Як точити ніж м'ясорубки

Сучасна кухня обладнана великою кількістю побутових приладів і допоміжних предметів. До таких належить і м'ясорубка — незамінний помічник при перемелюванні сирого м'яса.

З-за частого використання ножа, основний елемент для перемолу продукту, починає втрачати свої ріжучі властивості.

Кілька простих способів допоможуть цього уникнути і продовжити термін експлуатації. Розповімо, як самостійно наточити ножі пристрою.

Необхідність заточування

Механічна м'ясорубка, незважаючи на широкий вибір сучасної удосконаленої побутової техніки, до цих пір залишається найбільш актуальним приладом для переробки сирого м'яса у фарш. Вона значно полегшує клопоти господині на кухні і є вірною помічницею.

М'ясорубка складається з кількох компонентів, які доповнюють одне одного. До найбільш значного відноситься ніж, на який припадає основна частина навантаження. Він дрібно рубає надходять шматочки м'яса, полегшуючи його прохід до решітці, яка сприяє отриманню готового фаршу.

Коли проводити заточку

Згодом ніж починає втрачати свої функції резальщика.

Це може відбуватися з двох причин.

  • Метал має властивість окислюватися. Це призводить до утворення іржавого нальоту на поверхні ножа та ускладнює його роботу.
  • Сухожилля і маленькі кісточки осідають на зубилах ножа. Для їх перемелювання ріжучий елемент використовує більше зусиль, що призводить до зниження гостроти.

У разі зниження функціоналу м'ясо починає намотуватися на шнек і ніж. Тому при зниженні стабільної роботи необхідно відразу приступати до заточуванні її складових.

Способи заточування

Багато споживачі помиляються в думці, що ножі потребують термінової заміни після виходу їх з ладу. Такий спосіб негативно позначиться на фінансових витратах. Адже часте використання м'ясорубки призведе до постійних покупок її компонентів.

Затупившийся ніж можна «реанімувати», використовуючи декілька підходящих способів:

  • точильний верстат;
  • точильний камінь;
  • наждачний папір.

15-30 хвилин вільного часу та грамотне застосування правильних матеріалів допоможуть відновити роботу ножа в м'ясорубці.

Довідка. Дані варіанти можна використовувати для заточування ножів як ручний, так і електричної м'ясорубки.

Як самостійно наточити ножі

Підготовчий процес

Перед тим як починати заточку, рекомендується підготувати матеріали до роботи. Наприклад, інструменти можна змастити соняшниковою олією. Це дозволить уникнути появи сколів і пошкоджень в процесі заточування. Час очікування — 5 хвилин. Після цього можна переходити до безпосередньої заточування ріжучих вузлів.

Важливо! Разом з ножем фахівці рекомендують заточувати і грати. Тому що при тривалій експлуатації на ній з'являється осад з іржі, подряпини і пошкодження.

Розглянемо кожен спосіб більш докладно.

Використання точильного верстата

Спосіб заточування ріжучих предметів з допомогою точильного верстата користується найбільшою популярністю. Серед інших він вирізняється своєю швидкістю і ефективністю при мінімальних витратах часу.

Точильний верстат обладнаний спеціальним диском, що володіє абразивної структурою. Перед проведенням ремонтних процедур поверхню диска необхідно обробити спеціальною абразивною пастою і дочекатися її повного висихання. Поверхня диска набуває шорстку структуру.

Після проведення всіх необхідних підготовчих процесів можна приступати до процесу заточування різальних елементів. Оброблення ножа проходить у кілька етапів.

  • У першу чергу проводиться обробка кожної з чотирьох лопатей ножа. Для цього необхідно рівномірно притискати їх до обертового диска. Важливим аспектом є дотримання кута нахилу до 80 градусів. Така необхідність — великий мінус для користувачів, які раніше не застосовують точильний верстат в господарстві.
  • Переходимо до другого етапу. В процесі обробки лопатей з'являються невеликі задирки. Вони негативно позначаються на роботі ножа, тому їх необхідно ліквідувати. Для цього поверхню оброблюваного матеріалу акуратно притискають до обертового диску, дотримуючись періодичність і силу натиску.

Після проведення необхідних маніпуляцій ніж знову можна використовувати ручної або електричної м'ясорубці для перемелювання м'яса у фарш.

Застосування точильного каменю

Обробка точильним каменем заслужено користується великим успіхом. Вона відрізняється швидким і ефективним результатом.

При відсутності в домашній коморі точильного каменя його можна придбати в спеціалізованому магазині.

Сам процес обробки відрізняється деякими особливостями. При грамотному дотриманні всіх необхідних правил роботи з відновлення функціоналу ножа пройдуть досить легко і не займуть багато часу.

