Види ручних овочерізок

Овочерізка – це пристосування для подрібнення овочів, фруктів і інших продуктів з метою їх подальшого приготування. Зовсім недавно це були не дуже безпечні інструменти з обмеженим функціоналом, але сучасні вироби дозволяють комфортно нарізати будь-які продукти, а також натирати, шаткувати і подрібнювати.

Які бувають ручні овочерізки

Ціна на овочерізку складається з її конфігурації та кількості насадок, потужності і бренду. Також до них випускаються додаткові аксесуари та запасні частини, які можна придбати для розширення базової комплектації. Європейські виробники на даний момент вважаються кращими на ринку. Провідними виробниками овочерізок вважаються Moulinex, Philips, Redmond і деякі інші.

Всього вони існують двох видів:

  • ручні або механічні;
  • електричні.

Механічні моделі припускають їх використання за допомогою м'язової сили кухаря. Представлені на ринку у вигляді:

  • металевої сітки;
  • V-ножа;
  • міні-комбайна;
  • слайсера;
  • спіральної овочерізки.

Прості моделі

Розглянемо прості моделі ручних овочерізок:

  • Металева сітка є самим простим варіантом – вона являє собою перехрещені шматки дроту або смуги металу круглої або квадратної оправі. Для використання потрібно натиснути на потрібний продукт. З недоліків можна відзначити, що застосовувати її можна тільки для твердих продуктів, для м'яких даний вид не підходить.

  • Терка у вигляді V-ножа – більш просунутий варіант. Це пластиковий корпус, в який можна вставляти різні насадки, які йдуть в комплекті. Більш зручна, ніж попередній варіант за рахунок наявності держателя. Потрібно використовувати з обережністю, так як існує небезпека порізатися.

Ці два види користуються найбільшою популярністю.

Більш складні моделі

Тепер розглянемо моделі, більш складної конфігурації, а також мають більш широкий функціонал:

  • Комбайн – принцип його роботи схожий на кавомолці. Здатний кришити овочі і фрукти різної форми, залежно від встановленого ножа. Для використання корпус овочерізки потрібно закрити кришкою з ручкою. За допомогою ручки ножа обертається і подрібнює продукти, які кухар подає в отвір зверху. Найбільш безпечний вид, відсутній ризик травматизації при грамотній експлуатації.

  • Слайсер – чимось нагадує овощечистку, але відрізняється більшим функціоналом. Може різати продукти тонкими часточками для приготування чіпсів, або брусочками, стрічками і спіральними завитками. Перевагою виступає невеликий розмір виробу і просте обслуговування, але потрібні деякі навички для користування. Також знижений ризик порізатися або подряпатися.

  • Спіральна овочерізка відрізняється принципом роботи, подібним точилке для олівців. Зовнішній вигляд нагадує штопор. Нарізає овочі кружальцями або спіраллю. Проста в експлуатації і відносно недорога. Небезпека поранитися зведена до мінімуму завдяки вбудованому запобіжнику для пальців.

Отже, більш складні моделі відрізняються підвищеною безпекою, та різноманітністю функцій, але і більш дорогі в порівнянні з більш простими виробами.

Види ручних різок за матеріалом виготовлення

Також овочерізки відрізняються матеріалом виготовлення, вони можуть бути виконані з:

  • алюмінію;
  • нержавіючої сталі;
  • спеціального міцного пластику.

Для дому, звичайно, краще вибирати металеву, з причини її низької токсичності та більшої довговічності в порівнянні з пластиковою.

Що вибрати

Для правильного рішення потрібно проаналізувати, які функції вам потрібні, а які – ні. Якщо ви не обмежені у фінансах, то є сенс взяти міні-комбайн, оскільки його максимальні можливості. Ще необхідно врахувати, що просунуті моделі більш безпечні, ніж їх прості побратими. Якщо ж вам не потрібен великий функціонал, то потрібно відштовхуватися від конкретних завдань – для цього уважно вивчіть комплектацію виробу. Важливим буде і зовнішній вигляд пристрою.