Блендер і міксер, в чому різниця?

З радянських часів, буквально у кожної господині на кухні був міксер. Він зручний у використанні і допомагає в готуванні. Проте, в сучасних магазинах з'явилася нова техніка — блендери. Прилад зовні схожий з міксером, але має свої особливості. Щоб знати яку купити техніку для кухні необхідно знати її призначення.

Відмінності блендера від міксера

Зрозуміти, чим відрізняються два приладу, можна тільки за допомогою вивчення функцій і призначення техніки. Побутову техніку слід використовувати тільки за призначенням. Тому розберемо докладніше особливості міксера і блендера.

Функції блендера

Кухонна техніка цього виду має безліч функцій. Вона має декілька насадок, для різних продуктів. Блендер працює від мережі. Є переносні моделі на батарейках.

До основних функцій приладу відносять:
Перемішування.
Подрібнення.
Збивання.
Нарізка.
Подрібнення твердих продуктів/льоду.

Пам'ятаєте! Блендером можна не тільки подрібнювати продукти, але і збивати смузі, супи-пюре, соуси, робити фарш.

По ціновій політиці приладі дорожче міксера. Однак, більшість моделей мають кілька насадок, які можуть замінити дробарку, міксер і м'ясорубку. Що робить блендер багатофункціональним і затребуваним.

Оснащення блендера

Сучасні виробники випускають два види блендерів:

Стаціонарні. В комплект входить глибокий глечик і підставка з ножами. Роботу прилад починає після натискання кнопки. На панелі управління є кілька режимів або швидкість перемішування. У такій моделі можна перемішувати рідкі страви, напої, соуси. Також легко робиться рідке тісто для випічки. У більшість стаціонарних моделях є додаткові насадки для приготування льоду і натуральних соків. До основного мінуса такої техніки відносять — велика вага і розмір.


Занурені. Модель має двобічну структуру. На верхній частині приладу вбудована ручка, на нижній ніжка з насадкою. У таких лінійках немає чаші в комплекті. Пристрій можна легко тримати на вазі і перемішувати їжу в будь глибокій ємності. Недолік — немає хащі, мало насадок в комплекті.

Функції міксера

Міксер — це зручна побутова техніка, призначена для перемішування продуктів.

Його функції:

  • Приготування однорідної маси;
  • Перемішування інгредієнтів;
  • Збивання.

За допомогою приладу можна з легкістю збити пінку, зробити вершки або приготувати коктейль. Також можна перемішати інгредієнти з порошком або кашею.

Важливо! Пристрій не призначений для дроблення льоду і твердих продуктів.

Оснащення міксера

Виробники міксерів випускають два види приладів:

  1. Ручні. Електричні моделі в комплекті йдуть з декількома насадками. Мають малу вагу, що дозволяє перемішувати на вазі або в будь чаші. Призначений для збивання і приготування легких рідких продуктів. Слабо перемішує і подрібнює велике відварне м'ясо, овочі. Ручний міксер йде без додаткової чаші. Тому важливо підбирати правильну глибоку посудину, щоб суміш не розбризкувався по всій кімнаті.
  2. Стаціонарні. Це варіант техніки, який працює від мережі, однак, має більш габаритні розміри і чашу для перемішування їжі. В комплект також входить спеціальна підставка, яка утримує вібрації приладу. Чаша в комплекті йде овальна продовгувата. В ній зручно перемішувати рідкі інгредієнти або збивати яйця. У деяких моделях в комплект входить насадка віночок. Він використовується для приготування супів, соусів, вершків. Гак використовують для замісу рідкого тіста.На замітку: багато моделі йдуть без додаткових насадок, придбати їх можна в будь-якому спеціалізованому магазині.

Порівняння призначення і можливостей приладів

Міксер призначений для збивання і перемішування інгредієнтів. Його основна робоча деталь віночок. Він швидко перемішує рідкі інгредієнти, надаючи їм легкості.

Зазвичай прилад використовують для приготування крему, соусу майонезу, каші. Також можна робити смузі і крем-суп. Проте, в цьому випадку інгредієнти вже повинні бути подрібнені. Інакше страва вийде з грудочками. Головна перевага такого приладу — відмінно збиває і змішує інгредієнти.

Призначення блендера — подрібнювати і змішувати. Він має гострі ножі, які моментально подрібнюють тверді і м'які страви. За допомогою приладу можна приготувати ніжне пюре, нашаткувати овочі на салат, горіхи подрібнити. А також з допомогою спеціальної насадки дробиться лід для напоїв і десертів. Моделі мають чашу відрізняються своєю багатофункціональністю. В ній можна готувати великі обсяги і пристрій має додаткові функції за типом приготування соку, смузі, приготування рідкого тіста.

Обидві техніки добре зарекомендували себе на кухні. Ними користуються більшість домогосподарок. При виборі пристрою додому в першу чергу потрібно зрозуміти, для яких цілей воно береться. І тільки потім вже вибирати, що взяти блендер або міксер.