Який посуд підходить для індукційних плит

Індукційна плита — сучасний кухонний прилад, який приваблює своєю економічністю. Від електричних і газових панелей відрізняється тим, що при роботі нагрівається безпосередньо дно посуду. Поверхня плити при цьому залишається прохолодною.

Господиням важливо, щоб техніка справлявся зі своїми функціями, не приносила неприємностей і не псувала кухонне начиння. А це багато в чому залежить від посуду, яку використовують на плитах.

Як принцип роботи індукційних плит впливає на вимоги до посуду

Відмінність плити з індукцією від інших полягає в принципі нагріву.
Завдяки магнітному полю, створюваному пристроєм, нагрівається не сама плита. Вихрові струми впливають на дно каструлі, а разом з ним і на їжу.

Саме тому для неї підійде не кожна каструля.
Матеріал повинен володіти високим питомим опором і магнітною проникністю. Важливо, щоб виріб мав феромагнітними властивостями.

Простіше кажучи, метал, використовуваний для виробництва індукційної кухонного начиння, повинен намагнічуватися. Це можна легко перевірити за допомогою звичайного магнітика. Підійде сувенірний, наприклад, з холодильника.

ВАЖЛИВО! Скляні, алюмінієві, керамічні, мідні посудини до склокерамічним поверхонь не підходять.

Спеціальна посуд для індукційних плит

Потрібно мати на увазі, що для найкращої теплопередачі дно у каструльок повинно бути рівним. Рельєф на днище завадить щільному приляганню до варильної панелі.
Отже, буде порушено рівномірний розігрів і правильне приготування їжі.

Розберемося, яка посуд потрібна для сучасної варильної поверхні.

У чому своєрідність спеціального посуду

Принцип роботи варильної поверхні забезпечується мідної котушкою. Вона знаходиться під склокерамічною поверхнею. Під дією магнітного випромінювання в котушці виробляється струм. Це явище і називається електромагнітною індукцією.

Мідна котушка виробляє магнітні коливання. Вироблений струм запускає процес швидкого розігріву або приготування їжі. Поверхня ж склокерамічної плити залишається холодною.

Як маркують спеціальний посуд

При покупці важливо визначити, які сковорідки і каструлі перед нами, можна готувати в них. Для зручності виробники ставлять на своїх виробах спеціальний знак.

Маркуванням підходящої кухонного начиння є значок спіралі.

Позначення виконано у вигляді малюнка-піктограми. Вона складається з декількох схематичних петельок або зигзагів і написи induction.

Посуд, яким можна користуватися на індукційній панелі

Від сплаву, з якого зроблені сковороди або каструлі, залежать не тільки смакові якості їжі, що готується. А також експлуатаційні функції індуктивного приладу.
Склад і сплав матеріалу може мати як свої переваги, так і недоліки.

Вимоги до посуду

Якщо не маєте можливості придбати відповідні, але дорогі супниці, перевірте свою домашню начиння магнітом. Прикладіть його на дно каструльки, якщо магніт «прилипне», сміливо використовувати її для варіння.

Важливо! Будова дна посуду має важливе значення.

Дуже добре, якщо вам попадеться 3-6-шарове, зібране на зразок сендвіча, днище. Воно складається з наступних шарів.

  • Феромагнітний шар, який виробляє теплову енергію.
  • Алюмінієвий сплав, який відповідає за довге утримання температури нагріву.
  • Антипригарний шар.
  • Антидеформаційний диск, що забезпечує за щільне прилягання до поверхні плитки.

Стінки посуду з таким сендвіч-денцем можуть бути виконані з різного матеріалу, що дуже радує. Адже іноді господиням буває складно відмовитися від улюблених литих алюмінієвих жаровень.

Посуд з нержавійки

Цей матеріал має масу позитивних переваг. До них відноситься:

  • стійкий до окислення;
  • міцність;
  • легкість;
  • гарний дизайн.

Ємності з нержавіючої сталі представлені на ринку у великому розмаїтті. Це каструлі, сковорідки, сотейники і цілі сервізи.


Ця начиння може довгий час експлуатуватися без втрати своїх якісних характеристик.

Проте є і недоліки:

  • відсутність антипригарного шару;
  • тонкі стінки;
  • матеріал схильний до подряпин.

Чавунні вироби

Чавун — це сплав, який хімічно інертний. В реакцію з харчовими продуктами не вступає, а отже, здоров'ю людини не завдасть шкоди.

Плюси чавуну:

  • швидке і рівномірне нагрівання.
  • Довго зберігає тепло приготовленої їжі.
  • Дуже міцний та довговічний матеріал.

З недоліків слід зазначити наступне.

  • Велику вагу. При падінні на склокерамічну поверхню плити може її пошкодити.
  • Схильний до корозії, яка може проявитися на бічних стінках.
  • Досить крихкий. Ударившись об підлогу або керамічну плитку, сковорідка може розколотися.

Все одно вважається добрим і хорошим матеріалом під плитку з індукцією.