  • Заточування різальних деталей рекомендується проводити під струменем холодної води. Ідеальним варіантом буде раковина. Вода застосовується для мастильного ефекту і охолодження металевих виробів в процесі роботи.
  • Для надійної фіксації під камінь можна підкласти шматочок щільної матерів. Тканина зафіксує положення робочого інструменту і запобіжить його ковзання по поверхні раковини.
  • Сам ніж розміщують на камені, притуливши до нього лезом. Не забуваємо про присутність води.
  • Дотримуючись легкість і рівномірність натискання, лезом ножа необхідно водити за годинниковою стрілкою до повного очищення. Блискуча поверхня свідчить про успішно проведену роботу.
  • Після закінчення заточки рекомендується прополоскати інструмент і проконтролювати прилягання різака до решітці. Для цього обидва компоненти складаються разом. Відсутність просвітів говорить про успішне проведення роботи.

Інструменти готові до використання.

Робота наждачним папером

Наждачное полотно є в ящику інструментів у кожного чоловіка. Його використовують у багатьох сферах. У тому числі наждачка підходить і для заточування гострих предметів.

Рада. Для обробки ножів фахівці рекомендують використовувати дрібнозернистий лист. Папір з великим полотном може спровокувати виникнення додаткових пошкоджень при ремонті.

  • Для успішного протікання ремонтної процедури наждачное полотно необхідно розмістити на твердій рівній поверхні. Найбільш підходящим для цього варіантом буде письмовий або кухонний стіл.
  • Куточки можна закріпити важкими предметами. Це допоможе зафіксувати робочий матеріал.
  • Перед початком роботи ножі бажано змастити соняшниковою олією. Масло виступає в якості змащення і використовується для кращого ковзання.
  • Приступати до заточуванні можна через 5-10 хвилин, після його висихання.
  • Перед початком роботи може знадобитися допоміжна обробка тонким напилком. Вона необхідна для видалення сколів, подряпин і інших пошкоджень.
  • Для досягнення мети ножем необхідно водити по папері в різних напрямках до отримання однорідного блиску.
  • Виконувати рухи рекомендується по всій поверхні паперу. Поява блиску — перший ознака успішно виконаної роботи.
  • Після закінчення різак необхідно промити від утворилися забруднень і провести перевірку.
  • Ніж і решітку з'єднують між собою. Відсутність зазорів і просвітів гарантує правильний результат.

Тепер компоненти м'ясорубки готові до застосування в роботі.

Правильна заточення: корисні поради

Перед безпосереднім проведенням робочих процесів рекомендується ознайомитися з декількома правилами та порадами. Вони допоможуть грамотно підійти до справи і самостійно провести загострювання компонентів м'ясорубки, не докладаючи зайвих зусиль.

  • В першу чергу слід відзначити важливість решітки. Такі компоненти, як ніж і грати, залежать один від одного і доповнюють роботу кожного. Тому при обробці різака ґрати також необхідно очищати і заточувати. Методи ті ж. Єдиний виняток: при заточуванні на точильному верстаті слід відразу переходити до другого пункту.
  • Починати роботу на точильному верстаті не слід без відсутності спеціальних навичок. Це може стати причиною отримання травм. Відсутність практики також призведе до поломки компонентів м'ясорубки.
  • Точильний камінь — досить дороге обладнання, тому бажано робити покупку в разі регулярного використання. Якщо такої можливості немає, а заточити ножі хочеться саме подібних чином, краще звернутися в спеціалізований сервіс до професіоналів.
  • Наявність мастильного речовини обов'язково. Воно пом'якшує хід роботи, покращує відходження іржавого нальоту і сприяє захисту зовнішньої структури інструментів від додаткових пошкоджень. До таких відносяться абразивна паста, вода і олія.
  • При закінченні процесу заточування особливу увагу слід приділяти відсутності зазорів і просвітів між ножем і гратами. Для повноцінної роботи м'ясорубки дані компоненти повинні щільно знаходитися один до одного. У випадку прояву навіть невеликих проміжків рекомендується продовжити процес очищення і заточування різальних компонентів.

Висновок

М'ясорубка заслужено отримала високі позиції серед кухонного начиння. Вона багато в чому полегшує процес приготування страв, без її присутності уявити сучасну кухню неможливо.

Деталі м'ясорубки, як і будь-якого обладнання, з часом починають виходити з ладу. Під впливом негативних факторів ріжучі елементи втрачають свої позитивні якості.

Виникнення несправностей ножа та решітки призводить до порушення роботи в цілому. Щоб цього уникнути, необхідно проводити своєчасну заточку виробів, дотримуючись кілька простих правил.

Такі дії допоможуть у вирішенні проблеми і продовжать термін експлуатації механічної або електром'ясорубки.