Пристрій коптильні холодного копчення

Копченості користуються великою популярністю в нашій країні не тільки як делікатес для святкового столу, але і як блюдо, яким можна побалувати себе в будні. Це відмінний спосіб урізноманітнити свій раціон. Копченості можна придбати в будь-якому продуктовому магазині, але цікавіше, а іноді і куди дешевше, виготовити їх самостійно. До того ж при покупці в магазинах не можна бути впевненим в якості придбаної продукції, адже холодне копчення − досить довгий і кропіткий процес.

Особливості холодного копчення

При холодному копченні, на відміну від гарячого, не відбувається сильне нагрівання продуктів. Волога поступово випаровується з поверхні при тепловому впливі. Температура диму коливається в межах від 15 до 40 градусів.

Обробка займає тривалий період − один повний цикл холодного копчення складає від 2 до 3 діб. Такій обробці можна піддавати як плодові і овочеві, так і білкові продукти. Також на результат великий вплив робить сама коптильня, її влаштування і матеріали, які були використані при створенні.

Види коптилен холодного копчення

Коптильні бувають:

  1. Переносні і похідні. Такі міні-коптильні − ідеальний варіант для відпочинку і походів, риболовлі або полювання. Підходить для розміщення на дачі або в туристичному таборі. Таку коптильно легко розбирати і збирати, переносити або перевозити з місця на місце. Димогенератор вариться з металу, а з допомогою дерев'яного або металевого ящика обладнується камера для копчення.
  2. Стаціонарна. Конструкція для регулярного використання −такі пристрої зазвичай встановлюють на заздалегідь підготовленою і вирівняному території для регулярного використання протягом тривалого часу. Обидві камери коптильні виготовляються з міцних і довговічних матеріалів і носять капітальний характер. Головна перевага стаціонарної коптильні − індивідуальний підхід, який дозволяє створити пристрій з необхідними параметрами з наявних під рукою матеріалів.
  3. Коптильні з бувших у використанні ємностей і електроприладів. В якості основи для такого устройстваи може послужити холодильник і навіть газовий балон.

Важливо! Створення такої конструкції вимагає певних знань, навичок та інструментів, без яких неможливо створити грамотно працюючий агрегат.

Крім коптилен, виготовлених самостійно, на ринку представлена велика кількість різноманітних моделей вже готових пристроїв різної конфігурації.

Пристрій коптильні холодного копчення

Можна виділити три основні елементи, з яких складається зазвичай пристрій. Без них неможливо ефективно здійснювати копчення:

  1. Камера згоряння або димогенератор − саме в цій ємності утворюється дим. Відбувається це в процесі тління різних деревної тирси.
  2. Камера для копчення − основне відділення пристрою. В ній розміщуються ті продукти, які будуть піддані копченню.
  3. Димар − подовжена труба, яка служить для виводу диму, що утворився в результаті згоряння палива.

Важливо! Обидві камери коптильні повинні бути віддалені один від одного на досить велику відстань, яка становитиме приблизно два метри, а димар буде розташовуватися між ними.

Принцип роботи коптильні холодного копчення

Алгоритм роботи цього пристрою досить простий. Тирсу розміщують у димогенераторі і підпалюють. Зазвичай використовують тирсу фруктових порід дерев, але ця умова не є обов'язковою. Не варто зупиняти свій вибір на хвойних: високий зміст смоли в деревині може зіпсувати смак готових продуктів.

Після того, як тирса починають тліти, утворюється дим, який під впливом повітряної тяги проникає в димохід, а потім − у камеру для копчення. За час проходу по димоходу він встигає охолонути і вже холодним має безперервний вплив на продукти, поступово висушуючи їх.

Існує цілий ряд поширених помилок, які заважають досягти хороших результатів:

  • нерівномірне нагрівання, що виникає при відсутності постійного спалювання палива;
  • неправильна конструкція димоходу і коптильної камери, при яких кіптява і всі тяжкі елементи осідають на трубі, а впливають на їжу;
  • занадто швидке вивітрювання диму − в такому разі він не встигає надати на продукти потрібний вплив.

Саморобна коптильня дозволить при мінімальних витратах довгий час насолоджуватися копченими продуктами, в якості яких ви абсолютно впевнені.