Як користуватися посудомийкою
Посудомийні машини дуже зручні і практичні, економлять час користувача і зменшують витрату води. Вони прості у використанні, і при правильній експлуатації прослужить вірою і правдою не один рік. Правила експлуатації посудомийних машин для більшості моделей ідентичні і будуть розглянуті в рамках статті.
Ключові правила експлуатації побутових посудомийних машин
Зміст статті
Для побутових ПММ справедливі наступні загальні правила:
- Посуд в кошиках ставиться строго в установленому порядку.
- Кожному типу посуду і різним ступеням її забруднення відповідає свій режим роботи.
- Миючі засоби підбираються у відповідності з рекомендаціями фірми-виробника.
- Не слід нехтувати доглядом за технікою. Якщо не доглядати за машиною, довго вона не прослужить.
Слідуючи цим чотирьом правилам, можна значно продовжити термін служби посудомийки.
Що потрібно зробити перед початком і після завершення роботи приладу
Перед початком роботи посудомийки необхідно, визначившись з вибором миючого засобу (порошок, гель або таблетки) і заправивши їм машинку згідно інструкції, налаштувати програму її роботи. Режим роботи вибирається в залежності від ступеня забруднення посуду і матеріалу, з якого вона виготовлена.
Час циклу варіюється в ПММ різних фірм від 45 хвилин до декількох годин.
Після закінчення роботи і висихання посуду, необхідно вимкнути машину, прибрати з кошиків посуд, після чого витягти із дна камери сітчасті фільтри, після чого промити їх під краном. Поставивши їх на місце, протерти стінки камери сухою ганчіркою, видаливши залишки їжі під гумкою і дверцятами.
Важливо! Після виконання вищевказаних дій слід залишити дверцята машинки на деякий час відкритою, для її висихання. Якщо цього не зробити, може з часом з'явитися неприємний запах.
Важливі нюанси
Які миючі засоби необхідні для посудомийної машини
Для ПММ будуть потрібні наступні миючі засоби:
- Таблетки або порошки. Вибір залежить від фінансових можливостей, готові таблетки фірм-виробників обійдуться дорожче, хоча і зручніше у використанні. При використанні як порошків, так і таблеток, дотримуйтесь доданою до них інструкцією.
- Сіль застосовується для захисту механізмів машини від накипу.
- Ополіскувачі по-перше, роблять воду м'якше, по-друге, надають додатковий блиск посуді.
Як мити посуд в залежності від ступеня її забруднення
Для різного ступеня забруднення і для окремих видів посуду існують свої налаштування ПММ. При цьому можна виділити наступні основні режими роботи:
- Стандартний – підходить для середнього ступеня забрудненості, при цьому миття посуду відбувається при температурі 50-60 градусів.
- Економ-режим – для слабозабруднених посуду, робоча температура становить 50 градусів. При такому режимі менше витрата води та електроенергії.
- Інтенсивний режим при температурі 70 градусів, застосовується при необхідності відмити сковорідки і каструлі з пригорілої або присохлої до них їжею.
- Делікатний – використовується при митті кришталевої, скляної, пластикової чи тендітного посуду з кераміки.
Технологія завантаження посудомийки
При завантаженні ПММ дотримуються наступних принципів:
- Сковорідки і каструлі ставляться до кошика після видалення з них залишилися шматків їжі. Приймач переповнювати не слід, оскільки посуд, звалений в нього купою, не промиється.
- В залежності від розмірів, велику і міцну посуд кладуть в нижню корзину, а маленьку і більше крихку – у верхню. Цей принцип справедливий для більшості машинок марок Ariston, Electrolux, Philips, Bosch та багатьох інших.
- Виделки і ножі з гострим носом розташовують у кошику ручкою вгору, ложки та тупоносые ножі – ручкою вниз. Ополоники і шумівки – поверх кошика горизонтально.
- Всі каструлі, чашки, сковорідки ставлять в кошик догори дном.
- Перед закриттям дверцята ПММ переконуються у вільному ході лопатей.