Які бувають соковижималки

Сучасний асортимент видів соковижималок для овочів і фруктів здатний вразити навіть вибагливого споживача. Але, на жаль, більшість користувачів знають про існування лише двох типів приладів для приготування соків: шнекові і відцентрові. А адже приладів на порядок більше, вони відрізняються по функціоналу і принципом роботи.

І, знаючи про особливості кожного приладу, можна підібрати оптимальну модель, через що ми і вирішили приділити цьому питанню особливу увагу в сьогоднішній статті.

Види соковижималок по їх влаштуванню

Які бувають соковижималки? За принципом роботи їх поділяють на три основні категорії:
  • Ручні;
  • Механічні;
  • Електричні.
Ручні. Ці соковижималки приводяться в дію завдяки фізичній силі людини. Їх не можна назвати пристроями з високою продуктивність, т. к. для віджиму потрібно багато часу. Але є й ряд переваг:
  • Відсутній витрата електроенергії;
  • Зберігаються всі вітаміни і корисні властивості;
  • Відсутній шум при роботі;
  • Якість віджимання наближене до максимальної позначки.

Електричні. Представлені апарати оснащуються невеликим двигуном і працюють від електричної мережі. Людині потрібно лише закласти продукти, включити пристрій і насолодитися смачним напоєм. Висока потужність забезпечує даними приладів високу швидкість роботи, але:

  • Вони будуть швидко нагріватися, через що необхідні часті перерви;
  • При надмірних навантаженнях може ламатися двигун;
  • Буде споживатися електроенергія, зважаючи чого будуть потрібні додаткові затрати.

Механічні. Ці пристрої виробляють сік завдяки роботі спеціальних механізмів. Але підключення до електричної мережі не буде потрібно, що є одним з головних переваг. В якості прикладу такої соковижималки можна привести пристрій, що працює за принципом м'ясорубки. Плоди перекручуються допомогою спеціальної спіралі завдяки прикладаються на важіль зусиллям, і на виході виходить смачний сік, багатий вітамінами та іншими корисними речовинами.

Принцип дії

Ця класифікація заснована на методі вичавки. Виділяють два типи пристроїв: види соковижималок шнекова і відцентрова.
Відцентрові. Ці моделі мають сіточку з закріпленою на ній теркою. Після завантаження фруктів запускається центрифуга, фрукти перетираються, і завдяки відцентровій силі відбувається відділення вітамінного соку від макухи, який доведеться викидати після кожного використання пристрою. Характерними особливостями цього приладу можна назвати:
  • Високу швидкість роботи;
  • Сильний шум в процесі експлуатації;
  • Доступну вартість.

Важливо! Зважаючи на те, що напій у процесі готування контактує з киснем, його необхідно випивати відразу після приготування. Максимальний час зберігання без втрати корисних властивостей — 30 хвилин.

Шнекові. Ці моделі бувають як ручними, так і електричними, що працюють від мережі. Подрібнення плодів проводиться за допомогою шнеків. Характерними особливостями таких моделей можна назвати:

  • Повільну роботу;
  • Незначний шум;
  • Універсальність.

Крім того, приготований сік придатний до вживання протягом 48 годин, а також його можна консервувати на зиму.

Також володарі шнекових соковижималок зможуть готувати з їх допомогою не тільки вітамінні напої. Використовуючи спеціальні насадки, можна приготувати фарш, макаронні вироби або домашню ковбасу.

Сфера застосування

У цій класифікації можна виділити три основні сфери:

  • В побуті;
  • Професійні соковижималки;
  • Для промислового використання.
  1. Побутові моделі — найбільш поширений варіант. Вони призначені для щоденного використання і розраховані на середньостатистичні сім'ї від 3 до 5 осіб. Використовуються для переробки невеликої кількості плодів.
  2. Професійні — використовуються в закладах громадського харчування. Для цих пристроїв характерна висока потужність і велика швидкість роботи. Відмінною характеристикою можна назвати естетичний дизайн і дуже високу ціну.
  3. Промислові — використовуються для переробки плодів в промислових масштабах. Продуктивність і швидкість роботи наближена до максимальних позначок.

За призначенням

Всі соковижималки можна розділити і на категорії для переробки:

  • Цитрусових;
  • Твердих плодів;
  • Плодів з кісточками.
  1. Цитрусові. Ці моделі призначені для переробки мандаринів, лимонів, апельсинів і т. д. Мають невелику потужність, компактні габарити. Сік отримують завдяки спеціальному ножу з ребристою поверхнею.
  2. Тверді плоди. Такі прилади мають високу потужність і дозволяють отримати сік з яблук, моркви, селери і подібних плодів.
  3. Плоди з кісточками. Спеціальні пристрої не ламаються і не допускають попадання кісточок в напій.

Крім того, існують і універсальні моделі, які справляються з будь-якими видами плодів і радують споживачів широким функціоналом.