Які бувають соковижималки
Сучасний асортимент видів соковижималок для овочів і фруктів здатний вразити навіть вибагливого споживача. Але, на жаль, більшість користувачів знають про існування лише двох типів приладів для приготування соків: шнекові і відцентрові. А адже приладів на порядок більше, вони відрізняються по функціоналу і принципом роботи.
І, знаючи про особливості кожного приладу, можна підібрати оптимальну модель, через що ми і вирішили приділити цьому питанню особливу увагу в сьогоднішній статті.
Види соковижималок по їх влаштуванню
- Ручні;
- Механічні;
- Електричні.
- Відсутній витрата електроенергії;
- Зберігаються всі вітаміни і корисні властивості;
- Відсутній шум при роботі;
- Якість віджимання наближене до максимальної позначки.
Електричні. Представлені апарати оснащуються невеликим двигуном і працюють від електричної мережі. Людині потрібно лише закласти продукти, включити пристрій і насолодитися смачним напоєм. Висока потужність забезпечує даними приладів високу швидкість роботи, але:
- Вони будуть швидко нагріватися, через що необхідні часті перерви;
- При надмірних навантаженнях може ламатися двигун;
- Буде споживатися електроенергія, зважаючи чого будуть потрібні додаткові затрати.
Механічні. Ці пристрої виробляють сік завдяки роботі спеціальних механізмів. Але підключення до електричної мережі не буде потрібно, що є одним з головних переваг. В якості прикладу такої соковижималки можна привести пристрій, що працює за принципом м'ясорубки. Плоди перекручуються допомогою спеціальної спіралі завдяки прикладаються на важіль зусиллям, і на виході виходить смачний сік, багатий вітамінами та іншими корисними речовинами.
Принцип дії
- Високу швидкість роботи;
- Сильний шум в процесі експлуатації;
- Доступну вартість.
Важливо! Зважаючи на те, що напій у процесі готування контактує з киснем, його необхідно випивати відразу після приготування. Максимальний час зберігання без втрати корисних властивостей — 30 хвилин.
Шнекові. Ці моделі бувають як ручними, так і електричними, що працюють від мережі. Подрібнення плодів проводиться за допомогою шнеків. Характерними особливостями таких моделей можна назвати:
- Повільну роботу;
- Незначний шум;
- Універсальність.
Крім того, приготований сік придатний до вживання протягом 48 годин, а також його можна консервувати на зиму.
Також володарі шнекових соковижималок зможуть готувати з їх допомогою не тільки вітамінні напої. Використовуючи спеціальні насадки, можна приготувати фарш, макаронні вироби або домашню ковбасу.
Сфера застосування
У цій класифікації можна виділити три основні сфери:
- В побуті;
- Професійні соковижималки;
- Для промислового використання.
- Побутові моделі — найбільш поширений варіант. Вони призначені для щоденного використання і розраховані на середньостатистичні сім'ї від 3 до 5 осіб. Використовуються для переробки невеликої кількості плодів.
- Професійні — використовуються в закладах громадського харчування. Для цих пристроїв характерна висока потужність і велика швидкість роботи. Відмінною характеристикою можна назвати естетичний дизайн і дуже високу ціну.
- Промислові — використовуються для переробки плодів в промислових масштабах. Продуктивність і швидкість роботи наближена до максимальних позначок.
За призначенням
Всі соковижималки можна розділити і на категорії для переробки:
- Цитрусових;
- Твердих плодів;
- Плодів з кісточками.
- Цитрусові. Ці моделі призначені для переробки мандаринів, лимонів, апельсинів і т. д. Мають невелику потужність, компактні габарити. Сік отримують завдяки спеціальному ножу з ребристою поверхнею.
- Тверді плоди. Такі прилади мають високу потужність і дозволяють отримати сік з яблук, моркви, селери і подібних плодів.
- Плоди з кісточками. Спеціальні пристрої не ламаються і не допускають попадання кісточок в напій.
Крім того, існують і універсальні моделі, які справляються з будь-якими видами плодів і радують споживачів широким функціоналом.