повніше віддає напою власний аромат і смак.

В ріжках, виконаних з пластику, нагрів виходить низькоякісним, внаслідок чого кінцевий продукт виходить менш смачним. Звичайні моделі, призначені для домашньої експлуатації, обладнуються одним ріжком, що передбачає приготування одночасно пари чашок кавового напою. Для офісу або великої сім'ї актуальна машина з парою рожков.

Важливо! У ріжкових апаратах рідина нагрівається до 87-95 °С. При більш значній температурі вона закипить, і напій буде зіпсований.

Більш детально дізнатися про те, як функціонує кавоварка даного типу ви можете переглянувши відеоролик.