Соковижималка — це

Затребуваним товаром у магазинах побутової техніки вважається соковижималка. У кожній родині, де дотримуються здорового харчування, вона незамінна частина кухні.

Що таке соковижималка

Машина здатна витягати з ягід, фруктів і овочів сік – соковижималка. Головна її функція, за допомогою впливу на поміщені в неї продукти видавлювати з них сік. Різноманітність, представлену на ринку досить велика. При виборі соковижималки варто звернути увагу на групи за способом роботи:

  • ручна;
  • механічна;
  • електрична.

Де застосовується соковижималка

Соковижималки використовуються у різних сферах діяльності. Це можуть бути масштабні виробництва напоїв і соків, кафе і ресторани, що надають послуги громадського харчування, і для особистого використання в родині. У кожній категорії соковижималки зайняли свою нішу і служать помічниками по виробництву натурального соку.

Для побутового використання

Ця категорія поширена на ринку продажу кухонної техніки. Вони призначені для повсякденного використання сім'ї з 2-4 осіб. З їх допомогою можна спокійно приготувати на сніданок натуральний свіжовичавлений сік. Однак для переробки великої кількості ягід або фруктів вони не підходять. Ціна на соковижималку побутового плану нижче решти категорій і доступна для середньостатистичної сім'ї.

Важливо! Час роботи соковижималки обмежена, після 5 хв використання рекомендується зупинити роботу, дати час відпочити мотору.

Для професійного використання

Соковижималки з цієї категорії коштують дорожче середньої ціни. Але підвищення ціни виправдовує її здатність переробляти об'ємне кількість фруктів і ягід. Потужність у професійних моделей вище і швидкість переробки збільшується. Використовуються вони для місць громадського харчування (кафе, бари, ресторани та подібні заклади). Ці моделі продумані дизайнерами і мають красивий і ефектний дизайн для залучення уваги покупців, так як соковижималки встановлюються на очах відвідувачів, що б була можливість бачити, як і з яких продуктів готується свіжий напій.

Для промислового використання

Такі моделі використовуються на заводах, масштабних виробництвах соку і соку-містять напоїв. У звичайному магазині на прилавках промислові соковижималки не представлені, вони більш великі і потужні, здатні переробити колосальну кількість вміщених у них продуктів, без часу на відпочинок. Швидкість переробки продуктів швидше в порівнянні з попередніми видами.

Зовнішній вигляд у них громіздкий, на дизайні особливо не акцентують увагу, головне – зручне і практичне використання.

Які бувають соковижималки

Соковижималки діляться на кілька видів за принципом їх використання. І кожен з цих видів має свої плюси і мінуси, тому людина може підібрати той вид, який йому ближче і простіше у використанні:

  • Ручні моделі, відносяться до найпростішого варіанту, без зайвих пристосувань. Принцип роботи полягає в отриманні соку з допомогою фізичної сили людини. Продуктивність таких апаратів дуже низька, можна переробити велику кількість фруктів за тривалий термін. Для переробки на такий соковижималці підходять в основному м'які овочі, фрукти і ягоди.
Плюси: Мінуси:
  • не створює шуму;
  • вимагає великих фізичних зусиль;
  • не вимагає плати за електроенергію;
  • залишається велика кількість відходів;
  • холодний віджим ягід і фруктів зберігає більшу кількість корисних речовин;
  • видавлюється не весь сік з продуктів.
  • низька ціна на виріб.

Важливо! Ручні моделі підходять в основному для м'яких цитрусові (лимон, апельсин, грейпфрут).

  • Механічні моделі, більш складна конструкція, що складається з механізму для вичавлювання соку, приводящегося в дію завдяки важелю. Прототип таких моделей – звичайна ручна м'ясорубка. Соковитискач приводиться в дію завдяки фізичній силі тиску на важіль. Основна спіралеподібна деталь конструкції з допомогою обертальних дій просуває фрукти, овочі або ягоди до ситечка, після чого подрібнена маса потрапляє у відсік з віджимом. Полечившийся сік стікає в спеціальну ємність.
Плюси: Мінуси:
  • не створює шуму;
  • залишається в готовому соку багато м'якоті;
  • не вимагає плати за електроенергію;
  • вимагає використання фізичної сили;
  • переробляє більшу кількість продуктів, на відміну від ручного варіанта;
  • залишає велику кількість відходів.
  • при заміні ситечка готується не тільки сік, але і пюре.
  • довговічні.
  • Електричні моделі найбільш затребувані, за рахунок включення роботи механізму за допомогою електрики. Поки готується сік, є вільний час зайнятися іншою справою. Продуктивність такого типу набагато вище своїх попередників. Під час переробки фруктів, залишається сухою макуха, а 95% рідини вдається отримати у чистому вигляді.
Плюси: Мінуси:
  • висока швидкість обробки;
  • робота механізмів створює шум;
  • вичавка 95% соку;
  • вимагається плата за електроенергію;
  • не потрібні фізичні сили;
  • після використання, вимагає розбирання і ретельної промивки багатьох деталей;
  • переробляє велику кількість продуктів в короткий термін;
  • часто ламаються двигуни, особливо від перенапруги.
  • переробляє продукти (фрукти, овочі, ягоди);
  • залишає мало відходів.

Кожна соковижималка стане приємним доповненням на кухні, за пару хвилин готується натуральний свіжовичавлений сік, який містить велику кількість корисних речовин і вітамінів. Знаючи всі можливі варіанти, нескладно вибрати модель, яка стане відмінним помічником в приготуванні натуральних соків.