Коптильня з старого холодильника своїми руками

Копченості, крім відмінного смаку, зберігають всі корисні речовини вихідного продукту і володіють довгим терміном зберігання. Традиційно розрізняють два види копчення – гаряче і холодне. У даній статті ми розповімо, як вдихнути нове життя в відслужив свій вік холодильник, перетворивши його в домашню коптильню. Для цього вам буде потрібно мінімум інструментів і кілька годин вільного часу.

Підготовка до виготовлення коптильні з холодильника

Холодильник є прекрасною основою для виготовлення коптильні своїми руками. Найбільш кращі старі моделі, вироблені в СРСР. Вони відрізняються більш міцним металевим корпусом і мінімальною кількістю пластикових елементів.

Запорукою позитивного результату є ретельна підготовка. Незалежно від типу коптильні, перше, з чого слід почати – це демонтувати і видалити з холодильника всі пластикові елементи і гумові ущільнення. Ця проста операція вбереже ваші кулінарні шедеври від неприємного запаху і шкідливих речовин, які здатні виділяти дані матеріали при високій температурі.

Після демонтажу гумових ущільнень необхідно вирішити питання, яким чином фіксувати двері в закритому положенні. На деяких моделях старих холодильників є штатний механізм фіксації дверей. Якщо ви щасливий володар даної модифікації – сміливо переходьте до наступного пункту, якщо немає − необхідно закріпити на корпусі додаткове пристрій, що забезпечує щільне прилягання дверей до корпусу.

Потім слід визначитися, яким чином ви будете розмішати продукти при копченні. Традиційно їх або підвішують, або розкладають на гратах. Більшість власників коптилен воліють підвішувати продукти, вважаючи, що таким чином простір використовується більш раціонально. Ми теж радимо зупинитися на цьому варіанті: просто закріпіть штатну грати від холодильника під стелею і розташуйте на ній кілька дротяних гачків.

Підготовчий етап успішно завершено, перед початком наступного ви повинні точно вирішити, продукти якого типу копчення хочете отримати.

Традиційно розрізняють:

  • пристрої гарячого копчення;
  • пристрої холодного копчення;
  • універсальні (в залежності від конфігурації здатні працювати як в одному, так і іншому режимі).

Переваги і недоліки саморобної коптильні з холодильника

Використання для копчення старого холодильника – відмінний варіант стаціонарної коптильні, який не потребує великих коштів і часу для його виготовлення. Надає можливість готувати одночасно значний обсяг копченостей. При правильній експлуатації такий пристрій здатне прослужити вам багато років.

Увага! До недоліків установки даного типу варто віднести її габарити і, як наслідок, відсутність мобільності.

Якщо ви і ваші близькі люблять копчені продукти і місце на вашій ділянці дозволяє розмістити апарат настільки значного розміру, то коптильня з холодильника − ваш варіант.

Якщо ж ви вживаєте копченості досить рідко, хочете мати можливість брати коптильню з собою в походи або місце на вашій ділянці обмежена – можливо, вам краще здати холодильник на металобрухт і купити портативну коптильню невеликого обсягу.

Як зробити з старого холодильника холодну коптильню

Продукти, виготовлені способом холодного копчення, зберігають у своєму складі всі вітаміни і корисні речовини. Вони готуються при низькій температурі під впливом холодного білого диму. Даний спосіб копчення рекомендується дієтологами.

Конструкція коптильні холодного копчення дещо складніше. Головна відмінність полягає в тому, що корпус коптильні і вогнище, в якому тліє деревна тріска, повинні бути розділені. Вогнище з'єднується з коптильнею димоходом таким чином, щоб дим надходив в коптильну камеру при температурі не вище 30 градусів.

Важливо! Дим в коптильні холодного копчення виступає в якості консерванту та вбиває всі шкідливі мікроби, однак, з огляду на його низьку температуру, процес копчення повинен тривати не менше доби.

Для остаточного перетворення холодильника в коптильну камеру холодного копчення необхідно в дні корпусу проробити отвір для димоходу. Щоб забезпечити надходження диму в робочу камеру, необхідно подбати про тязі: для цього вогнище размешают трохи нижче у вертикальній площині, а димар розташовують під нахилом.

По можливості для цього використовується рельєф місцевості. Якщо ж у вас абсолютно рівна ділянка, то необхідно викопати поглиблення під вогнище, похилу траншею для димоходу, а безпосередньо коптильню розташувати на штучній височини.

Складність полягає у правильному підборі довжини димоходу. Довжина підбирається таким чином, щоб дим в димоході остигав і приходив у корпус коптильні при температурі 27-30 градусів. Досвід показує, що довжина підземного димаря повинна бути близько трьох метрів. Більш точна цифра підбирається експериментально, оскільки залежить від багатьох параметрів димоходу – нахилу, площі перерізу матеріалу стінок і т. д.

Створення коптильні холодного копчення, крім коптильної камери, вимагає окремого облаштування вогнища і димоходу і є досить трудомісткою справою.

Виготовлення з холодильника коптильні гарячого копчення: покрокова інструкція

При гарячому копченні продукти піддаються впливу диму температурою сто і більше градусів, сам процес копчення при цьому займає зовсім небагато часу, приблизно годину-дві. Вважається, що при даній обробці продукти втрачають частину вітамінів, а при певних обставинах утворюються канцерогени.

Виготовити коптильню гарячого копчення дещо простіше. Просто помістіть на дно підготовленого коптильного шафи електроплитку, розмістивши на ній піддон з тріскою для копчення. І підберіть такий режим нагрівання спіралі, при якому тріска в піддоні тліє, але ні в якому разі не загоряється.

Увага! Завжди підтримуйте тріску у вологому стані, тим самим ви збільшите кількість диму, звівши ризик загоряння до мінімуму.

Як показує практика, гурмани примудряються облаштовувати коптильні гарячого копчення як на відкритому повітрі, так і прямо в квартирі.

Вуличний спосіб

При влаштуванні коптильні на вулиці, крім описаного вище способу з електроплиткою, можна розмістити вогнище безпосередньо під корпусом холодильника в землі, а тирса насипати прямо на дно коптильної камери.

При цьому для збільшення ресурсу бажано між дном холодильника і вогнищем прокласти додатковий лист металу товщиною близько 3 мм

Домашній спосіб

Ми не рекомендуємо цього робити, але деякі влаштовують коптильню прямо в квартирі. Для цього коптильню з електроплиткою як димогенератора, оснащують димарем, поєднуючи його з витяжною системою житла. Також варто додатково герметизувати примикання двері до камери, оптимально використати для цього термостійкі гумові ущільнювачі для духових шаф.

Тепер ви знаєте, як зі старого холодильника зробити зручну коптильню, не володіючи якими-небудь спеціальними навичками.