Що таке розумна індукційна плита

Відносно недавно на ринку побутової техніки з'явилася розумна індукційна плита. Цей прилад відразу придбав шанувальників, завдяки особливій технології приготування, що дозволяє, готує швидко. Індукційні плити по своєму принципу дії дозволяють ефективно витрачати енергію і з максимальною потужністю все тепло направляти на приготування їжі.

Яку вибрати посуд для приготування на індукційній плиті?

Принцип дії плити в тому, що вона все тепло передає посуді, не нагріваючи поверхню. Якщо розглядати газову або електричну плиту, де нагрівання спочатку йде самої поверхні, а лише потім все передається посуді, в якій знаходиться їжа.

Така плита безумовно економить час і дбайливо відноситься до електроенергії. Індукційний метод дозволяє приготувати улюблені страви значно швидше, при цьому ККД у таких побутових приладів становить близько 90%.

Купуючи таку плиту, господиня може бути впевнена, що тепер часу на кухні буде витрачено значно менше і при цьому відбудеться економія електроенергії, адже плита працює набагато менше часу.

Для того щоб використовувати такий виріб необхідно підбирати посуд з особливим дном. Зазвичай в магазинах є набори каструль або сковорідок, де написано, що вони застосовуються для індукційних плит.
Дно таких сковорідок повинно мати феромагнітні властивості. Сам матеріал, з якого зроблена посуд не має значення, але дно повинно притягати магніт обов'язково.

Дуже важлива також товщина дна. Навіть якщо каструля володіє феромагнітними властивостями все ж необхідно, щоб дно було стійким до нагрівання, витримувало велику температуру і не оплавлялось. Товщина дна посуду для побутової техніки індукційного типу повинна починатися від 0,5 див. Але також необхідно розібратися, який матеріал підійде для дна. По-перше, він повинен бути або з одного сплаву (чавун, сталь) або з різних матеріалів. Дно в цьому випадку робиться з декількох шарів, на зразок бутерброда, сендвіча.

Така багатошарова технологія дна не всім господиням подобається, багато звикли до утятницам або товстим чавунних сковорідках. Але все ж рекомендуємо звернути увагу на вироби, дно у яких зроблено у кілька шарів. У них дуже зручно готувати, і підтримується оптимальна температура. Дно багатошарових каструль продумано так, що дозволяє зовні за рахунок феромагнітних властивостей залучити тепло в каструлю і вже всередині рівномірно розподіляє температуру. Блюдо виходить приготованим швидше, а енергії витрачається менше.

Що вміє плита XIAOMI, принцип роботи.

Компактна індукційна модель XIAOMI підійде всім тим, у кого невеликі кухні, а товку не хочеться витрачати надто багато часу. Адже по потужності ця річ набагато виграшні звичайних газових або стандартних електричних моделей. Це пристосування впорається з швидким закипанням води, приготуванням супу, будь-яких страв, які потребують швидкого варіння.

Якщо порівняти з часу закипання каструлі з водою на такій плитці і на звичайній, то різниця становить 3-4 хвилини, а треба готувати страву більш тривалий час, то видно наскільки вигідна така техніка в ситуаціях, коли необхідно економити електроенергію.

Таку модель часто набувають: · для подорожей (наприклад, коли люди їдуть на пару місяців в іншу країну і будуть жити в приватному секторі, де краще економити енергоресурси); · для малогабаритних кухонь; для дачі.

Ця плитка ідеальний варіант для швидкого готування, тому підходить для хостелів, гуртожитків. Модель видає характерний звук, якщо не підійде посуд, точніше її дно, так що не варто турбуватися, а просто перевірте ваш набір посуду.

Які існують допфункции в індукційних плитах

З великого розмаїття моделей индукцилнных плиток, варто виділити додаткові функції:

  • моделі, які мають функцію розпізнавання посуду, тобто коли на плиті стоїть каструля , вона включена, як каструлю прибрали , то пристрій автоматично вимикається;
  • деякі плитки оснащені функцією спеціального звукового сигналу, якщо використовується посуд з невідповідним дном;
  • варіанти з захисним відключенням;
  • моделі, що налічують 5-8 режимів перемикання;
  • професійні плитки (багато режимів, велика потужність) і для домашнього використання;
  • механічне, сенсорне, кнопкове перемикання;
  • моделі розрізняються за кількістю нагрівальних зон від 1 до 4.

Плюси і мінуси індукційних плит

Плюси:

  • Готується їжа за допомогою такого виробу помітно швидше.

  • Підходить для приготування страв, де потрібно швидке закипання — крем, каша, пудинг.
  • Такий варіант техніки зручно перевозити, якщо ви часто переїжджати або їздите у подорожі.
  • Модель має компактністю і необхідною потужністю.
  • Невеликий варіант відмінно впишеться навіть в кухню малої площі і недорого коштує.

Мінуси:

  • Не підходить для страв, де потрібне тривале гасіння або ловлення, так як плита навіть на не самому потужному режимі доходить до великої температури, дно інтенсивно прогрівається.
  • Не варто купувати такий пристрій, якщо ви звикли використовувати будь-який посуд.