Чистка кулера для води

Кулер для води – популярна річ. Він неймовірно простий і зручний у використанні. Кулер встановлюють навіть вдома. А в офісах, банках, соціальних установах він став одним з найбільш затребуваних пристроїв.

Як і будь-який інший прилад, кулер вимагає уваги під час експлуатації. Його необхідно періодично чистити своїми руками. Цю процедуру можна довірити професіоналам, але цілком реально провести її самостійно. Про те, що для цього потрібно і як правильно виконати чистку піде мова в статті.

Пристрій кулера

Пристрій кулера не складна, представлена наступними елементами:

  1. Тара для води, зазвичай об'ємом від 19 до 30 літрів.
  2. Диспенсер, розподільна система якого складається з відділень для гарячої і холодної води.
  3. З'єднувальний патрубок. Завдяки йому вода з холодного відсіку надходить в бойлер для приготування гарячої води.
  4. Зворотний клапан. Служить для рівноваги тиску системи. Також, завдяки йому не відбувається перетин потоків води.

Кулери бувають підлогові, настільні, проточні. Підлогові працюють від електричної мережі. На лицьовій панелі такого пристрою розташоване табло, яке відображає вибір режиму роботи. Такі кулери повинні встановлюватися на ідеально рівну поверхню підлоги.

Настільні пристрої складаються з пластикової пляшки для води і пластикового підстави. Розміщувати їх потрібно на твердій поверхні, так як вони пристрої мають велику вагу.

У приладах проточного типу вода надходить не з тари, а прямо з водопроводу. Вони мають вбудовану систему очищення води. За принципом роботи нагадують звичайні фільтри, які багато хто з нас встановлюють в кухні.

Як часто кулеру потрібна чистка

Чистота води в пляшці не говорить про те, що кулер не потребує чищення. Бактерії не видно людському оку. Але вони здатні мігрувати з окремих елементів приладу в воду, тим самим роблячи її небезпечною. Займатися чищенням приладу потрібно приблизно раз у квартал.

Увага! В інструкціях до кулерів вказують, що чистку необхідно проводити не рідше одного разу на півріччя.

Але потрібно враховувати якість використовуваної води, температурний режим приміщення, і частота використання. Щоб напевно зробити кулер безпечним для здоров'я, чистити його потрібно частіше.

Крім того кулеру потрібна обов'язкова чистка, якщо змінився виробник води, виконані ремонтні роботи і в тому разі, якщо він не експлуатувався і стояв у вимкненому положенні тривалий час. Якщо тара не змінювалася протягом 30 днів, то почистити також необхідно.

Що буде, якщо не чистити кулер

Головне завдання чищення – усунення хвороботворних мікроорганізмів, які у величезній масі скупчуються в деталях пристрою і здатні проникати у воду.

  • Мікроорганізми, які живуть у пристрої, можуть утворювати наліт на внутрішніх складових. Цей же неприємний зелений наліт осідає на всіх частинах приладу.
  • У воді містяться спори різних водоростей. Якщо їх багато, вода стає зеленуватою. При цьому стає брудним сам прилад.
  • Якщо нехтувати чищенням пристрою, то на його стінках може утворитися пліснявий грибок. Це вже справжня загроза здоров'ю.
  • Коли кулер стоїть у великому офісі і нею користується велика кількість людей, то неминуче потрапляння різного сміття всередину пристрою: нитки з одягу, пил, волосся. Сміття здатний блокувати клапан і трубки, що призведе до перегріву і виходу з ладу.
  • При нагріванні рідини утворюється накип. Вона здатна порушити роботу нагрівального елемента й бака, зашкодить кран гарячої води. Якщо накип паралізує роботу нагрівального елемента, то вода перестане грітися.

Що знадобиться для чищення

Перш ніж приступити до процедури, потрібно уважно вивчити її тонкощі. Не можна чистити елементи пристрою всередині під краном з проточною водою. Також фахівці вкрай не рекомендують використовувати парові очищувачі або посудомийні машини.

Важлива інформація! Категорично заборонені у використанні порошки, абразивні речовини та горючі рідини: ацетон, гас або бензин. Вони руйнують частини приладу, здатні привести до поломки.

Очищення можна приурочити до зміни пляшки. Краще заздалегідь приготувати кошти, які знадобляться для того, щоб помити кулер:

  • гелеве, кремоподібна або рідкий засіб для миття посуду;
  • йоржик;
  • посуд з чистою водою (таз або миску);
  • гумові господарські рукавички;
  • паперові серветки або рушники;
  • розчин з 5 літрів води і 1/3 склянки лимонної кислоти.

