Основні небезпеки газових плит: як їх уникнути

З появою індукційних плит газові стали відходити на другий план. Тим не менше до цих пір багато будинків і квартир обладнано саме ними. Небезпечно це, і як уникнути трагічних наслідків? Пропонуємо розібратися.

Правила безпеки при роботі з газовою плитою

Дотримуючись цих правил, можна зменшити шкоду від плити і зберегти своє здоров'я.

  1. Обов'язково встановіть витяжку і вмикайте її при готуванні.
  2. Слідкуйте за кольором газу. Якщо він змінився, то відразу ж викликайте газову службу. При повному згорянні полум'я має синій колір.
  3. На плиті не повинно бути зайвої посуду, щоб забезпечити максимальну подачу кисню до пальника.
  4. Краще не вмикати одночасно більше двох конфорок.
  5. Не готуйте більше двох годин поспіль. Потрібно обов'язково зробити перерву для того, щоб провітрити кухню.
  6. При готуванні тримайте двері на кухню закритою, а вікна – відкритими.
  7. Не сушіть білизну на плиті.
  8. Не обігрівати кімнату з допомогою плити.
  9. Якщо у вас газова духова шафа, то перед використанням його необхідно провітрити.
  10. Не залишайте працюючі конфорки чи духовку на ніч.
  11. Не спіть в одному приміщенні з приладами.
  12. Якщо у вас немає електропідпалу, то дійте в такій послідовності: спочатку запаліть сірник, а потім вже вмикайте подачу речовини.
  13. Не завішуйте нічим труби.

Думка експертів

Тема небезпеки газових плит вперше була порушена вченими з Норвегії. Вони встановили, що процес згоряння природного речовини провокує виділення шкідливих частинок. Ними дихають люди, які готують або знаходяться в одному приміщенні з працюючою плитою. Також частинки шкідливих речовин осідають на приготовленої їжі, а потім потрапляють в організм, провокуючи отруєння.

Дані отримані з кухонь ресторанів і звичайних будинків. Був проаналізований дим, який виділився при смаженні м'яса. Встановлено, що виділення шкідливих речовин у 4-10 разів вище, ніж при готування на електричних пристроях.

Вчені, які займаються дослідженням раку, також проводили експерименти. Для цього ними було просмажене 17 стейків, а потім був проведений аналіз повітря в приміщенні. Заміри повітря показали, що при горінні в атмосферу виділяється безліч шкідливих канцерогенів.

Вчені назвали головну небезпеку. Крім цих факторів, існує ризик витоку, який може призвести до трагічних наслідків вибуху або отруєння. Витоку найчастіше відбуваються, тому що плита була неправильно встановлена. Мешканці, вибираючи між дизайном і безпекою, часто зупиняються на першому варіанті. Монтажем займаються недосвідчені майстри, або ж на майстрах взагалі вирішили заощадити.

У чому полягає небезпека від роботи газової плити при закритій кватирці

Існує кілька головних факторів, що виникають при роботі газової плити. Вони в сукупності справляють негативний вплив на здоров'я людини.

  1. Головна проблема: газ згоряє не повністю, з-за чого в повітря виділяються токсичні речовини. Зокрема, це чадний газ, концентрація якого перевищує допустимі значення. Це провокує різні нездужання: мігрені, ослаблений імунітет, алергію і т. д.
  2. При роботі плити у закритому приміщенні ситуація ускладнюється, якщо приміщення саме по собі невелике, і погано провітрюється. Праця домогосподарки, регулярно готує в таких умовах, можна вважати шкідливим виробництвом. Все із-за того, що при низьких стелях, всі речовини, що виділяються при горінні, накопичуються у верхніх шарах повітря. Тому вентиляція приміщення при готуванні вкрай важлива, нехай це буде хоча б відкрита кватирка.

Що робити, якщо з'явився підозрілий запах

ВАЖЛИВО! Якщо ви відчули у приміщенні запах газу, потрібно:

  1. Не користуватися плитою, перекрити подачу газу.
  2. Забороняється вмикати світло, користуватися електроприладами, запалювати свічки.
  3. Відкрити всі вікна, щоб провітрити приміщення.
  4. Викликати газовиків.

Основний ризик полягає в тому, що невеликий витік складно визначити. Звичайно, запах з'являється лише тоді, коли він скупчився в приміщенні у великих кількостях.

Тому дуже важлива систематична перевірка обладнання. За правилами служби проводять його за графіком раз на рік. Якщо цього з якихось причин, не сталося, то варто самим зателефонувати і нагадати про перевірку.