Коптильня холодного копчення своїми руками
Копчене м'ясо і риба завжди славилися своїм чудовим смаком і запахом. Як приготувати цей делікатес у домашніх умовах ви дізнаєтеся з цієї статті.
Принцип роботи коптильні холодного копчення
Зміст статті
Суть холодного копчення полягає в тому, що м'ясний або рибний продукт піддається термічній обробці димом при температурі від 25 до 50 градусів. Головною особливістю даної обробки служить рівномірний нагрів і обкурювання продукту, що надає йому дивовижний смак і запах. Завдяки втраті вологи і консервації, копченості можна зберігати протягом 12 місяців.
Довідка! Сам процес холодного копчення триває від однієї до декількох тижнів, у залежності від виду самої коптильні, температури і способу приготування.
Каганець ж повинна бути сконструйована за правилами, якщо ви вирішите її спорудити самостійно. Дим повинен охолоджуватися до потрібної температури і, звичайно ж, затримуватися в самій конструкції для приготування делікатесів.
Даний пристрій має складатися з дымогенераторной камери, камери копчення і димаря. Коли дим просувається по трубі, з допомогою димогенератора контролюється температура приготування копчених продуктів, що забезпечує потрібну тягу.
Сконструювавши саморобний прилад для холодного копчення, не поспішайте відразу приступати до готування. Для початку необхідно виконати наступні дії:
- У трьох літрах води розчинити 120 грамів солі.
- Потім в даний соляний розчин помістити вибраний вами продукт і залишити на кілька днів для засолювання. Рибу витримують у даному розчині близько трьох діб, а м'ясо до п'яти днів.
- Після чого переходимо до процесу відмочування, час якого залежить від виду та обсягу делікатесу (6-24 години). Як тільки м'якоть початку легко вдавливаться, то процес відмочування слід завершити.
- Наступним етапом стає в'ялення. Необхідно дати м'яса або риби позбутися від рідини, яка в неї накопичилася протягом декількох днів.
- Підготовлене м'ясо або рибу розвісити на вішалки в коптильні і почати процес копчення.
Як самому зробити стаціонарну коптильню з фото і схемою
Щоб зробити стаціонарну коптильню вам необхідно підготувати: цегла, 3-х метрову трубу, глину або цемент, бетон, плиту, чавунні дверцята, металеві дюбелі, бруски та термометр.
Коли всі необхідні матеріали та інструменти підготовлені, приступаємо до виготовлення даної конструкції:
- Для початку необхідно вибрати ділянку землі, на якому буде розташовуватися ваша каганець. Якщо є можливість її розмістити на схилі, то це навіть на краще.
- Далі, необхідно вирити дві ями і траншеї. Ями повинні мати розміри 0,5 метрів на 0,7 метрів, а траншея — 2,7 м на 0,2 м. Довжина траншеї повинна бути менше довжини труби, так як труба повинна опинитися всередині цегляної кладки. Глибина ям повинна відрізнятися від глибини траншеї на пару багнетів лопати.
- Після того як все буде зроблено, слід перевірити, як ляже труба. Якщо все підходить, то переходимо до наступного кроку.
- Яму для коптильні заливаємо бетоном врівень з трубою, а яму для топки на 10 см нижче рівня труби.
- Після того як бетон почне підсихати, зверху укладаємо шар глини і три ряди вогнетривких цеглин, по обидва боки від труби. Таким чином, викладені стінки топки. Потім закріпити чавунну дверцята і зверху ложем плиту.
- Далі приступаємо до будівництва самої коптильні. Викладаємо в іншій ямі стінки з цеглини і цементного розчину, висота яких повинні бути вище рівня землі, а розміри 50 см на 50 див.
- З брусків виготовляємо каркас, розміром 60 см на 60 см. На даху встановлюємо металеву трубу, а на дверцятах закріплюємо термометр.
- Потім кріпимо наш каркас до основи за допомогою металевих дюбелів і покриваємо його деревину захисним засобом. Ось коптильня і готова до експлуатації.
Увага! Не забувайте стежити за температурним режимом приготування, а також підкидати дрова для розпалювання.
Проста холодна коптильня з бочки своїми руками
Саморобна холодна коптильня з бочки є найбільш зручним і дешевим варіантом, так як всі необхідні деталі є в кожному будинку.
Для початку нам необхідно виготовити димогенератор. Для цього знадобляться чотири консервних бляшанках банки, два згону з гайками і чотири металевих хомута за розміром банок.
В одній з банок в нижній частині робимо отвір для згону, а інше для запальника, на відстані 5 см один від одного. Паралельно першому отвору робимо ще одне, для подачі повітря. Потім згін закріплюємо всередині банки, попередньо зробивши в ньому паз і вставивши туди мідну трубку. Зовні прикручуємо до нього ще один згін і фіксуємо до банку щиток болтами.
Далі, між собою кріпимо хомутами інші банки, попередньо вилучивши у них дно, і прикріплюємо до четвертої. Під'єднуємо компресор для акваріума з регулюванням кількості подачі повітря до мідній трубці, засипаємо всередину димогенератора тріску і підпалюємо її. Таким чином, перевіряється його робота і при цьому регулюється кількість диму.
За допомогою металевої трубки під'єднуємо димогенератор до бочки, вішаємо термометр і ось саморобна холодна коптильня з бочки готова. Для того щоб приступити до копчення необхідно укласти м'ясо або рибу в бочку, підпалити тріску і герметично закрити бочку кришкою.
Як зробити холодну коптильню з холодильника
Якщо у вас стоїть старий холодильник, а викинути шкода, то з нього можна сконструювати коптильню. Для цього вам потрібно буде лише підключити до нього димогенератор. Як це правильно зробити, розповімо далі:
- поставити холодильник дном догори і витягти компресор;
- на дні холодильної камери й усередині обшивки зробити отвір для димохідної труби;
- потім для посилення тяги можна встановити вентилятор;
- у верхній частині холодильника зробити кілька маленьких отворів для того, щоб через них міг виходити дим;
- на кришці зробити отвір і встановити трубу;
- в якості топки можна використовувати старий газовий балон, який і буде приєднаний до холодильника.
Коптильня з холодильника і готова. Для початку процесу копчення необхідно підпалити дрова, розвісити продукти усередині холодильної камери, герметично закрити двері.