Як вибрати морозильну скриню для будинку

Морозильний лар, який ще недавно був затребуваний тільки в магазинах, тепер міцно оселився в багатьох будинках. Їм дуже задоволені і великі родини, де купується багато продуктів одночасно, і сільські жителі, і вегетаріанці, і рибалки, і мисливці. Для них морозильна камера недостатньо містка — туди складно покласти цілком тушку гусака до Різдва або ж солідну рибину.

Як вибрати морозильну скриню для будинку

Перш ніж зробити покупку, слід відповісти на кілька питань:

  1. Скільки заморожених продуктів потрібно в місяць на сім'ю? Якщо вам трохи не вистачає місця в звичайній морозилці, то немає сенсу купувати містка морозильна камера. Можна обмежитися моделями з об'ємом до 200 літрів. Вони і коштують дешевше, і пустувати не будуть.
  2. Скільки часу зберігаються великі заморожені продукти (тушки риби, птиці і кроликів, великі шматки м'яса і т. д.)?
  3. Чи займаєтеся ви тваринництвом, рибальством, полюванням або живете в сільській місцевості? Саме для цих категорій населення морозильний лар великої ємності стане справжнім порятунком. В ньому поміститься і риба, і дичину, і м'ясо, і масло, і заморожені ягоди, фрукти і овочі.

Оцінивши свої потреби, можна приступати до вибору потрібної моделі.

Зовнішній вигляд

Сьогодні виробники пропонують широкий вибір моделей морозильних скринь. Для магазинів найчастіше вибирають морозилки з прозорою кришкою — вони і зберігають холод, і товар покупцеві прекрасно видно. Для дому краще підійдуть ларі з міцної, термоізольовані кришкою, адже її модно використовувати як додаткову поверхня: поставити посуд, рослини або розмістити мікрохвильовку. Також можна придбати моделі з кольоровим покриттям, чорного, червоного або синього кольору, а можна самостійно задекорувати морозильний лар з допомогою самоклеючої плівки.

Розглянувши моделі зовні, заглянемо всередину. Багато виробники комплектують свій товар спеціальними кошиками для роздільної укладання продуктів. Їх може бути від однієї до трьох, залежно від ємності та розміру скрині. Кошики дуже зручні для укладання того, що часто потрібно діставати: заморожених овочів, зелені, обробленої риби, курки або фаршу. Для тих продуктів, які «відкладені в довгий ящик» передбачено вільний простір під кошиками. Туди з легкістю поміщаються великі шматки або цілі тушки.

Рівень шуму

Сучасні морозильні ларі не тільки споживають мало електроенергії, але і дуже тихі в роботі. Прилад, що працює на кухні або в залі з спальні практично нечутно. Щоб дізнатися, наскільки шумно працює та чи інша модель, просто попросіть продавця увімкнути її в мережу.

ВАЖЛИВО! Порожній морозильний лар працює вдвічі голосніше, ніж повний.

Які бувають температурні режими та кліматичні класи

При виборі морозилки, слід враховувати не тільки її місткість, але і особливості продуктів, які будуть в ній зберігатись. По температурі заморозки ларі поділяються на середньотемпературні (до них можна підтримувати температуру до -45 градусів) і низькотемпературні (вони морозять в діапазоні від -10 до +10 градусів).

Також важливо враховувати і клімат у вашій місцевості. Не всі морозильні ларі можуть довго працювати при спеці. Скупчення конденсату при розбіжності кліматичного класу морозилки і температури навколишнього середовища, змусить прилад працювати на межі і він швидко вийде з ладу.

Морозильні ларі випускаються 4 основні кліматичних класів:

  1. Клас N створений для експлуатації в квартирі, де температура коливається від 16 до 32 градусів тепла.
  2. Клас SN підійде для коридору чи передпокою, де температура від 10 до 32 градусів.
  3. Клас ST ідеальний для кухні, де температура в середньому від 18 до 38 градусів.
  4. А жителям південних районів, де спека може досягати 45 градусів підходить клас T.

ВАЖЛИВО! Правильно вибраний кліматичний тип скрині — гарантія його тривалої бездоганної служби. Не полінуйтеся і заміряйте термометром температурний режим у приміщенні, куди буде ставитися морозильна камера.

Тип розморожування

Основна маса сучасних морозильних скринь оснащена системою саморазморозки. В камері не накопичується іній та лід і її не потрібно відключати. Тільки недорогі моделі попереднього покоління доведеться розморожувати вручну.

Тип управління

Вибір способу управління для морозильного ларя залежить від переваг покупця. Існують моделі з механічним регулюванням і з автоматичним. Деякі виробники додають додатково екран індикації температури і звуковий супровід. Відповідно, опції відображаються і на підсумковій вартості.

Додаткові функції і характеристики

Крім індикації температурного режиму, на ціну морозильника впливають:

  1. Клас енергозбереження. Для постійного використання краще вибирати моделі класу А+, тоді витрати на електроенергію істотно знизяться. А якщо скриня використовується лише час від часу, то переплачувати за маловитратними моделі не має сенсу, різниця не така вже велика.
  2. Тривалість автономного збереження холоду. Ця опція просто необхідна жителям сільської місцевості. Те дерево на провід впаде, то зірве вітром, а аварійка їде півдня! За цей час заморожені продукти перетворяться в кисіль. Морозильні ларі можуть зберігати низьку температуру до 8 годин, якщо це передбачено виробником. Обов'язково уточніть цей момент при покупці.
  3. Форма і колір. Класичні білі прямокутні морозильники будуть коштувати набагато дешевше кольорових аналогів оригінальної форми. Якщо скриня буде прикрасою кухні, тоді є сенс переплачувати, а якщо Вам потрібна «робоча конячка» в комору або передпокій, то краще заощадити.

Купівля морозильного ларя дозволить довше зберегти продукти свіжими, дасть можливість купувати м'ясо або овочі оптом і зекономить електроенергію.