Коптильня з каструлі своїми руками

На вулиці стає тепліше, пора відкривати сезон шашликів і виходів з сім'єю на природу. Одним з найбільш важливих атрибутів такого відпочинку є коптильня. З її допомогою можна коптити м'ясо, рибу і інші продукти. Однак не завжди вдається купити хорошу модель з-за її високої вартості.

Якщо у вас немає часу й коштів на пошук відповідного варіанту, варто замислитися над створенням обладнання для копчення своїми руками. Ми поділимося способом створення компактної версії, яку дуже зручно брати з собою в походи. Ви зможете приготувати невеликі порції на всю сім'ю, при цьому виріб не буде займати багато місця — його легко покласти в багажник машини або просто донести в руках.

Що необхідно для виготовлення міні-коптильні з каструлі

Варто заздалегідь продумати план майбутнього виробу і придбати необхідний набір інструментів і матеріалів. Для зручності скористайтеся наступним списком:

  1. Каструля відповідного розміру, в якій будуть коптитися продукти. Бажано використовувати старий посуд, оскільки вона може поміняти колір в ході приготування.
  2. Кришка, щільно прилегла до каструлі і закриває її для запобігання виходу диму і тепла.
  3. Решітка від мангала або старої сітки для розміщення продуктів на ній. Можна зробити кілька ярусів для прискорення процесу.
  4. Мангал для розведення багаття або спеціально призначене місце для вогню, обладнане цеглою.
  5. Підставка під каструлю, можна зробити її з цегли або підкласти шампури під дно.
  6. Спеціальний металевий піддон для скупчення, що виділяється з їжі жиру в процесі копчення.
  7. Набір для розведення багаття: вугілля, дрова, сірники, рідина для розпалювання.
  8. Вільхова тріска і невеликі гілки яблунь, вишні, смородини для створення ароматного диму. Гілки при цьому повинні бути молодими і очищеними від кори.

Цього набору цілком достатньо, щоб приступити до приготування їжі. При бажанні ви можете вдосконалити конструкцію, збільшити її, доповнити кількома ярусами або зробити електричний варіант.

Увага! Всі елементи конструкції повинні бути виконані з вогнетривкого матеріалу і володіти високою температурою плавлення. Також не рекомендується використовувати алюмінієвий посуд, вона взаємодіє з їжею і псує її смак, а також негативно впливає на організм.

Принцип дії саморобної коптильні з каструлі

Корисно буде дізнатися принцип дії коптильні, щоб надалі поліпшити її конструкцію і прискорити процес приготування. Основним моментом є нагрівання трісок і гілочок, розташованих всередині основного корпусу.

Під дією високої температури, що йде від багаття, змочені водою тріски починають тліти. Від них виходить дим, який під впливом високої температури обробляє їжу і забезпечує її копчення. Тому важливо дотримуватися кількох важливих правил:

  1. Рівномірно розподіляйте тріски по дну каструлі.
  2. Укладайте продукти на сітку, робіть відстань між ними.
  3. Добре замочуйте тріски і гілки, щоб вони не горіли, а тліли на дні, виробляючи дим.

Коптильня гарячого копчення з каструлі своїми руками

Якщо ви придбали все необхідне, коптильня вже практично готова, залишиться лише правильно розмістити її і підготувати до копчення їжі. Для цього зробіть наступне:

  1. Розведіть вогнище у відведеному для цього місці. Обкладіть його цеглою або використовуйте мангал.
  2. У каструлю покладіть намочену тріску, потім піддон для скупчення жиру, сітки з викладеної на них їжею.
  3. Поверх утворилися вугілля поставте каструлю, використовуйте спеціальні підставки.
  4. Навколо корпусу можете розвести невелике багаття для прискорення приготування.
  5. Почекайте до повної готовності їжі, після цього акуратно зніміть коптильню з вогню і дістаньте продукти.

У процесі приготування слідкуйте за рівномірністю копчення продуктів, перевертайте їх у ході готування.