Емальований посуд

Доступна вартість, функціональність, а також великий вибір різноманітних форм роблять таке покриття привабливим для покупки.

У металевих ємностях покритої емаллю багато незаперечних переваг.

  • Довговічність.
  • Міцність.
  • Утримання і догляд за нею досить простий.
  • Різноманітність колірної палітри.
  • Невисока ціна.

Невеликий мінус:

  • крихкість емалі (при неправильному догляді з'являються відколи й подряпини).

Важливо! Щоб уникнути під час нагрівання гучних звуків (заокруглене дінці може бути резонатором), купуйте сотейники з плоским днищем.

Посуд, яку не рекомендується використовувати

Підходить для індукційних поверхонь начиння повинна містити феромагнітні сплави.
Як ми вже говорили, магніти притягуються до стінок каструлі. А якщо цього не відбувається, потрібно бути уважними. Адже не кожна посуд підходить для використання.

Вибираючи начиння, потрібно знати, який каструлею не користуватися, якщо готуєш на плиті з індукцією.

Скляна

Жароміцне скло може витримувати високу температуру до 300°С. Це дозволяє використовувати їх навіть у духових шафах.

Тільки в двох випадках скляний посуд підійде для приготування на індукції.

  1. Товщина дна повинна бути більше п'яти сантиметрів.
  2. Оснащення денця, яке робить його намагніченим і вогнетривким.

Керамічна

Абсолютно марна для плитки з індукцією. Їжа в кераміці розігріватися не буде.

Алюмінієва

Уточніть у продавця або подивіться на упаковці від виробника складу матеріалу. Якщо в алюмінієвому сплаві відсутня сталь, то така посуд не підходить.

Латунна

Латунь містить феромагнітні частки, які реагують на магніт, але... Кількість їх надзвичайно мало виражається в слабкому нагріванні денця. А відповідно, у довгому приготуванні продуктів.

Цей матеріал дуже незручний і непридатний для приготування їжі.

Адаптер (перехідник) для будь-якого посуду

Існує відмінний спосіб заощадити бюджет — покупка спеціального адаптера. Він створений для індукційних плит будь-якого типу і дозволяє уникнути заміни кухонного посуду, що вимагає досить великих витрат.

Адаптер являє собою плоский круглий диск. Є ручка, яка може бути знімною.

Перехідник поміщається в зону нагрівання. Зверху на нього встановлюється сковорідка, яка «не підходить для індукції».

Якщо врахувати чималі витрати на каструлі і сковороди, придатні для індукції, то купівля адаптера стає цілком економічним і розумним варіантом.

У будь-якої домогосподарки є кохана за обсягом і розміром жаровня або гусятниця. З покупкою адаптера ви сміливо можете їх використовувати.

Як вибрати посуд для індукційної поверхні

Важливо! Кухонне начиння для індуктивної плитки повинна бути широкою і невисокою.

Їжа в таких ємностях рівномірніше розігріється і приготується набагато швидше.

На ринку досить багато перевірених та відомих виробників, які пропонують кухонні набори для індукційних поверхонь.

  • Tefal — один з популярних і недорогих виробників такого посуду. Відноситься до середнього цінового сегменту. Стильний дизайн, різноманітність форм каструль з товстим дном дозволяє готувати швидко і якісно.
  • Rondel — вироби з чавуну і нержавіючої сталі, відмінно підходять для індукції. Однак продукція цієї фірми вельми дорога.
  • Hackman — відома фінська компанія. Лінійка товарів дуже різноманітна і досить високої якості. Сотейники, вокі, жаровні виготовляються вручну, тому ціна на товари цього виробника немаленька. Вироби відрізняються товстим дном (до 10 мм) і антипригарним титаново-керамічним покриттям.

Неграмотне і неправильне користування сучасною технікою і супутніми їй пристосуваннями може зіпсувати приготоване блюдо. Велика ймовірність поломки самої плитки та електроприладів, що знаходяться поблизу.

Поради щодо використання посуду

  • При приготуванні їжі використовуйте дерев'яні, пластикові або силіконові лопатки.
  • Пристосування з металу для перемішування готуються продуктів намагайтеся не використовувати. Вони швидко нагріваються, і ви будете обпалювати руки.
  • Посуд необхідно ставити тільки по центру варильної поверхні.
  • Залишати без нагляду каструлі з тонкими стінками або тонким дном не можна. Від перегріву вони можуть деформуватися.
  • Людям, у яких стоять кардіостимулятори, краще відмовитися від готування на плитах з індукцією.
  • Використання сковорідок з погано очищеним нагаром небажано. Вам згодом буде складно відмити склокерамічну поверхню.
  • Догляд за посудом і самою плитою виконуйте інструкції від виробника.

Вибрати кухонні приладдя і начиння на будь-який смак і по підходящій ціні не складе великих труднощів.

Різноманітний вибір кухонного начиння і простота перевірки дозволяє придбати її в різної цінової категорії. Не забувайте лише оцінювати якість матеріалу, вибрати правильний розмір і товщину дна.