Як готувати в російської печі

Руську піч знають всі. Безтурботне дитинство, затишний будиночок бабусі – ось що згадується при згадці російської печі. А між тим, російська піч досі зустрічається. Більш того, тенденції на відродження традицій активно просуваються: у нових, свежесрубленных будинках люди все частіше ставлять російські печі. Воно й не дивно – така піч не тільки здатна обігріти будинок, але стати плитою і ліжком. А яка їжа виходить! Смак страв унікальний. Аромат диму й особливості готування за принципом томління роблять таку їжу на диво смачною і наваристою.

Загальні правила готування

Російська піч – масивна конструкція, яка займає дуже велику частину. Між піччю і стіною будинку – поли, або лежанка, на якій спали сільські дітлахи. Приготування їжі – одна з головних, крім опалення, функцій печі. За рахунок томління процес може бути тривалим по часу. Зате корисні речовини максимально зберігаються.

Щоб процес готування і його результат не розчарували, потрібно дотримуватися нескладних правил:

  1. Перед приготуванням їжі піч потрібно як слід розігріти. Ідеальний стан – гарячі стінки і догоряють вугілля.
  2. Після протопки у господині є не більше 4 годин, щоб приготувати страви. Якщо піч охолола, то її протоплюють протягом 1-2 годин. Якщо передбачається смаження, то потрібно встигнути приготувати за цей період.
  3. Їжу із печі дістають з допомогою рогача. Якщо такого немає, то може підійти звичайна дерев'яна лопата. Але краще заздалегідь потренуватися цим маневрів. Як і в будь-якому іншому незвичному справі, тут потрібна вправність.
  4. Страви нудяться в печі одночасно. Винятком є хліб. Його завжди випікають окремо. Їжу, яка вимагає тривалого томління ставлять в саму глиб.

ДОВІДКА! Для визначення температури печі селяни використовували невеликий клочек папери. Кидали його в піч і спостерігали за обвуглюванням. Якщо папірець відразу згоряла – піч досить гаряча, температура 300 градусів і вище. Якщо горіння тривало протягом хвилини – температура вже приблизно 200 градусів за Цельсієм. Коли час становить 5 хвилин, то температура близько 150 градусів.

Як розтопити піч

Щоб будинок не заполонив дим, а їжа вийшла смачною, потрібно правильно розтопити піч. Це не так складно, як може здатися спочатку. Досить дотримуватися деяких рекомендацій:

  1. Дрова повинні бути сухими. Часто їх заздалегідь заносять в будинок, особливо в холодну пору року.
  2. Поліна в печі складають щільно. Другу партію підкладають тільки коли прогорить перша.
  3. Заслінка – суцільна вхідні конструкція печі, – повинна бути закритою. А засувка – елемент перекриття димаря, — відкритою.
  4. Дрова під час горіння ворушити. Для цього використовують кочергу.

Вимоги до посуду

Якщо згадати, у бабусь в селах було багато чавунного посуду. Вона ідеальна для російської печі. Дно чавунної каструлі було невеликим по діаметру, а товсті стінки. Такий посуд підходила для приготування супів, каш, м'яса, риби. Щоб посмажити який-небудь продукт, використовувалися чавунні сковороди.

ДОВІДКА! У російській печі багато страви смажать тільки з одного боку. Наприклад, млинці. Їх не перевертають. При цьому стежать за чистотою і гладкістю дна чавунної сковорідки. Будь-які нерівності чреваті пригорілим стравою.

Крім чавуну популярна глина. Глиняний посуд не така міцна і довговічна, але при правильному догляді здатна радувати смачними кашами, нескладними супами і тушкованими овочами. Найчастіше використовують глиняні горщики. Їх пузата форма ідеально для томління, а невеликий обсяг дозволяє готувати їжу порційно.

На третьому місці за популярністю розмістилася посуд з алюмінію. Вона повинна бути товстостінної. По міцності алюміній не поступається чавуну.