Інструкція

Коли підготовчий етап завершено, переходять безпосередньо до чищення. Вона включає в себе кілька кроків, які потрібно виконувати в суворій послідовності:

  1. Кулер необхідно знеструмити.
  2. Зняти пляшку.
  3. Коли вода в пристрої охолоне, її потрібно злити. Для основної маси води використовують крани. Потім відкривають клапан і зливають воду, що залишилася. Клапан зазвичай розташовується в бічній або нижній частинах приладу. Його місцезнаходження краще знайти заздалегідь. Кулер рекомендується покачати з боку в бік, щоб прибрати всю рідину до останньої краплі.
  4. Знімають всі елементи. Першим ділом від'єднують лоток каплеприемника. Далі крани.
  5. Після цього потрібно переглянути конструкцію, так як для демонтажу деяких елементів може знадобитися викрутка.

Коли кулер розібраний, проводиться очищення його частин. Вона включає 3 види робіт:

  • санобробка;
  • видалення накипу;
  • полоскання.

Санобробка

Її ще називають дезінфекція. Її мета – видалити бактеріальний наліт зі стінок елементів, продезінфікувати їх.

Зручно розташувати елементи приладу на отталкивающем рідина килимку. Починають роботу з очищення зовнішніх поверхонь. Для цього знадобиться м'яка поролонова губка і засіб для миття посуду. Далі за допомогою розчину лимонної кислоти миються всі внутрішні частини, знімні деталі. Щоб очистити важкодоступні місця, користуються йоржиком.

Розчин для дезінфекції потрібно залити в бак для води. Щоб провести таку маніпуляцію, доведеться зняти бутылеприемник, повернувши його проти годинникової стрілки. Бак повинен заповнюватися. Перевіряють наповнення, відкривши крани. Якщо все зроблено правильно, то вода потече безперервним струменем. У цьому положенні бак включають в мережу на 10 хвилин. Яка нагрілася рідина видалить залишилися невидимими оку забруднення. Після закінчення часу прилад відключають. Зливають розчин. І повторюють процедуру ще кілька разів.

Якщо немає можливості використовувати електромережу, то розчин можна залишити в баку на строк до 6 годин і потім злити.

Важливо! Після процедури дезінфекції кулер потрібно промити чистою водою.

Видалення накипу

Якщо накип незначна, то з нею можна впоратися вже на першому етапі при використанні розчину лимонної кислоти.

Більш агресивний метод – використання оцту, розведеного водою. Його також заливають в бак і залишають там на 15 хвилин. Далі включають прилад в мережу, чекають, коли вода закипить і відключають. Після цих маніпуляцій розчин потрібно залишити в баку на 5 годин.

У самих запущених випадках на допомогу прийдуть хімічні засоби. Підійде будь-який засіб для видалення накипу з чайників. Порошок слід розчинити у необхідній кількості води (вказано в інструкції). Розчином наповнити бак і підключити кулер до мережі. Після закипання слід почекати 20 хвилин і злити розчин.

Увага! Всі роботи, пов'язані з очищенням, необхідно виконувати в рукавичках. У разі потрапляння розчину в очі їх треба промити у великій кількості чистої води. Якщо дана процедура не допоможе, варто звернутися до лікаря.

Випадки забруднень бувають настільки занедбані, що накипом пошкоджується навіть вентилятор у пристрої. Тут допоможе лише заміна деталей.

Полоскання

Заключний етап. Необхідно очистити кулер від залишків розчинів, які використовувались для чищення. Цим етапом нехтувати не варто, так як не видалені краплі розчину для чищення здатні в подальшому проникнути у воду, а з нею і в організм людини.Для полоскання використовують звичайну воду. Її необхідно залити в бак. Підключити пристрій до мережі і прокип'ятити воду. Вода повинна якийсь час знаходитися в баку. Найкраще залишити його на кілька годин, наприклад, на ніч. Потім через крани воду необхідно злити. Таку процедуру можна повторити 3-4 рази. При повторному закипанні воду можна зливати вже через чверть години. При полосканні важливо не забути про знімних елементах. Їх також занурюють у чисту воду і промивають.

Поради

Щоб кулер служив довго, важливо правильно за ним доглядати. У період між чистками потрібно виконувати нескладні рекомендації:

  1. Всі зовнішні поверхні повинні очищатися часто, раз в 2-3 тижні. Це правило відноситься до кранів, каплеприемнику, кільцю підключення тари і лицьової панелі.
  2. Завжди потрібно реально оцінювати свої сили і не братися за демонтаж знімних елементів, якщо немає впевненості, що надалі вдасться їх також правильно поставити.
  3. Всі бічні поверхні, шийку тари і голку необхідно регулярно протирати вологими серветками на основі спирту.
  4. Встановлення нової пляшки потрібно виробляти чисто вимитими руками, щоб уникнути попадання мікробів на внутрішні поверхні.
  5. Після установки нової пляшки з кожного крана потрібно злити по склянці води. Цю процедуру потрібно виконувати після чищення.
  6. Під час проведення всіх етапів процедури чищення пристрій повинен бути під наглядом.

Самостійна чистка кулера тільки на перший погляд здається складною і енерговитратною процедурою. Але вже після кількох очисток принцип стане зрозумілим, і робота не буде займати багато часу. Важливо дотримуватися послідовність у виконанні дій і зберігати позитивний настрій.