Навіщо потрібен чайник, якщо воду можна підігріти і в ковшике (турці, каструлі)?

Інтер'єр кухні досить стандартний: холодильник, плита, духовка, чайник, мікрохвильова піч... А так нам потрібен чайник? У нього одна функція – закип'ятити воду, і все. Так може, варто звільнити місце на столі?

Достоїнства і недоліки цього предмета

Так, воду можна закип'ятити в каструлі, зварити каву в кавоварці або турці, а про чайник забути. Але не треба рубати з плеча, постараємося розібратися в питанні зі всіх сторін.

Плюси

  1. Сучасні моделі працюють від електрики і здатні самостійно вимкнутися при достатньому нагріванні. Я вважаю, що це важливий аспект безпеки! Іноді можна просто забути про киплячій воді: важливий дзвінок з роботи, дитяча витівка чи банальна неуважність.
  2. Швидке закипання значно економить час, особливо якщо мова йде про ранкових зборах на роботу, коли традиційно кожна секунда на вагу золота.
  3. Якісні моделі служать довго і виглядають дуже естетично, стаючи прикрасою інтер'єру.
  4. Гаряча вода, доведена до потрібної температури, розкриє букет ароматів і смаків хорошого чаю, дозволяючи насолодитися хвилиною відпочинку.

Недоліки

  1. Дешеві версії часто ламаються і виділяють шкідливі речовини, додаючи у воду присмак пластмаси, але це − питання вибору.
  2. Високе споживання електрики, хоча воно частково нівелюється швидкістю закипання.

Багато людей стали користуватися кулерами. У них є відсік з гарячою водою, але ось парадокс: незважаючи на зручність, навіть розчинна кава набуває незрозумілий присмак, не кажучи вже про чай, який слід заварювати водою з температурою вище.

Який же чайник вибрати?

Щоб не потрапити на погану техніку, слід пам'ятати основні правила вибору хороших речей:

  • якісна річ ніколи не коштує дешевше своїх аналогів! Це закон ринку! Якщо ціна нижче, значить, виробник на чомусь заощадив;
  • віддавати перевагу брендовим моделей від відомих виробників. Солідні компанії дорожать репутацією і не стануть порушувати встановлені норми безпеки;
  • краще всього вибирати прилад з нержавіючої сталі, вона не вступає в хімічну реакцію з киплячою водою. Але такі чайники досить швидко виходять з ладу. На чолі хіт-параду знаходяться скляні і керамічні моделі, це визнані екологічно чисті матеріали, правда, вони відрізняються крихкістю. До них треба ставитися дуже акуратно і дбайливо.

Зумійте відрізнити моделі з покриттям з нержавіючої сталі! Деякі умільці примудряються замаскувати пластмасовий корпус металевий зовнішнім шаром.

Незвичайні ідеї, для чого ще може стати в нагоді чайник

А на закуску я приготувала кілька дуже цікавих лайфхаков для просунутих користувачів.

  1. Все геніальне просто – варити компоти прямо в чайнику! При цьому нам не будуть потрібні ополоники, просто варимо улюблений компот, через носик перелити в глечик, а залишився фруктовий макуха відправляємо, куди слід.
  2. Через киплячий чайник протягують пряжу для повторного в'язання, щоб випрямити нитка.
  3. На чайник можна ставити банки для стерилізації, але це підходить для господинь, у яких трохи заготовок.
  4. У киплячій воді добре обробляти соски для малюків.
  5. А ще дуже зручно форсувати підготовку. Великі каструлі з холодною водою вимагають багато часу для «розгону» процесу, тому варто закип'ятити повний електричний чайник води і додати в каструлю окропу.

Так що не вийшло у нас позбутися від чайника, повертаємо його на місце і користуємося далі. Хто за призначенням, а хто вже і немає! Рішення за вами.