Що краще блендер або міксер

Сучасні господині звикли до комфортних умов роботи на кухні. Виробники пропонують безлічі технічних помічників, які допомагають економити час і сили при приготуванні страв.

Тепер не потрібно збивати або змішувати інгредієнти ложкою. Довга і копітка праця. Для цього є блендер або міксер. Але багато губляться при купівлі приладів. Яка ж техніка краще? У чому їх відмінності? Як не помилитися з вибором? Давайте розбиратися.

Блендер або міксер?

Перед покупкою визначтеся, що саме ви хочете. Для яких цілей — збивати, змішувати, подрібнювати. А може, все і відразу. Подивіться, які є види техніки.

Магазини переповнені новинками, від різних виробників. З безліччю операцій і насадок. Порадьтеся з продавцем. Звертайте увагу на потужність.

Якщо ви збираєтеся використовувати апарат тільки для випічки, збивання кремів або тесту, тоді можна придбати міксер. Для більш широкого застосування, краще вибирайте блендер. Він здатний не тільки збити, але і подрібнити продукти.

Основні відмінності блендера і міксера

Багато хто думає, що міксер і блендер — одне і те ж. Це не так. Є одна загальна функція — змішування інгредієнтів. Вже з зовнішнього вигляду зрозуміло, це абсолютно різні пристрої. Відмінності полягають у функціях апаратів.

Міксер:

  • збиває;
  • змішує продукти;
  • здатний працювати тільки з м'якими і рідкими інгредієнтами.

Блендер:

  • перемішує;
  • подрібнює;
  • збиває;
  • працює з м'якими і рідкими продуктами;
  • працює з твердими інгредієнтами.

Замісити тісто на млинці неможливо, з застосуванням блендера. Також, не вийде зробити картопляне пюре міксером, подрібнити лід або горіхи.

Блендер має більше функцій. З ним в комплекті є декілька насадок. У міксера теж змінюються насадки. Але, для більш м'яких продуктів.

Більш детальна стаття про відмінності міксера від блендера.

Блендер

Пристрій винайшов польський технолог Стівен Поплавські. Електричний прилад розроблений для швидкого і якісного змішування твердих компонентів. Складається з чашки і кришки з віночком. На спеціальній підставці з електричним двигуном.

У ємність накладаються продукти. Закривається кришкою і приводиться в дію спеціальною кнопкою включення. Перемелює вміст на дрібні частинки. Завдяки високій швидкості обертання, ножі здатні розрізати тверді предмети: овочі, горіхи, лід.

Вувагу! Ножі дуже гострі. Вони зроблені із сталі. Встановлені у вигляді пропелера. При роботі дотримуйтеся обережності.

Види

За видами поділяються на дві категорії: заглибні та з ємністю.

  • Апарат з чашею. Більш зручна техніка. Рідина наливається всередину і перемішується. Тверді предмети — ріжуться ножем. Моделі для побутового використання дешевше ніж професійні.
  • Занурювальний блендер. Більш сучасний вигляд. Призначений для змішування невеликої кількості продуктів. За вартістю не поступається пристроїв з чашами.

Переваги

Здатний виконувати кілька операцій. Є універсальним у застосуванні. При необхідності замінює міксер.

Пристрій володіє високою потужністю. Тому робота відбувається в швидкому режимі. Економить час. Блендер з чашею зручний у застосуванні. Рідина розбризкується на всі боки. Пластикові та скляні чаші легко мити.

Недоліки

Занадто гострі ножі. Можна поранитися. Дрібні деталі часто губляться. Але, це залежить від господині. Якщо працюючи, дотримуватися обережності, не поранишься. Вчасно прибрані елементи кухонного помічника — позбавлять від їх пошуків.

Міксер

Міксер винайшли для швидкого збивання. Ще в середині 19-го століття придумали елементи з дроту, якими збивали яйця. Сучасні агрегати складаються з пластмасового корпусу, з вмонтованим двигуном. Працюють від електрики.

Всередину вставляються змінні віночки. Їх у комплекті кілька — для яєць, тіста. Віночки занурюються в чашу і обертаються в різних напрямках. Завдяки цьому повітря потрапляє в рідину. Насичує її і перетворює в пишну масу.

Види

Існують ручні і стаціонарні пристрої.

  • Ручні міксери. На корпусі є зручна ручка. Процес збивання легко контролювати. Такі міксери зазвичай невеликого розміру. Призначені для домашнього використання. Недорогі в ціні.
  • Стаціонарні прилади. Великі за розмірами. Для професійного застосування. Дорожче за вартістю. В комплект входить чаша і підставка. Ємність обертається і обробка продуктів відбувається рівномірно.

Переваги

Міксер перетворить будь-який крем в красиву пишну масу. З-за відсутності ножів, пристрій не представляє небезпеки. У процесі готування не губляться вітамінні властивості овочів і фруктів.

Якщо ви використовуєте стаціонарний прилад, можна не контролювати його роботу, а займатися іншою справою. Він впорається сам і відключиться в потрібний момент.

Недоліки

До головного недоліку міксера можна віднести малу кількість функцій. Він підійде тільки для збивання та змішування м'яких інгредієнтів.

У деяких моделях віночки зроблені з тонкого сталевого дроту. Вони гнутися і швидко виходять з ладу. При збиванні ручним способом незручно те, що потрібно кілька хвилин тримати міксер. Неможливо перервати процес або відійти. Інакше — крем просто не вийде.

Які страви можна приготувати за допомогою того чи іншого приладу?

Важливо! При купівлі кухонної техніки визначитися з питанням готування. Тоді легше буде зрозуміти, що купити.

Любителькам випічки частіше знадобиться міксер. З його допомогою можна замісити рідке тісто на млинці, кекси. Збити крем на торт. Соки, коктейлі, морси легко зробити в ємності агрегату. Також різні соуси і майонез.

З маленькими дітьми краще купити блендер. Мами часто готують овочеві і фруктові пюре, густі супчики, йогурти. Легко подрібнити інгредієнти на салат. Кубики виходять рівними і красивими на вигляд.

В упаковці техніки виробники вкладають ілюстровані брошури з рецептами. Для господарок — це ще один помічник у приготуванні.

Висновок

Міксер і блендер відрізняються функціями і видами. Міксер — змішує, блендер — подрібнює. Ваш вибір залежить від того, які страви збираєтеся готувати. Звичайно, на кухні краще мати обидва пристрої. Не всі можуть собі це дозволити. Тому, заздалегідь зважте всі плюси і мінуси техніки.

Важливо усвідомлювати призначення приладів. Проаналізуйте свої переваги і буде легко визначитися.