Сучасність накладає відбиток навіть на традиційний побут. Сьогодні господині використовують посуд з жаростійкого скла. Така кухонна начиння зручна і широко доступна, а також дешевше чавунного посуду.

ДОВІДКА! У будь посуду, призначеної для томління повинні бути кришки. Так корисні властивості продуктів залишаються в їжі.

Техніка безпеки

Потрібно пам'ятати, що російська піч – це робота з вогнем. Щоб уникнути пожеж, опіків і травм, потрібно знати правила техніки безпеки:

  1. Розпалювання потрібно проводити легко займистими матеріалами, але не рідинами. Добре підійде береста або папір.
  2. Від стінок необхідно прибрати легкозаймисті предмети.
  3. Не рекомендується спалювати глянцеві видання. Продукти горіння екологічно небезпечні. А сажа чорна і дуже швидко засмічує димар.
  4. Щоб уникнути опіків, при приготуванні потрібно використовувати не тільки рогач, але і термостійкі рукавиці.
  5. Відкриваючи заслінку, не нахиляться близько особою. Можна отримати опік.
  6. На пічку краще всього встановити спеціальний термометр. І не забувати стежити за його показниками! Температура в осередку горіння повинна бути близько 70 градусів.

Страви з печі

Будь-яку страву з печі здатне стати шедевром. Але для цього потрібні не тільки правильна посуд та якісні продукти. Позитивний настрій, гарний настрій і почуття гармонії, злиття з природою – здатні на диво. Обід стане незабутнім насолодою.

Готувати в печі можна практично все. Але зупинимося на смачних і максимально простих рецептах. Їх зможе виконати навіть починаюча господиня.

Щі

Класика жанру, споконвічно російська страва. На Русі їх готували з найдавніших часів.

ДОВІДКА! Наші предки любили щі. Цей суп був популярний незалежно від матеріального становища сім'ї. Небагаті селяни готували пісні щі виключно з овочів. Більш заможні використовували м'ясо.

Для приготування кислих російських щей знадобляться:

  • міцний яловичий бульйон;
  • картопля;
  • квашена або свіжа капуста;
  • томатна паста;
  • 1 велика морква;
  • середня цибулина.

Кислу капусту потрібно промити 2-3 рази. Обсмажити цибулю, моркву і томатну пасту на більш гарячої печі. Бульйон можна приготувати заздалегідь. Для цього необхідна середня яловича кісточка. Томити бульйон потрібно до того моменту, коли м'ясо буде добре відходити від кістки. Додати у готовий бульйон капусту і картоплю. Якщо капуста квашена, то можна обійтися без приправ. Якщо свіжа – доречно покласти кілька листочків лаврового листа і трохи спецій. Не забути про сіль. У випадку з кислої капусти її не потрібно багато. Додати в чавунний казанок обжарку і поставити в піч нудитися.

Пшоняна каша

Смачна, проста в приготуванні, красивого жовтого кольору. І джерело вітамінів.

Щоб приготувати кашу, необхідні:

  • пшоно – близько 100 грам;
  • сіль – 0,5 чайної ложки;
  • цукор – 1 ст. ложка;
  • молоко – 1 літр.

Пшоно попередньо потрібно промити в холодній воді. Дати якийсь час просохнути. Перекласти пшоно в сухий горщик, додати цукор і сіль. Не перемішувати! Останнім влити молоко. Накрити і поставити в гарячу піч. Добре залишити кашу в печі на всю ніч. Вранці залишиться добре перемішати, додати вершкове масло і насолоджуватися смачним сніданком.

Наші предки вміли добувати користь із самих звичайних предметів побуту. Частування з печі не лише надзвичайно смачні, але й корисні. Жоден предмет побутової техніки на сучасній кухні не здатний замінити російську піч. Приготування їжі в ній не вимагає надприродних знань і доступно будь-якій господині. А головне, дарує ні з чим не порівнянне задоволення.