Чим приклеїти скло у духовці газової плити

В мережі, на різних форумах нерідко зустрічаються питання, які пов'язані з розбитим або тріснутим склом в духовці газової плити. На щастя, існує чимало способів приклеїти скло.

Коли необхідно клеїти скло

Велика частина духовок має два або три скла. Всі скла духовки термостійкі, але незважаючи на підвищену жаростійкість з плином часу від частих перепадів температур воно цілком може втратити свою міцність і розсипатися. Або ж з плином часу, постійної схильністю до високих температур (особливо в духовках з піролізом), попадання жиру, парів, а також миючих засобів на оригінальний клей — герметик він втрачає свої початкові властивості і скло просто відклеюється.

Довідка! Також причиною руйнування може бути механічне пошкодження. Удар металевим предметом, перекіс дверцята або подряпина від каструлі і іншого кухонного начиння може призвести до руйнування скла на духовці газової або електричної печі.

Що робити при отклеюванні або руйнуванні скла

Якщо пошкодилося скло духовки, то його заміна будь-яким міцним склом з використанням універсального клею не призведе до бажаного результату.

  1. Для початку використання нетермостойкого скла (навіть у дверцятах з трьома шарами, а воно буде зовнішнім). Воно може не витримати температури і лопнути.
  2. Більшість видів термостійкого клею не призначені для використання в місцях зберігання продуктів і готування їжі. Тому що від них виходять токсичні випаровування і це відбувається не тільки при нагріванні.

Вибір скла

При виборі потрібно враховувати два основних критерії, його термостійкість та розміри (не будь-яке скло можна акуратно розрізати побутовим склорізом). Кращим же варіантом буде замовити на сайтах виробника, сервісних центрів або звернутися до них безпосередньо. Особливо якщо воно має нерівні форми.

Як вибрати клей

Головні критерії для вибору клею це витривалість до перепадів температур, еластичність і не токсичність. Вивчивши безліч форумів і джерел в мережі ми виділили кілька варіантів клею. Велика частина з яких є герметиками на силіконовій основі.

Для ремонту кухонної техніки треба брати клей має спеціалізований склад. Щоб міг добре склеювати різні матеріали, витримував перепади температури, щоб мав еластичність і природно не був токсичним. До цих параметрами відмінно підходить клей герметик Dow Corning Q3 – 1566. Продається у вигляді пасти, не тече, не втрачає еластичність при температурах від -50 до + 275. Також бачила клей RTV 118Q. На ньому була позначка, що його можна використовувати в харчовому обладнанні.

Тут може бути безліч різних варіантів, наприклад, клей LK склеює різні матеріали, витримує температуру до 1100 градусів. Ще є клей — герметик титан і соудал. На етикетці написано що вони витримують температуру до 1500 градусів, а на титані взагалі написано, що він харчової.

Також зустрічаються й опису інших варіантів, наприклад:

Кремнійорганічний герметик КЛТ — 30. В описі сказано, що він виготовлений на основі каучуку, застосовується при температурах впливу від -55 до + 250, не схильний до впливу вологи. Якщо вірити опису на етикетці, то він здатний скріплювати оргскло, кераміку та багато іншого. Його можна використовувати як для герметизації різьбових з'єднань водопроводу і так далі.

Покрокова інструкція лагодження духовки з двома стеклами

  1. Для зручності заміни потрібно зняти двері з духовки.
  2. Ретельно видалити залишки нагару, старого клею і так далі, з місць нанесення герметика.
  3. Акуратно нанести лей на місця склеювання внутрішнього скла. Поставити його на місце, перевернути дверцята уклавши його на тверду рівну поверхню. Так, щоб скло не відходила від місця склеювання. Потім промазати місця склеювання на іншій стороні і встановити друге. Для надійності можна використовувати обважнювачі. Витерти серветкою видавлені під вагою залишки клею.
  4. Залишити на добу.
  5. Встановити дверцята на місце і можна користуватися.

Звичайно, найпростішим варіантом буде відвезти свою піч на ремонт в сервісний центр. Але по-перше, це зайві фінансові витрати за доставку і надані послуги. По-друге очікування черги, а це означає що на час ремонту доведеться використовувати інший пристрій для приготування їжі, що призводить до чергових фінансових витрат. І в третіх працівники деяких сервісних центрів не відрізняються акуратністю і можуть використовувати неякісний матеріал. А при самостійному ремонті можна бути точно впевненим, що все зроблено правильно і які використовувалися кошти.