Принцип роботи ветчинницы

Сьогодні практично всі м'ясні продукти, представлені на прилавках, мають у складі барвники, нітрати, фосфати, трансглютаминаз та іншу «хімію». Жодна з цих добавок не має користі для організму, але що робити, якщо продуктів без них в магазині не купиш? Звичайно ж, приготувати смачну і корисну домашню шинку або ковбасу!

Що являє собою ветчинница

Ветчинницы прийшли на російський ринок більше п'яти років тому, але багато господинь досі не підозрюють про їх існування. Це велике упущення. Адже з допомогою цього нехитрого пристосування можна приготувати не тільки шинку, але і рулети, ковбаси, буженину, а також всілякі делікатеси з птиці, м'яса або риби. Ветчинница хороша у всіх сенсах: всі її компоненти відмінно переносять миття в посудомийній машині, вона компактна, а ціна може приємно здивувати.

 

Пристрій

Конструкція ветчинницы надзвичайно проста. Вона являє собою прес-форму, яка найчастіше виготовляється з нержавіючої сталі або харчового пластику. Традиційно висота цього пристрою становить 16-17 см, а ширина 10-11 див.

Прес приводиться в дію двома потужними пружинами, які кріпляться до верхньої і нижній кришці агрегату. Ці кришки можна легко витягнути і вставити назад.

Простір в ветчиннице ділиться на три рівня. Чим менше її заповнюваність продуктами, тим більш високий рівень варто вибирати. Верхню кришку при цьому потрібно встановити максимально високе положення. Тоді тиск пружин буде сильніше, і шинка спрессуется набагато краще.

ДОВІДКА! Більшість ветчинниц працюють однаково. Проте виробники, борючись за увагу покупця, все частіше модифікують свої товари, додаючи нові функції.

Існують ветчинницы забезпечені:

  • термометром;
  • стаціонарним дном;
  • ліфтовим механізмом для спрощення вилучення готового продукту;
  • єдиною пружиною, що полегшує замикання пристрою.

Варто зауважити, що всі ці модифікації хоч і суттєво спрощують процес готування, але на смакові якості кінцевого продукту не впливають.

Принцип роботи

Принцип приготування заснований на температурній обробці продуктів при одночасному стисненні всередині прес-форми. Тому ветчинницу часто використовують разом з мультиваркою, так як вона полегшує підтримання потрібної температури протягом тривалого часу. Однак приготувати шинку та інші смаколики можна і в духовці або в звичайній каструлі.

Незважаючи на уявну простоту, приготування м'ясних продуктів в ветчиннице має свої нюанси. Натуральні, а головне, якісні продукти коштують недешево. Тому щоб не витрачати їх даремно, варто слідувати наступним принципам:

  1. Перед наповненням ветчинницы в неї треба вкласти пакет для запікання. Підійде також фольга або кулінарний рукав.
  2. Щоб шинка вийшла ще смачніше, м'ясо попередньо маринують і відбивають.
  3. Не варто шкодувати продуктів. Заповнювати ветчинницу потрібно щільніше, так готовий продукт не кришиться при нарізуванні.
  4. Мінімальний час приготування страв у ветчиннице — 3 години. М'ясо повинно повільно нудитися у власному соку при 70-80 градусів. Чим довше воно буде готуватися, тим смачніше результат.
  5. Готовий продукт слід охолодити, помістивши ветчинницу в холодну воду. Після охолодження потрібно дати шинці настоятися. Для цього її кладуть у холодильник на 9-12 годин.

ВАЖЛИВО! Не можна допускати того, щоб м'ясо варилося. Воно має саме нудитися.

Що можна приготувати з допомогою ветчинницы

Незважаючи на промовиста назва, готують в ветчиннице не тільки шинку. Різноманітність м'ясних страв доступних для приготування просто величезна, а підшукати підходящий рецепт не складе ніякої праці.

Досвідчені господині сміливо імпровізують, змішуючи кілька видів м'яса і додаючи різноманітні приправи і наповнювачі. Особливою популярністю користуються яйця, гриби, зелень і всілякі спеції. Нерідко шинку начиняють чорносливом або оливками.

Однак перш ніж починати експерименти з приправами, варто освоїти ази приготування, які стануть основою для майбутніх кулінарних шедеврів.

Традиційний рецепт

Для того щоб приготувати традиційну шинку в ветчиннице, потрібні наступні інгредієнти:

  • кусковая свинина — 900 грам;
  • яловичий фарш — 200 грам;
  • яйце — 2 шт.;
  • сухе молоко — 15 грам;
  • часник — 5 зубчиків;
  • сіль, перець — за смаком.

ВАЖЛИВО! Для того щоб домогтися справжнього «ветчинного» смаку, звичайну сіль слід змішати з нітратній в співвідношенні 50:50.

Приготування:

  1. М'ясо необхідно промити, порізати і скласти в миску.
  2. Додати дрібно нашатковану часник, яйце і інші інгредієнти за списком. Добре перемішати.
  3. Викласти все в ветчинницу, попередньо застеливши її рукавом для запікання. Це допоможе зберегти м'ясний сік і зробить готовий продукт більш соковитим і ароматним.
  4. Помістити агрегат в духовку на 3 години.
  5. Після закінчення цього часу ветчинницу слід дістати, остудити, а потім прибрати в холодильник на 6 годин.

Домашня шинка за класичним рецептом готова!

Класичний рецепт ковбаси в ветчиннице

Для приготування домашньої ковбаси знадобляться наступні інгредієнти:

  • свинячий фарш — 1 кг;
  • яловичий фарш — 400 грам;
  • часник — 4 зубчики;
  • мускатний горіх, сіль — за смаком.

Приготування:

  1. Фарш охолодити, після чого змішати всі компоненти в глибокій мисці.
  2. У ветчинницу покласти пакет для запікання. Начинити її сумішшю.
  3. Акуратно закрити агрегат строго по інструкції і прибрати в холодильник на добу.
  4. Перед тепловою обробкою слід вийняти ковбасу і дати їй нагрітися при кімнатній температурі.
  5. Готувати її можна де завгодно, важливо лише дотримуватися температурний режим — 70-75 градусів.
  6. Час приготування — 3 години.
  7. Готовий продукт слід охолодити і знову прибрати в холодильник на 9 годин.

Домашня ковбаса готова! Зберігати її можна в фользі або пергаменті.