Коптильня холодного копчення своїми руками

Копчене м'ясо і риба завжди славилися своїм чудовим смаком і запахом. Як приготувати цей делікатес у домашніх умовах ви дізнаєтеся з цієї статті.

Принцип роботи коптильні холодного копчення

Суть холодного копчення полягає в тому, що м'ясний або рибний продукт піддається термічній обробці димом при температурі від 25 до 50 градусів. Головною особливістю даної обробки служить рівномірний нагрів і обкурювання продукту, що надає йому дивовижний смак і запах. Завдяки втраті вологи і консервації, копченості можна зберігати протягом 12 місяців.

Довідка! Сам процес холодного копчення триває від однієї до декількох тижнів, у залежності від виду самої коптильні, температури і способу приготування.

Каганець ж повинна бути сконструйована за правилами, якщо ви вирішите її спорудити самостійно. Дим повинен охолоджуватися до потрібної температури і, звичайно ж, затримуватися в самій конструкції для приготування делікатесів.

Даний пристрій має складатися з дымогенераторной камери, камери копчення і димаря. Коли дим просувається по трубі, з допомогою димогенератора контролюється температура приготування копчених продуктів, що забезпечує потрібну тягу.

Сконструювавши саморобний прилад для холодного копчення, не поспішайте відразу приступати до готування. Для початку необхідно виконати наступні дії:

  1. У трьох літрах води розчинити 120 грамів солі.
  2. Потім в даний соляний розчин помістити вибраний вами продукт і залишити на кілька днів для засолювання. Рибу витримують у даному розчині близько трьох діб, а м'ясо до п'яти днів.
  3. Після чого переходимо до процесу відмочування, час якого залежить від виду та обсягу делікатесу (6-24 години). Як тільки м'якоть початку легко вдавливаться, то процес відмочування слід завершити.
  4. Наступним етапом стає в'ялення. Необхідно дати м'яса або риби позбутися від рідини, яка в неї накопичилася протягом декількох днів.
  5. Підготовлене м'ясо або рибу розвісити на вішалки в коптильні і почати процес копчення.

Як самому зробити стаціонарну коптильню з фото і схемою

Щоб зробити стаціонарну коптильню вам необхідно підготувати: цегла, 3-х метрову трубу, глину або цемент, бетон, плиту, чавунні дверцята, металеві дюбелі, бруски та термометр.

Коли всі необхідні матеріали та інструменти підготовлені, приступаємо до виготовлення даної конструкції:

  1. Для початку необхідно вибрати ділянку землі, на якому буде розташовуватися ваша каганець. Якщо є можливість її розмістити на схилі, то це навіть на краще.
  2. Далі, необхідно вирити дві ями і траншеї. Ями повинні мати розміри 0,5 метрів на 0,7 метрів, а траншея — 2,7 м на 0,2 м. Довжина траншеї повинна бути менше довжини труби, так як труба повинна опинитися всередині цегляної кладки. Глибина ям повинна відрізнятися від глибини траншеї на пару багнетів лопати.
  3. Після того як все буде зроблено, слід перевірити, як ляже труба. Якщо все підходить, то переходимо до наступного кроку.
  4. Яму для коптильні заливаємо бетоном врівень з трубою, а яму для топки на 10 см нижче рівня труби.
  5. Після того як бетон почне підсихати, зверху укладаємо шар глини і три ряди вогнетривких цеглин, по обидва боки від труби. Таким чином, викладені стінки топки. Потім закріпити чавунну дверцята і зверху ложем плиту.
  6. Далі приступаємо до будівництва самої коптильні. Викладаємо в іншій ямі стінки з цеглини і цементного розчину, висота яких повинні бути вище рівня землі, а розміри 50 см на 50 див.
  7. З брусків виготовляємо каркас, розміром 60 см на 60 см. На даху встановлюємо металеву трубу, а на дверцятах закріплюємо термометр.
  8. Потім кріпимо наш каркас до основи за допомогою металевих дюбелів і покриваємо його деревину захисним засобом. Ось коптильня і готова до експлуатації.

Увага! Не забувайте стежити за температурним режимом приготування, а також підкидати дрова для розпалювання.

Проста холодна коптильня з бочки своїми руками

Саморобна холодна коптильня з бочки є найбільш зручним і дешевим варіантом, так як всі необхідні деталі є в кожному будинку.

Для початку нам необхідно виготовити димогенератор. Для цього знадобляться чотири консервних бляшанках банки, два згону з гайками і чотири металевих хомута за розміром банок.

В одній з банок в нижній частині робимо отвір для згону, а інше для запальника, на відстані 5 см один від одного. Паралельно першому отвору робимо ще одне, для подачі повітря. Потім згін закріплюємо всередині банки, попередньо зробивши в ньому паз і вставивши туди мідну трубку. Зовні прикручуємо до нього ще один згін і фіксуємо до банку щиток болтами.

Далі, між собою кріпимо хомутами інші банки, попередньо вилучивши у них дно, і прикріплюємо до четвертої. Під'єднуємо компресор для акваріума з регулюванням кількості подачі повітря до мідній трубці, засипаємо всередину димогенератора тріску і підпалюємо її. Таким чином, перевіряється його робота і при цьому регулюється кількість диму.

За допомогою металевої трубки під'єднуємо димогенератор до бочки, вішаємо термометр і ось саморобна холодна коптильня з бочки готова. Для того щоб приступити до копчення необхідно укласти м'ясо або рибу в бочку, підпалити тріску і герметично закрити бочку кришкою.

Як зробити холодну коптильню з холодильника

Якщо у вас стоїть старий холодильник, а викинути шкода, то з нього можна сконструювати коптильню. Для цього вам потрібно буде лише підключити до нього димогенератор. Як це правильно зробити, розповімо далі:

  • поставити холодильник дном догори і витягти компресор;
  • на дні холодильної камери й усередині обшивки зробити отвір для димохідної труби;
  • потім для посилення тяги можна встановити вентилятор;
  • у верхній частині холодильника зробити кілька маленьких отворів для того, щоб через них міг виходити дим;
  • на кришці зробити отвір і встановити трубу;
  • в якості топки можна використовувати старий газовий балон, який і буде приєднаний до холодильника.

Коптильня з холодильника і готова. Для початку процесу копчення необхідно підпалити дрова, розвісити продукти усередині холодильної камери, герметично закрити двері.